Suuremad kohapeal ninaga ahvid

REKLAAM Pildi allikas

Perekond: Cercopithecus - ahv Dryas



The Dryas Ahv (Cercopithecus dryas), tuntud ka kui Salonga ahv või Ntolu, on vähetuntud guenoni liik, mida leidub ainult Kongo basseinis ja mis on piiratud Kongo jõe vasakkaldaga.

Dryas-ahv on nüüd kindlaks tehtud, et varem Cercopithecus salongo (üldnimi Zaire Diana Monkey) kategooriasse liigitatud loomad olid tegelikult Dryas-ahvid.



Mõned vanemad allikad käsitlevad Dryas-ahvi kui Diana ahvi alamliiki ja liigitavad selle Cercopithecus diana dryas'eks, kuid see on geograafiliselt eraldatud kõigist teadaolevatest Diana Monkey populatsioonidest.

Dryase ahv on üsna tüüpiline metsagenon. Kere suurus varieerub vahemikus 40 - 55 sentimeetrit, saba pikkus on 50 - 75 sentimeetrit. Täiskasvanud Dryas-ahvid kaaluvad 4–7 kilogrammi ja neil on märgatav seksuaalne dimorfism. Selle märgised on sarnased ahvile Diana, välja arvatud see, et alaselja ja esijäsemed on rohekas-halli värvi. Grupi suurus on kuni 30 inimest, ainult üks täiskasvanud mees.

Dryas-ahvid liiguvad läbi metsa neljakordse liikumisviisina (liikumisviis, kus loom liigub horisontaalsete okstega korrapärase kõnnakujoonega, mis hõlmab kõiki nelja jäset).

Arvatakse, et dryase ahvide eelistatud elupaik on sekundaarne mets või ürgmetsa ülemine lugu. Dryas-ahvid toituvad peamiselt taimsetest materjalidest, peamiselt puuviljadest, lilledest ja noortest lehtedest, kuigi nad võtavad ka mõned selgrootud. Tiinusperiood on 5 kuud, tavaliselt sünnib üksik imik. Seksuaalne küpsus saabub 3 aasta pärast. Vangistuses on registreeritud eluiga kuni 19 aastat.

Dryase ahvi näoilmed

Jõllitamine: seda ahvi kuivade ahvi kasutatakse ohu kuvamiseks. Silmad on kinnitatud stiimulile ja kulmud on üles tõstetud ja peanahk sisse tõmmatud, näonahk venitatakse ka kõrvu tagasi liigutades. Silmakaante all on värv erinev, mis kontrastib teravalt ümbritseva näovärviga.

poksija labradori segu temperament

Avatud suuga vahtimine: see on vaht, millega kaasneb suu lahti, kuid hambad on kaetud. See on ähvardav väljend ja see juhtub sageli pea punnitamise korral.

Pea punnitamine: seda kasutavad ohu kuvamiseks dryas-ahv ja pea-bobid üles ja alla. See juhtub sageli avatud suuga vahtimisel.

Esitamine: naine käitub selle käitumise abil isasest kopulatsiooni tekitamiseks. See muster ütleb isasele, et ta on valmis paarituma.

Perekond: Cercopithecus - Diana Ahv



The Diana Ahv (Cercopithecus diana) peetakse sageli Vana Maailma ahvidest kaunimateks. Diana ahv on leitud Lääne-Aafrikas, Sierra Leonest Ghanani. Diana ahv elab ürgmetsades, kuid sekundaarsetes metsades ei arene.

Diana Ahv on päeval aktiivne. See langeb harva maapinnale, kuid toitub kõigil võrastiku tasanditel, taandudes öösel puude ülemistele tasanditele, ehkki see pesasid ei tee.

Diana ahvi pikkus on 40–55 sentimeetrit, välja arvatud saba, mille läbimõõt on 3–4 sentimeetrit ja pikkus 50–75 sentimeetrit. Diana ahvid on tavaliselt mustad või tumehallid, neil on valge kõri, poolkuu kujuline kulmupael, rüüs ja habe. Kulmupael annab liigile selle üldnime, kuna seda peeti jumalanna Diana vibu meenutamiseks. Ka Diana Monkeyssi kaenlaalused on valged ja neil on reie all valge triip, reie- ja alaselg on kastanivärvi. Peale kulmurihma, rüübe ja karu ning jäsemetel on mõned narmad, on nende karv välimuselt lühike ja klanitud. Täiskasvanud kaaluvad 4–7 kilogrammi.

Diana ahvid elavad tavaliselt väikestes rühmades. Rühma suurus võib ulatuda 30. Tavaliselt on ainult üks täiskasvanud mees, kaks või kolm täiskasvanud naist ja kuni kaheksa noort. Isane ahv Diana ei salli teist täiskasvanud isast ja hoiatab teda peast kõlksuva signaaliga. Kui kuumadel keskpäevatundidel ei puhata, liigub grupp rahulikult edasi. Grupi territoorium võib hõlmata 0,19 kuni 0,38 ruut miili. Söötmine ja hooldamine toimub metsade keskmise kuni kõrge võraga ohutult.

