Jõehobu

REKLAAM Pildi allikas

The Jõehobu (jõehobu) on suuruselt kolmas elus maaimetaja maailmas. Esimene suurim on elevant ja teine ​​valge ninasarvik. Isast jõehobu nimetatakse pulliks, naissoost jõehobu lehmaks ja jõehobu beebiks vasikaks.

Jõehobu on suur, enamasti taime sööv Aafrika imetaja, üks kahest allesjäänud ja kolmest-neljast hiljuti väljasurnud liigist perekonnas Hippopotamidae.

rottweiler labradori segu temperament

Jõehobu keskmine eluiga on looduses umbes 45 aastat ja vangistuses 50 aastat.



Jõehobu on kahte liiki -

Harilik jõehobu (nimetatakse ka jõehobuks) (jõehobu)

ja

Pygmy jõehobu (Choeropsis liberiensis või Hexaprotodon liberiensis)

Enne viimast jääaega oli jõehobu Põhja-Aafrikas ja Euroopas laialt levinud ning võis elada jahedamas kliimas tingimusel, et vesi ei külmunud talvel. Jõehobu on Egiptuses nüüdseks välja surnud, kus ta oli ajaloolistesse aegadesse tuttav Niiluse loom. Madagaskari holotseeni ajal suri välja 3 Madagaskari jõehobu liiki, üks neist viimase 1000 aasta jooksul.

Madagaskari jõehobud olid väiksemad kui tänapäevane jõehobu, tõenäoliselt läbi saarelise kääbusluse (suurte loomade, enamasti imetajate, suuruse vähenemise protsess, kui nende geenivaramu piirdub väga väikese keskkonnaga). On fossiilseid tõendeid selle kohta, et paljud Madagaskari jõehobusid jahtisid inimesed, mis on nende lõpliku väljasuremise tõenäoline tegur.

Jõehobu on poolveeimetaja, kes elab Sahara-taguses Aafrikas jõgedes ja järvedes suurte rühmadena kuni 40 jõehobuni. Päeval püsivad nad vees või mudas viibides jahedad; paljunemine ja sünnitus toimuvad mõlemad vees, kus territoriaalsed pullid juhivad jõelõiku. Jõehobud ilmuvad õhtuhämaruses rohtu karjatama. Kui jõehobud puhkavad veealadel üksteise lähedal, siis karjatamine on üksik tegevus ja jõehobud ei ole maismaal territoriaalsed.

Jõehobu silmad, kõrvad ja ninasõõrmed asetatakse kõrgel kolju katusele. See võimaldab neil viibida vees suurema osa oma kehast troopiliste jõgede vetes ja mudas, et püsida jahedana ja vältida päikesepõletust. Jõehobud vajavad nende katmiseks piisavalt sügavat vett, karjamaa pendelrände kaugusel. Jõehobud peavad vette uppuma, kuna nende õhuke, paljas nahk on ülekuumenemise ja dehüdratsiooni suhtes tundlik.

Jõehobu omadused



Müüa valge saksa lambakoera husky segu kutsikad

Jõehobud on keskmiselt 3,5 meetrit (11 jalga) pikkad, 1,5 meetrit (5 jalga) õlal ja kaaluvad 1500 kuni 3200 kilogrammi (3300–7000 naela). Jõehobud on umbes sama suured kui valge ninasarvik ja eksperdid arutavad sageli, milline on elevandi järel suuruselt järgmine maismaaloom. Meeste jõehobud näivad kasvavat kogu elu jooksul, samas kui naissoost jõehobud saavutavad maksimaalse kaalu umbes 25-aastaselt.

sinise puugikoera treenimine

Naiste jõehobud on meessoost kolleegidest väiksemad ja kaaluvad tavaliselt kuni 1500 kilogrammi. Eespool toodud väärtus 3200 kilogramsi on sageli viidatud kui isase jõehobu kaalu ülemine piir. Siiski on dokumenteeritud suuremad isendid kui see, sealhulgas üks jõehobu, mis kaalus umbes 10 000 naela (4500 kilogrammi) ja oli umbes 5 meetri pikkune.

Ehkki tegemist on mahukate loomadega, võivad jõehobud maismaal joosta kiiremini kui inimene. Nende jooksukiirus varieerub vahemikus 30 kilomeetrit tunnis (18 miili tunnis) kuni 40 kilomeetrit tunnis (25 miili tunnis) või isegi 50 kilomeetrit tunnis (30 miili tunnis). Jõehobu suudab neid kõrgemaid hinnanguid säilitada vaid mõnisada meetrit või hoovi.

Vaatamata jõehobude füüsilisele sarnasusele sigade ja teiste maismaa sõraliste kabiloomadega on nende lähimad elavad sugulased vaalalised, sealhulgas vaalad ja pringlid.

Jõehobudel on jalad, mis on võrreldes teiste megafaunadega (suurte loomade rühmad) väikesed, sest vesi, milles nad elavad, vähendab kaalukoormust. Nagu teistel veeimetajatel, on ka jõehobul väga vähe karvu.

Jõehobu käitumine

Jõehobud on väga territoriaalsed imetajad. Isane jõehobu tähistab sageli oma territooriumi piki jõekallast, kust naissoost jõehobu haarem sisse tõmmata, kaitstes seda samal ajal teiste isasuguste jõehobude eest. Meeste jõehobud katsuvad üksteist ähvardavate piludega. Nende koerahambad on 50 sentimeetrit (20 tolli) pikad ja nad kasutavad oma pead peksmisjääradena, eriti konkureerivate isaste vastu, kui nad territooriumi üle võitlevad.

Kuna põllumehed ja turistid häirivad nende elupaika sageli ja kuna nad on nii territoriaalsed, on jõehobu Aafrika kõige ohtlikum loom. Jõehobud tapavad krokodille ja lõvisid ning põhjustavad isegi rohkem inimeste surma kui ükski teine ​​Aafrika loom. Jõehobu ei jahi inimesi, kuid kaitseb jõuliselt oma territooriumi. Lähenege jõehobudele ettevaatlikult või ärge lähenege neile üldse.

Nende koljude morfoloogiliste erinevuste ja geograafiliste erinevuste põhjal on kirjeldatud viit jõehobude alamliiki.

  • H. a. amphibius (nimetatud alamliik), mis ulatus Egiptusest, kus nad on Niiluse jõe ääres Tansaaniasse ja Mosambiiki välja surnud.

  • H. a. kiboko Aafrika Sarvel, Keenias ja Somaalias. Kiboko on suahiili sõna jõehobu. Neil on laiemad ninad ja õõnes interorbitaalne piirkond.

  • H. a. capensis Sambiast Lõuna-Aafrikani. Alamliigi kõige lamedam kolju.

    aussie kokerspanjelite segu
  • H. a. tschadensis kogu Lääne-Aafrikas, nagu nimigi ütleb, Tšaadi. Pisut lühem ja laiem, silmatorkavate orbiitidega nägu.

  • H. a. constrictus Angolas, Lõuna-Kongo Demokraatlikus Vabariigis ja Namiibias. Nimetatud sügavama preorbitaalse kitsenduse tõttu.