Humboldti pingviin

Pildi allikas

The Humboldti pingviin on Lõuna-Ameerika pingviin, paljuneb Peruu ja Tšiili rannikul. Selle pingviinide lähimad sugulased on Aafrika pingviin , Magellanic Pingviin ja Galapagose pingviin . Humboldti pingviin on saanud nime loodusteadlane ja maadeavastaja Alexander von Humboldti järgi, kes kirjeldas looma esmakordselt lääne vaatlejatele.

Humboldti pingviini omadused



Humboldti pingviinid on keskmise suurusega mustvalged pingviinid, kasvades 65–70 sentimeetrit. Humboldti pingviinidel on silma tagaosa, mustade kõrvaklappide ja lõua ümber kulgev valge peaga must pea, mis ühinevad kurgul.



Humboldti pingviinidel on mustjashallid ülaosad ja osad on valkjad, musta rinnaribaga, mis ulatub külgedelt reide. Nokatel on neil lihakasroosa põhi. Alaealistel on tumedad pead ja rinnaosad puuduvad.

Humboldti pingviinidieet

Humboldti pingviinid toituvad kaladest, eriti sardellist, heeringast ja haisust.

Humboldti pingviinikäitumine

Humboldti pingviinid on sotsiaalsed loomad, kes elavad suhteliselt suurtes kolooniates, kus suhtlemine on oluline. Kolooniad on kasulikud, kuna pakuvad kollektiivset kaitset kiskjate vastu.

Erinevalt Antarktika pingviinidest, kes hoiavad end soojana püsimiseks suurtes rühmades kokku, pole Humboldti pingviinidel vaja seda teha sooja ja parasvöötme tõttu, kus nad elavad. Selle asemel, et soojendada või maha jahutada, otsivad Humboldti pingviinid oma pesitsevate urgude turvalisust ja mugavust. Humboldti pingviinid, nagu kõik pingviinid, on monogaamsed.

Paaritunud pingviinid tunnevad üksteist koloonia vokaalsete ja visuaalsete mehhanismide kaudu. Vanemad ja järeltulijad saavad teineteist ka nägemise ja heli abil hõlpsasti ära tunda. Igal pingviinil on ainulaadne hääl, mis võimaldab seda oma paarilisel ja järeltulijal ära tunda.

Humboldti pingviinidel on keha ujumiseks pandud. Tugevaid tiibu kasutades lendavad nad vee all, tavaliselt veidi pinna all, kiirusega kuni 20 miili tunnis (32 kilomeetrit tunnis). Humboldti pingviinid tüürivad jalgade ja sabaga. Nende suled on jäigad ja kattuvad, et veekindlad ja keha isoleerida. Tihedad suled kaitsevad pingviini ka kuni 60 miili tunnis (96 kilomeetrit tunnis) puhuvate tuulte korral. Humboldti pingviinid, nagu kõik pingviinid, näevad kergesti vee all ja maismaal. Nendel lindudel on ka supraorbitaalne nääre, mis võimaldab lisaks värskele veele juua ka soolast vett. Nääre eemaldab pingviinide verest liigse soola ja eritab selle kontsentreeritud lahuses, mis tilgub nokast alla. Loomaaedades elavad Humboldti pingviinid tavaliselt värskes vees ja seetõttu on nääre uinunud. Ainult magevees elamine ei mõjuta pingviinide tervist.

Humboldti pingviini paljundamine

Humboldti pingviinid saavad paljuneda igal aastaajal. Suguküpsus saabub 2–7-aastaselt. Pesad tehakse koobastesse, pragudesse või aukudesse ning aeg-ajalt ka lagedamatesse kohtadesse, näiteks kivisele kaldale.

Humboldti pingviinid kaevavad tavaliselt koobastesse ja kaljude äärde moodustuvate guanohunnikute (merelindude kogunenud väljaheited) hunnikupesasid. Emased munevad ühe või kaks muna ja peiteaeg on umbes 40 päeva. Mõlemad vanemad inkubeerivad mune kordamööda. Mõnikord jääb ellu ainult üks tibu, sest koorumine toimub järk-järgult ja üks tibu võib olla väiksem kui teine. Kui toitu napib, toidavad vanemad ainult suuremat tibu ja väiksem tibu nälgib kiiresti.

Tibuhooldus algab sellest, et vanemad vahetavad tibuga koos istumist ja toidu otsimist. Umbes kahe kuu pärast jäetakse tibu päeval üksi, samal ajal kui mõlemad vanemad toitu peavad. Tibud on sündinud hallikaspruunide udusulgedega, mis seejärel lendamisel sulavad kokku täiesti hallid suled. Humboldti pingviinitibud lendavad umbes 70–90 päeva.

Ligikaudu aasta pärast tibude lendamist sulavad nad täiskasvanud suledeks. Täiskasvanud pingviinidel on valge esikülg ning pruunikasmust seljaosa ja pea. Neil on ka üle rinna tume triip ja valge märk ringib iga silma kohal ja edasi kaela ümber.

cane corso suur koer

Humboldt Penguinsi eluiga on umbes 20 aastat.

Humboldti pingviinikiskjad

Lisaks looduslikele kiskjatele, nagu kajakad, raisakotkad, karakarad, rebased, käpalised ja vaalalised, seisavad Humboldti pingviinid silmitsi ka paljude inimtekkeliste ohtudega. Kutseline kalapüük vähendab toiduressursside ammendumise tõttu paljunemise edukust ja ellujäämisprotsenti. Peruu anšoovise (Engraulis ringens) ülepüük viis 1970. aastatel selle populatsiooni kokkuvarisemiseni. See kala oli Humboldti pingviinide dieedi põhikomponent ja seetõttu kannatasid pingviinipopulatsioonid.

Samuti püütakse igal aastal kohalike kalurite võrkudesse sadu Humboldti pingviine. Nakkevõrkudesse sattumine juhuslikult ja täiskasvanute tahtlik jaht toidu ja kalasööda jaoks on täiskasvanute suremuse peamised põhjused mõnes piirkonnas. Mune võetakse ka paljudest pesitsuskolooniatest, mille tulemuseks on häirimine ja paljunemisedu vähenemine.

Humboldti pingviinikaitse

Humboldti pingviini praegune staatus on haavatav, kuna elanikkond väheneb osaliselt ülepüügi tõttu. Ajalooliselt langes see guanoo ülekasutamise ohvriks. Praegu on elanike arv hinnanguliselt 3300–12 000.