Diana ahvidel on märgatav värv, mis võimaldab mitmesuguseid visuaalseid sotsiaalseid signaale, ja neil on ka lai valik häirekõnesid, erinevate kiskjate jaoks erinevad helid. Diana ahvid kiirgavad erinevat nurinat ja madalat krooksumist, kuid Diana hüüdu on kirjeldatud kui yowlingut. Nad suhtlevad ka näoilmete ja pea liigutustega.

saksa lambakoera värvid valge

Diana ahvid toituvad peamiselt puuviljadest ja putukatest, kuid nad võtavad ka lilli, noori lehti ja selgrootuid. Diana ahvid saavad oma põsekotid kokku pakkida umbes samaväärse mahuga toiduga. See võimaldab neil ahvidel ohu või konkurentsi tingimustes toitu laadida, seejärel liikuda söömiseks kindlamasse kohta. Kui põskekotid on täis, kasutatakse toidu tagumist kotti tagakülge. Toitu töödeldakse käsitsi ja suhu väga hoolikalt (kooritakse jne), et suurendada neelatud esemete kvaliteeti ja seeduvust.

Heades tingimustes paljunevad täiskasvanud naised igal aastal. Tiinus kestab umbes 5 kuud ja noor õde emalt veel 6 kuud. Sünnib ainult üksik imik. Kuigi noored on sündinud üsna arenenud seisundis, avatud silmadega ja võimelised oma emast kinni haarama. Diana Ahvi emad tunduvad ärevad ja omavad, lastes noortel imikutel neid harva jätta. Imikute kasvades muutuvad nad aga väga mänguliseks. Alaealised saavad suguküpseks umbes 3-aastaselt. Tütred jäävad oma emade sotsiaalsetesse rühmadesse, samas kui mehed lahkuvad oma sünnirühmadest veidi enne suguküpsuse saavutamist. Diana ahvid võivad looduses elada kuni 20 aastat. Nende eluiga vangistuses on 22 aastat.

Diana ahvi peab ohustatuks nii IUCN kui ka Ameerika Ühendriikide kala- ja metsloomade talitus. Peamised ohud neile on elupaikade hävitamine (need piirduvad nüüd praktiliselt rannikualadega) ja võsaliha jaht. Metsahõimud jahivad neid toidu järele ja professionaalsed jahimehed jahivad neid kohalikel turgudel müümiseks, ähvardades nende jätkuvat olemasolu. Metsade hävitamine põllumajanduse jaoks on olnud arvukuse vähenemise suurim tegur. Diana ahve röövivad kroonu-konnakotkad, leopardid, šimpansid ja inimesed.

Perekond: Cercopithecus - Roloway ahv

The Roloway ahv (Cercopithecus roloway) on üks kolmest Ghana kõige ohustatumast ahvist Aafrika läänerannikul. Roloway ahvid on arboreaalne liik, mida leidub peamiselt häirimatutes küpsetes metsades. Kahjuks ei tundu nad oma elupaiga muutustega kuigi kohanemisvõimelised, mistõttu nad on inimtegevuse suhtes eriti haavatavad.

Roloway ahve leidub Ghanas ja Côte d'Ivoire idaosas, samuti Guineas, Elevandiluurannikul, Libeerias ja Sierra Leones. Roloway ahvid elavad enamasti metsades ja neid leidub vihmametsade varikatuse all.

Täiskasvanud isase Roloway ahvi keskmine suurus on umbes 5 kilogrammi ja emastel 4 kilogrammi. Nende näo juuste värv on must, aga habe on neil valge. Nende tagumiste jalgade sisekülgedelt võib leida oranži värvi.

Roloway ahvid elavad 15–30 isendiga rühmades ning sarnaselt teistele primaatidele suhtlevad nad ja liiguvad metsas teiste primaatidega. Isased ahvid Roloway kipuvad mingil eluperioodil jäädavalt oma peregrupist lahkuma. Emased Roloway ahvid on filopaatilised. See tähendab, et nad jäävad gruppi, kuhu nad on sündinud.

Nagu kõik ahvid, suhtlevad Roloway ahvid ka häälekalt. Nende kõnesid kasutatakse rühma kiskja või muu ahviväe hoiatamiseks. See on ohu hoiatussignaal. Mehed võivad ka helistada, et väed uuesti kokku tuua, kui nad on üksteisest liiga kaugele liikunud. Roloway ahvid suhtlevad ka visuaalselt. Nad jõllitavad, kui ähvardavad teist ahvi või vaenlast. Seda tehes tõstavad nad ka oma kulme, mis surub nende peanahka tahapoole, näidates erksat valget karva nende kulmjoonel. Mõnikord vahtivad nad ka suu lahti, kuid hambaid näitamata. See on ka ähvardav hoiak. Teinekord löövad nad ka jõllitades pead.

siberi husky segatud pomeranianiga

Roloway ahvid on sööjasööjad-putuktoidulised, mis tähendab, et nad söövad peamiselt puuvilju ja putukaid. Nad söövad ka lehti ja seemneid.

