Grisli karu

Pildi allikas

The Grisli karu (Ursus arctos horribilis) on Põhja-Ameerikast pärit suur karu, mida mõnikord nimetatakse pruunkaruks või hõbekaruks. Hariliku karu praegune levila ulatub Alaskast lõunasse läbi suure osa Lääne-Kanadast ja Ameerika Ühendriikide loodeosadesse, mis ulatuvad lõunasse, nagu Yellowstone'i ja Grand Tetoni rahvuspargid, kuid kõige sagedamini leidub Kanadas.

mini huskys täis kasvanud

Praegu on kogu Põhja-Ameerikas umbes 60 000 mets-karukaru.

Grizzly Bear kirjeldus





Isased grislikarud võivad kasvada 8 jala pikkuseks (2,44 meetrit), kui nad seisavad tagajalgadel ja kaaluvad 400–600 naela. Grizzly karude jalgadel on väga võimsad lihased, mis võimaldavad neil tagajalgadel lühikesi vahemaid seista ja kõndida. Nende karvkatte värvid varieeruvad piirkonniti tumepruunist punakaspruunini, samuti võivad need olla mustad või väga helebeeži värvi.

Grizzly karudel on õlgade ja seljaosa pikkade valgete otstega karvad, mis annavad karule grisli välimuse. Grizzly karul on üle õla suur küür, mis on lihasmassi, mida kasutatakse esijäsemete kaevamiseks.

Grizzly karude pea on suur ja ümmargune ning neil on nõgus nägu (kaardus nagu ringi või õõnsa sfääri sisemuse segment). Grizzly karud on vaatamata tohutule suurusele väga kiired jooksjad ja suudavad joosta kiirusega 25 miili tunnis (40 kilomeetrit tunnis). Siiski on nad õlgade suure lihakumba tõttu pigem aeglasemad kui allamäge.

Grizzly karudel on väga pikad kõverad küünised, mis eristavad neid teistest karuliikidest. Nende küünised on umbes täiskasvanud inimese sõrme pikkused. Neil on suured taimekasvulised jalad (kand ja tald puudutavad põrandat).

Austraalia lambakoera husky segu

Grizzly karu elupaik

Grizzly karud eelistavad tihedaid boreaalseid metsaalasid, Alpide tundrapiirkondi ja jõeorgusid.

Grizzly karu dieet

Kuigi arvatakse, et grislikarud on kiskjad, on nad tegelikult kõigesööjad, kuna nende toitumine koosneb nii loomadest kui ka taimedest. Nende saagiks on suured imetajad, nagu põder, hirv, lammas, põder, piison, karibu ja isegi mustad karud.

Varakevadel, kui karud nende pesast välja tulevad, püütakse aktiivselt põdra- ja piisonvasikaid. Karu liigub siksakiliselt, nina vastu maad, lootes leida pahaaimamatuid loomi, kellest toituda. Rannikualadel toituvad grislikarud ka sellistest kaladest nagu lõhe, bass ja forell. Rannikulised harukarud kipuvad kasvama suuremal hulgal kui sisemaa karud oma proteiinidega rikastatud kalade dieedi tõttu. Grizzly-karud toetavad oma dieeti ka männipähklite, sarvikute, sibulate, juurte, marjade, kõrreliste ja erinevate näriliste abil.

Kui talv läheneb, koguvad grislikarud sadu naela rasva, et aidata talveunne talve üle elada. See kehtib eriti rasedate naiste kohta, kes sünnitavad poegi, kes kaaluvad vaid ühe naela, ja seejärel põetavad neid umbes 20 naelani, enne kui nad aprillist maini kaevandusest välja tulevad. Mõni karu ei maga talveunne, kui kogu aasta jooksul on toiduallikaid palju.

Grizzly karu käitumine

Grizzly karud on üksikud, välja arvatud poegadega emad, kuid need ei tundu olevat territoriaalsed. Rannikualadel koguneb harilik karu lõhede kudemise ajal ojade, järvede ja jõgede kõrvale.

Grizzly karud jäävad talveperioodil 5 - 8 kuud magama ja kaevavad oma lumekihid hea lumikatte tagamiseks tavaliselt põhja poole suunatud nõlvadele.

labori retriiveri kuldse retriiveri segu

Grizzly karud teevad vigastuste korral tugevat möirgamist, kuid tavaliselt hoiatavad nad teisi karusid ohust, huugates või tekitades hammastega segavaid helisid.

Grizzly karu paljunemine

Hariliku karu pesitsusaeg on maist juunini. Emased (emised) toodavad 1–3 poega pärast tiinusperioodi 63–70 päeva. Pojad on väikesed ja kaaluvad ainult umbes 500 grammi (üks nael). Emas kaitseb järeltulijaid väga ja ründab, kui ta arvab, et tema poegi on ohustatud. Pojad viibivad ema juures 2 - 4 aastat. Isased ja emased grislikarud on koos ainult pesitsusajal. Emastel on esimesed poegad umbes 7-aastased ja nad jätavad pesakondade vahele 3-4 aastat. Emased grislikarud võivad paljuneda kuni 30-aastaselt, kui nad nii kaua elavad.

Grizzly karud võivad looduses elada kuni 30 aastat, kuigi tavaliselt on keskmine vanus 20–25.

Grizzly karu kaitse staatus

Harilik karu on loetletud külgnevas Ameerika Ühendriikides ohustatud ja mõnes Kanada osas ohustatud. Ohtude hulka kuuluvad jahindus ja elupaikade rikkumine, näiteks metsaraie ja tee-ehitus.

Grizzly karude tuumikodu Yellowstone'i ja liustiku rahvusparkides ümbritsevate peamiste elupaikade kaitse on nende ellujäämiseks hädavajalik.