Sarapuu ühiselamu

Pildi allikas

The Sarapuu ühiselamu (Muscardinus avellanarius) on väike imetaja. Sarapuu ühiselamu on perekonna Muscardinus ainus elav liige. Sarapuu ühiselamu on 6–9 sentimeetrit pikk ja sabaga 5,7–7,5 sentimeetrit. Nende kaal jääb vahemikku 15–30 grammi. Nende sotsiaalse korralduse kohta on vähe teada, kuid arvatakse, et nad elavad mõnikord kahekesi.



Magamisruumid on öösel ja talveunerežiimis oktoobrist aprillini. Nad on head ronijad ja veedavad suurema osa ajast puu võras.

Sarapuu ühiselamu on tuntud ka hariliku ühiselamuna ja on pärit Põhja-Euroopast ja Väike-Aasiast.



Sarapuu magamisruum on Suurbritannias ainsad väikesed imetajad, kellel on täiesti karvane saba. Sarapuu magamisruumi saab teistest hiiresuurustest imetajatest eristada paksu, võsase saba järgi. Nende ülaosas on oranž / pruun karusnahk, kollased / valged alaosad ja valge kurk. Sarapuu magus toitub seemnetest, lilledest, puuviljadest ja putukatest. Pähklid, sealhulgas kastanid, tammetõrud ja sarapuupähklid, on olulised toiduallikad enne talveunerežiimi.

Suurbritannias leidub sarapuu magamisruumi peamiselt lõunapoolsetes maakondades, ehkki neid leidub mõnes hajusas kohas Lake Districtis ja Walesi keskosas. Sarapuu magamisruum asustab võsastunud lehtpuumetsasid, raiutud metsaalasid ja hekke.

Sarapuu magamisruum on öösel olendid ja veedavad suurema osa oma ärkvelolekuajast kõrgel puude okste vahel toitu otsides.

Sarapuu magamisruum teeb pikki ümbersõite puulatvade kaudu, mitte ei tule alla maapinnale ega ohusta end.

Talvel magab sarapuu magamisruum pesades, mis asuvad metsaalusel lehtede all. Kevadel ärgates ehitavad nad metsaaluse kootud koepesasid ja värskeid lehti.

Kui ilm on külm ja märg ning toitu napib, säästavad sarapuu magamisruumid energiat, kui lähevad kehasse, kus nad keerlevad palliks ja lähevad magama. Sarapuu magamisruum veedab seetõttu suure osa oma elust magades, kas talveunne talvel või suvel tuimalt.

Sarapuu magamisruumi taga on üks või kaks pesakonda aastas, tavaliselt neli poega (kuigi pesakonna suurus võib ulatuda 1–7). Pojad lahkuvad pesast esmalt nelja nädala pärast, kuid võivad jääda ema juurde veel seitsmeks nädalaks. Sarapuu magamisruumi eluiga on umbes 5 aastat.

Sarapuu magamisruumid kuuluvad IUCNi 2000. aasta punase nimekirja madalama riskiga kategooriasse. Suurbritannias on nad seadustega kaitstud ja neid ei tohi tappa, vigastada, pesades häirida, koguda, kinni pidada ega müüa, välja arvatud litsentsi alusel. Sobiva elupaiga kadumine Suurbritannias on viinud nende arvu järsu vähenemiseni.