Grivet Ahvid

Pildi allikas

The Rohelised ahvid või Vervet ahvid (Chlorocebus sabaceus) on keskmise suurusega primaadid Vana Maailma ahvide perekonnast. Praegu on tunnustatud kuus liiki, ehkki mõned liigitavad nad kõik üheks alamliigiga liigiks. Mõlemal juhul moodustavad nad kogu perekonna Chlorocebus terviku.

Rohelised ahvid esinevad kogu Põhja- ja Lõuna-Savannas, Senegalist Sudaanini ja lõunas kuni Lõuna-Aafrika tippuni. Need on kohandatud praktiliselt kõigi väljaspool ekvatoriaalset vihmametsa asuvate metsade elupaikade jaoks.

Rohelise ahvi ülemine külgne karusnahk varieerub liikide järgi kahvatukollasest hallikasrohelisest pruunist tumepruunini, alumine osa ja juukserõngas näo ümber on valkjaskollased. Nende nägu, käed ja jalad on karvadeta ja mustad, kuigi kõhunahk on sinakas. Isastel rohelistel ahvidel on erksinine munandikotti ja punane peenis.



Roheliste ahvide täiskasvanud suurus on isastel 40–43 sentimeetrit ja emastel 34–39 sentimeetrit, saba pikkus on 30–50 sentimeetrit. Isased kaaluvad 4–4,5 kilogrammi ja naised 2,5–3,5 kilogrammi. Nende sabad on hästi arenenud ja neid kasutatakse tasakaalu säilitamiseks. Rohelised ahvid on ka head ujujad. Nii emastel kui isastel rohelistel ahvidel on pikad teravad kihvad.

Rohelised ahvid on ööpäevased kõige aktiivsemad varahommikul ja hilisel pärastlõunal. Rohelised ahvid on territoriaalsed loomad, kuid nad väldivad üldiselt tõsiseid konflikte (kaitsevad valju haukumise ja väljapanekuga). Nad on peamiselt maa-elanikud, kuid varjuvad hädastades puude alla ja magavad ka puudel. Rohelisi ahve leidub tavaliselt 20 - 50 isendi rühmades. Sotsiaalne struktuur sarnaneb teiste Vana-maailma ahvidega selle poolest, et mis tahes rühma stabiilne tuum koosneb mitmest lähedaste sugulaste täiskasvanud emaste ja nende ülalpeetavate perede perekonnast.

Emased jäävad sünnirühma, isased lähevad teismeeas naaberrühma. Üleminekugrupi agressiooni minimeerimiseks lähevad paljud mehed üle vanusekaaslaste või emavendade seltsis. Isased rohelised ahvid lähevad elu jooksul mitu korda rühmast teise. Noored naised on oma emade järgmiste järglaste ajutised hooldajad. Selle tulemusena ei teki sidemeid mitte ainult ema ja järglaste, vaid ka ema õdede-vendade vahel. Täiskasvanud isased suhtlevad imikutega vaid harva ega näita erilist eelistust nende väikelaste suhtes, kes on tõenäoliselt nende järeltulijad.

pitbull/poksija segu

Rohelistel ahvidel on kriuksuv kisa ja staccato koor, mis võimaldab väe liikmetel kontakti hoida. Rohelistel ahvidel on mitmesuguseid häirekõnesid, tehes vahet lindude, madude või imetajate röövloomadel. Hoolitsemine eemaldab parasiidid ja surnud naha, kuid peamine ülesanne on luua ja säilitada sotsiaalseid sidemeid

Kuna väike ahv ei ole kiire, ei saa roheline ahv lubada puude ohutusest kaugel seiklemist. See on sisuliselt servaliik ja on tavaliselt seotud jõeäärsete metsadega, kuid kuivas savannis jäävad nad akaatsiapuude lähedale. Rohelised ahvid on kõigesööjad, kes söövad enamasti puuvilju, lilli, seemneid, seemneid, lehti, heintaimi ja juuri. Mõnikord linnud, munad, väikesed roomajad ja putukad.

Rohelised ahvid paljunevad aastaringselt, kuid enamik sünnitusi toimub vahetult enne vihmaperioodi, nii et laktatsioon toimub siis, kui toitu ja vett on rohkem. Tiinus kestab 163 päeva. Rohelised ahvid saavad suguküpseks vanuses 4-5 aastat. Emased sünnitavad ühe järglase. Sündides on roheliste ahvide imikutel vähe karusnahku, seetõttu näib neil olevat sinist värvi. Selle karvkattel on täpid oliivrohelist ja kollast. Imiku küpsemisel ja iseseisvumisel erineb ta emast, kandes teda ainult siis, kui väeosa liigub või kui oht ähvardab. Ahvi arenedes tema karv pakseneb ja muutub pruunikashalliks. Rohelise ahvi eluiga on looduses 17 aastat ja vangistuses kuni 30 aastat.