Roloway ahvid sünnitavad 5–6-kuulise tiinusperioodi järel ühe järglase korraga. Roloway ahvi eluiga on 20–30 aastat vangistuses, pole kindel, kui kaua nad looduses elavad, kuid see oleks pigem lühem.

IUCN peab Roloway ahvi ohustatuks. Roloway ahve röövivad kroonkullid, leopardid, šimpansid ja inimesed. Hiljutine Roloway ahvide vähenemine on tõenäoliselt seotud metsaelupaikade vähenemise ja metsade hävitamisega. Viimase 100 aasta jooksul on Ghana kaotanud 80% oma metsast. Ahve ohustab ka ulatuslik võsaliha jaht. Ghana turgudel müüakse igal aastal üle 800 tonni põõsaliha.

Perekond: Cercopithecus - suurnurgaline ahv

Suuremahulised ahvid (Cercopithecus nictitans) on kõige väiksemad ahvid Vana Maailma primaatide rühmast. Vähemalt 3 erineva guenoni liigi ninas on täpid, suur-täpp-nina ja punase sabaga guenon.



Suuremahulisi ahve leidub Libeerias, Côte d'Ivoire'is Nigeerias, ilmselt Itimbiri jõeni Loode-Demokraatiast. Kongo Vabariik, Kesk-Aafrika Vabariik, Rio Muni ja Bioko (Ekvatoriaal-Guinea). Tundub, et täpp-ninaga ahvid eelistavad jõgede kõrval vihmametsi.

Täppninaga ahvide pea ja keha pikkus on 320–450 miilimeetrit ja saba pikkus on 360–525 millimeetrit. Isased kaaluvad umbes 1250 grammi ja naised umbes 760 grammi. Nende karusnahk on rohekas hall või must kuni rohekaskollane või harilik. Nende allosad on valged või hallikasvalged.

Suur-täpse ninaga ahvidel on paljad näod, välja arvatud mõned mustad juuksed ülahuulel, mis on mõnikord kollane. Nende põskedel on kollane karv mustast otsast ja silmast pool kaugust kõrvani ulatuv must joon. Nende silmad on mustad ja neid ümbritseb kollane või oranž nahk.

Pea ülaosas olev karusnahk on must ja neil on valge karv, mis ulatub üle kaela ja rindkere ühe kõrva põhjast teise. Välimised jäsemed on kahvatukollase varjundiga, punased ning käed ja jalad on samavärvilised. Saba on pealt hallikaspruun või must ning kollaka varjundiga, mustaka otsaga. Üksikisikute variatsioonid on üldisest oliivist tõelise rohelise varjundini. Suur-täpp-ninaga ahvi peamine dieet koosneb puuviljadest ja putukatest.

Suure täpiga ninaga ahvid pole ilmselt territoriaalsed, täiskasvanud isased tegutsevad päeval liidrina ja öösel valvurina. Täiskasvanud naised ületavad täiskasvanud mehi. Nad elavad väikestes vägedes, kus on 10–40 isendit ja kus domineerib üks mees.

Emased on territoriaalsemad kui isased ja nad on rühma ainsad alalised liikmed. Suurnurgalised ahvid ei ole nii sotsiaalsed kui mõned teised primaadid ja igasugune peibutamine või suhtlemine toimub tavaliselt ema ja tema imiku vahel. Mehed ja naised suhtlevad harva, kui pole pesitsusaega.

Emase suur-täpp-ahviga ahvi tiinusperiood jääb vahemikku 158 - 166 päeva. Imikud kaaluvad sündides umbes 230 grammi. Seksuaalne küpsus saavutatakse emastel 4,5-aastaselt ja meestel umbes 1–2 aastat hiljem. Esimesed sünnitused on teadaolevalt juhtunud juba kolmandal ja hilja seitsmendal aastal.

Sünnid toimuvad iga 1 kuni 3 aasta tagant ja imikud imetavad oma emasid umbes 6 kuud, kuid nad võivad hakata kuivainet sööma 2 kuu vanuselt. Nendes ahvigruppides on domineeriv mees, kuid see ei tähenda, et ta oleks saanud rühma imikutest ühe. Pesitsusperioodil imbuvad rühma üksikud isased või teistest rühmadest pärinevad isased ja paarituvad emastega. Suurnurgalise ahvi eluiga on 20–25 aastat.

Suurnurgalised ahvid on elupaikade kadumise tõttu ohustatud. Suuri täpse ninaga ahve röövivad suured kassid ja kullid.

kokerspanjel miniatuursed puudlisegud