India ninasarvik

Pildi allikas

India ninasarvik The India ninasarvik (Rhinoceros unicornis), on tuntud ka kui ‘Suur-ükssarveline ninasarvik’. India ninasarvik asustas kunagi piirkondi Pakistanist Birmani ja võib olla isegi Hiinas ringi liikunud. Inimeste mõjul on nende leviala siiski kahanenud ja praegu on neid vaid väikeses populatsioonis Kirde-Indias ja Nepalis.

India ninasarvik piirdub kõrgete rohumaade ja metsadega Himaalaja jalamil. India ninasarviku elupaik on troopilised ja subtroopilised rohumaad, savannid, põõsamaad, sood ja metsad - sarnased valge ninasarvikuga.

India ninasarviku omadused

The India ninasarvik on suurim kolmest Aasia ninasarvikust. India ninasarvikul on üks must sarv, mida leidub nii isas- kui ka naisliikides, ja hall nahk, millel on roosakad nahavoltid, mis annavad talle soomusega kaetud välimuse. India isased ninasarvikud näitavad kaelavoltide tohutut arengut.



India ninasarvikute ülemised jalad ja õlad on kaetud tüükadetaoliste muhkudega. India ninasarviku suu näeb välja nagu rist laia- ja konksuhuuliste vahel. Ehkki see on üsna lai, on sellel väike eeltõmbav huul. India ninasarvikul on ainult üks sarv, mis on valmistatud puhtast keratiinist ja hakkab ilmuma umbes aasta pärast sündi. India ninasarvikute üksiku sarve pikkus on 20–101 sentimeetrit. Nad on ligikaudu sama suured kui valged ninasarvikud.

India ninasarvik kasvab 6 jala pikkuseks ja kaalub 4000–6000 naela. India ninasarvikute eluiga on 35–45 aastat. Need ninasarvikud on suurepärased ujujad ja maismaal võivad lühikese aja jooksul joosta kuni 35 miili tunnis. India ninasarvikul on suurepärane kuulmine ja lõhn, kuid silmanägemine on halb.

mini -Ameerika pitbullterjer

India ninasarviku paljunemine

Isased India ninasarvikud saavad paljuneda 9-aastaselt ja emased India ninasarvikud saavad suguküpseks 5-aastaselt ja esimesed vasikad saavad 6–8-aastaselt. Emasloom vilistab hooajal, et isased teaksid, millal ta on paaritusvalmis. Tiinusperiood on umbes 16 kuud. Üksik vasikas sünnib umbes 3-aastaste vahedega. Emad ninasarvikud on tähelepanelikud ja kaitsvad, noored viibivad mitu aastat ema juures. Emased ja nende noored reisivad koos, aga isased reisivad tavaliselt üksi ja on territoriaalsed.

India ninasarviku anatoomia



India ninasarviku kaitse staatus

India ehk suurem ühe sarvega ninasarvik on looduskaitse edulugu. Tänu rangetele kaitsemeetmetele on selle elanikkond suurenenud 600-lt 1975. aastal umbes 2230-ni täna. Kuid see on endiselt ohustatud loom, kes seisab silmitsi oma sarve eest salaküttimise ohuga.

India ja Nepali kaitsealasid, kus see ninasarvik säilib, ümbritsevad tihedad inimpopulatsioonid. Oluline on tagada, et ninasarvikuvarude ümbruses elavad kogukonnad oleksid kaastundlikud ja saaksid kasu nende keskel asuvatest ninasarvikutest.

lab ja karjane segunevad

India ninasarvikud kasutavad ühiseid sõnnikuhunnikuid, kus nad kraabivad sageli jalgu, jättes ringi liikudes lõhna.

Kahjuks kasutavad salakütid seda teavet nende salaküttimiseks nende ühiste sõnnikuhunnikute külastamisel, muutes ninasarvikute jälitamise lihtsamaks. Nagu kõik ninasarvikud - India ninasarvikul on suur oht välja surra.