Hall hunt

Pildi allikas

The Hall hunt (Canis Lupus), tuntud ka kui “puiduhunt”, on metsikute koerte sugukonnast suurim. Halli hunti oli kunagi palju ja neid levitati Põhja-Ameerikas, Euraasias ja Lähis-Idas. Inimestega seotud tegevuste, näiteks elupaikade hävitamise ja liigse jahipidamise tõttu hõivavad hallhundid nüüd aga vaid murdosa nende endisest levialast.



Hall hunt on 1973. aasta ohustatud liikide seaduse alusel loetletud ohustatud liikidena, kuna neid jahipidatakse jätkuvalt paljudes maailma piirkondades kui tajutavat ohtu kariloomadele, inimestele ja ka spordile.

Äärmiselt kohanemisvõimeliste loomadena elavad hallhundid tavaliselt mägedes, parasvöötme metsades ja rohumaadel.



Hallhundi omadused

Hallhuntidel on hall karvkate (sellest ka nende nimi), mille vahele jäävad kollased ja pipravärvilised klõpsud, mis imbuvad nende paksu karvkatte alusest. Nende karvkattel on omamoodi ‘grisli’ ilme.

saksa lambakoera husky kutsikad

Täiskasvanud hallhundid kaaluvad umbes 75 - 125 naela. Isased hallhundid on suuremad kui emased ja võivad mõnel juhul isegi kaaluda kuni 175 naela. Hallid hundid seisavad õlal 27–32 tolli vahel. Hundid võivad tunduda palju suuremad kui nad juba on, seda nende pika karvkatte tõttu. Talvel, kui nende karusnahk on täielikult välja kasvanud, võib nende karv seljal ja külgedel olla 2–2,5 tolli. Nende karvade karvad võivad olla kuni 4–5 tolli pikad ja püsti seistes näivad need kõrgemad.

Hallhundi pikkus varieerub ninaotsast sabaotsani vahemikus 50–70 tolli. Kolmandik sellest pikkusest on saba pikkus.

Suure koeraga võrreldes on hundil kitsam rind ja pikemad jalad. Kuna nende rinnad on kitsad, on nende vasak ja parem jalajälg üksteisele lähemal kui koertel.

pulli mastif kollane laborisegu

Hallhuntidel on väga tugevad lõuad. Huntidel on kokku 42 hammast. Need koosnevad: 12 lõikehambast, 4 kihvist, 16 eelmolaarist ning 10 karkassist ja molaarist. Hundi koerahambad võivad olla kuni 1 tolli pikad. Hundi hambad on äärmiselt teravad, tugevad ja kergelt kumerad. See võimaldab neil haarata oma saaki hammastes ja närida luude pehmeni välja. See aitab hundil ära süüa peaaegu kogu saagi, jättes väga vähe jäätmeid.

Hundikäpad suudavad hõlpsasti läbida väga erinevaid maastikke, eriti lund. Iga varba vahel on väike vöö, mis võimaldab huntidel kergemini üle lume liikuda kui suhteliselt takistatud saak. Hundid on digigradad, nii et nende jalgade suhteliselt suur suurus aitab nende raskust paremini lumistel pindadel jaotada. Eesmised käpad on tagumistest käppadest suuremad ja neil on viies number, kasteküünis (küünis, mis kasvab jalal kõrgemale, nii et loom seistes ei puutu maapinnaga kokku), mis puudub tagakäpad. Harjased karvad ja nürid küünised parandavad libedal pinnal haardumist ning spetsiaalsed veresooned hoiavad käpapadjandid külmumast

Hallhundi populatsioon

Praegu on Yellowstone'i pargis üle 300 hundi ja Idahos üle 500 hundi. Huntide taaskehtestamine käib endiselt käimasolevate arutelude all ja mõnikord kuumeneb see juba sissetoodud huntide ja taasasustamise võimaluse üle. Loomakasvatajate ja metsloomade kaitsjate vaheliste läbirääkimiste kaudu on huntide taasasustamine olnud suur edu ja arvukad taastamise eesmärgid on täidetud. Taaskehtestamine annab siiski terava lõhe tööstuse ja keskkonnakaitsja vahel.

Hallhundi paljundamine

Hundid paarituvad jaanuaris märtsis. Emaste huntide tiinusperiood on 63 päeva. Keskmine pesakond on 4–7 poega. Sündides on hundikutsikatel enamasti tumedam karv ja sinised silmad. Nende silmad muutuvad kollakas-kuldseks või oranžiks, kui poegad on 8-16 nädalat vanad. Kuigi see on äärmiselt ebatavaline, on täiskasvanud hundil võimalik säilitada siniseid silmi. Hundid võivad elada vanuses 8–13 aastat. Looduses elavad hallhundid umbes 6 kuni 8 aastat ja mõnikord kuni 13 aastat. Loomaaedades võivad hallid hundid elada kuni 17 aastat.

Hallhundi dieet

Hallid hundid on kiskjad. Nende loomulik toitumine on ainult liha ja nad röövivad sageli suuremaid loomi kui nad on - hirved, põdrad, karibu, põdrad, piisonid ja muskus-härjad ning ka väikesed loomad nagu kobras, jänesed ja muud väikesed närilised.

Hallhundi käitumine

Hallhundid elavad salkades, millel on keeruline sotsiaalne struktuur, mis hõlmab paljunevat täiskasvanud paari (alfa isast ja emast) ja nende järglasi. Pakis olev domineerivate ja alluvate loomade hierarhia aitab tal toimida ühikuna. Hundid suhtlevad lõhnade märkimise, häälitsemise (sealhulgas ulgumise), miimika ja kehaasendite abil. (Lisateavet vt Hundikäitumine ).

Hallhundi ahelik

Täna on hallhundi levila vähendatud järgmistesse Ameerika Ühendriikide piirkondadesse: Alaska, Idaho, Michigan, Minnesota, Montana, Wisconsin ja Wyoming. Hallhunti võib kohata ka Kanadas Alaskas, samuti Venemaal ja mõnes Ida-Euroopa riigis. Mehhiko hundid on taas kasutusele võetud Uus-Mehhikos ja Arizonas.

Hall hundi elupaik

Ajalooliselt on hallidel huntidel kõige ulatuslikum levik kõigist maismaaimetajatest, välja arvatud inimesed. Hallhundid on elanud kõikides põhjapoolkera elupaikades, välja arvatud troopiline mets. Hallhundid hõivavad nii metsa, tundrat ja rohttaime kui ka kõrbe ja mägesid.

Ähvardused hallile hundile

Hallhuntide ebaseaduslik tapmine on muutunud suureks ohuks nende ellujäämisele. Teine tõsine probleem on inimeste sissetung hundi territooriumile, mis viib huntide elupaikade kadumiseni.

yorkshire terjer ja shih tzu

Hallhundi kaitse staatus

Praegu on palju hundikaitseprogramme ja -organisatsioone, kes üritavad hunte kogu maailmas kaitsta.