Ehkki rohelisi ahve ei peeta ohustatud ega haavatavateks, väheneb arvukus metsaelupaikade hävitamise ja inimeste liigse jahi tõttu. Roheliste ahvide potentsiaalsete kiskjate hulka kuuluvad lõvid, leopardid.

Perekond: Chlorocebus - ahv

The Grivet Ahv on must-valge Abessiinia ahvi osa Verveti ahvide rühmast, mis kuulub perekonda Chlorocebus. Grivet-ahve leidub ainult Sahara-taguses Aafrikas. Nende levila ulatub Senegalist ja Etioopiast kuni Lõuna-Aafrikani.



Grivet-ahvid elavad jõgede ja ojade lähedal metsades, metsamaadel ja savannides. Nad veedavad suurema osa ajast puudel.

Grivet-ahvid on ümarate peade, peene keha, pikkade tagajäsemete ja pika sabaga primaadid. Nende nimi pärineb prantsuse sõnast guenon, mis on inimene, kes irvitab või teeb nägu. Neid tuntakse ka rohuahvidena. Grivet-ahvidel on põsekotid ja valged külgvurrud. Nende kehakarv on lühike ja pruunikashalli värvusega. Grivet-ahvid kaaluvad 10–15 naela. Nende pikkus on 400–600 millimeetrit (pea ja keha), juttude pikkus on umbes 300–500 millimeetrit. Grivet-ahvidel on enamiku kehast liibuvad keskmise pikkusega karvad.

Esimene käte ja jalgade number on vastandlik, võimaldades Verveti ahvidel esemetest kinni haarata. Nende käsi kasutatakse liikumiseks, söötmiseks ja peibutamiseks. Tagumised jalad on eriti tugevad oksadest hüppamiseks. Nende pikad sabad ei ole eemaletõmbavad, vaid neid kasutatakse tasakaalu hoidmiseks, juhtimiseks ja pidurdamiseks, liikudes oksalt harule. Grivet-ahvidel on toidu hoidmiseks põsekotid, kui nad kolivad ohutumasse söögikohta. Kui põskkotid on täis, mahutab see toidukoguse, mis on võrdne maos oleva mahuga.

Grivet-ahvid elavad kaitstud territooriumil rühmades 10–27. Nad on kõige aktiivsemad hommikul ja hilisõhtul. Grivet-ahvid magavad puudel, kuid veedavad mõnda aega maas. Nad pole kunagi veest kaugel ja on head ujujad. Kui nad on põnevil või vihased, siis nad irvitavad ja paljastavad hambad.

Hoolitsemine on enamus primaatide seas tavaline käitumine ja Grivet ahvid pole erand. Trimmimist kasutatakse tavaliselt kurameerimisstrateegiana. Grivet-ahvid on aga kõigesööjad. nad eelistavad väga puuvilju ja teravilja. Looduses söövad nad puuvilju, lehti, teravilja, juuri ja mõnikord roomajaid, noorlinde ja putukaid.

Praegu on Saint-Kittsi saarele omased Grivet-ahvid paljudele turistidele ühe tüütu harjumuse. Ahvidel on tekkinud maitse alkohoolsete troopiliste puuviljajookide järele. Ahvid varastavad tavaliselt erksavärvilisi jooke, mille turistid on rannas maha jätnud. Paljud turistid on ka teada saanud, et need ahvid annavad nurka surudes võimsa hammustuse. Grivet'i ahvidele lähenemisel peaks olema ettevaatlik. Kui nad ühel hetkel kodustati möödunud sajanditel, siis enam pole.

Grivet-ahvidel on tiinus umbes 7 kuud. Emased sünnitavad tavaliselt ühe järglase. Nad sigivad juulist novembrini. Noor klammerdub emade kõhtu ja suudab oma kaalu toetada. Teised täiskasvanud ahvid võivad aidata imikute hooldamisel ja kaitsmisel. Grivet-ahvid võivad elada 30-aastaseks.

Grivet-ahve klassifitseeritakse 'ohustatuks' metsade pideva raadamise ja nende loodusliku elupaiga hävitamise tõttu. Griveti ahvide potentsiaalsete kiskjate hulka kuuluvad lõvid, leopardid.