Koala

Pildi allikas

Koala (Phascolarctos cinereus) on Austraalia arboreaalne marsupiaal, mis on pärit Austraalia osadest, eriti Queenslandist, Victoriast ja Uus-Lõuna-Walesist. Sõna koala pärineb dharuki sõnast ‘gula’. Väidetavalt tähendab see sõna 'ei joo', kuna Koala saab üle 90% niiskusest eukalüpti lehtedest (tuntud ka kui kummilehed), mis on tema peamine dieet.

Mõnikord nimetatakse koaalasid ‘Koala Karudeks, kuid nad pole tegelikult karud, kuigi arvatakse, et nad sarnanevad kaisukarudega. Koala lähim elav sugulane on sarnase välimusega Vombat.

Koala kirjeldus

Koalad on paksult kasvanud loomad, kellel on paksud, pehmed villase taolise halli mantliga valged alused.



Nende karusnahk kaitseb neid nii kõrgete kui ka madalate temperatuuride eest ja mõjub vihmamantelina vihma tõrjumisel.

husky ja saksa lambakoera tõug

Koaalapõhja karusnahk on tihedalt kokku pakitud, et saada kõvade okste jaoks, millel ta istub, ‘padja’.

Küpsed isased on äratuntavad valge rinna keskel asuva pruuni lõhna näärme järgi.

Koalas on suured kõrvad, mille otstes on valged karvad ja väikesed silmad. Koalase nina on üks selle olulisemaid omadusi ja sellel on väga kõrgelt arenenud lõhnataju. See on vajalik eukalüpti lehtede tüüpide eristamiseks ja lehtede mürgisuse tuvastamiseks. Koalase jäsemed on pikad ja neil on suured teravad küünised, mis aitavad neil ronida puudel. Koalas on 5-kohaline ja varustatud vastupandavate pöidladega, mis aitavad neil haarata esemeid nagu toit ja oksad.

Koalas on üks väheseid imetajaliike, millel on tegelikult sõrmejäljed. Koala sõrmejäljed sarnanevad inimese sõrmejälgedega ja neid on isegi mikroskoobi all üsna keeruline eristada. Koalase kaal varieerub 30 naelast (14 kilogrammi) suuremate liikide puhul kuni 11 naelani (5 kilogrammi) väiksemate liikide puhul. Keskmine Koala kasvab umbes 2 jala pikkuseks.

Koaladel on sarnased hambad nagu kängurul või vombatil, mis on kohandatud nende taimtoidulistele dieetidele. Nende teravad lõikehambad lõikavad suu ees olevad lehed ja lihvivad põsehambad närivad toitu. Lõige lõikehammaste ja molaaride vahel, mida nimetatakse diastemaks, võimaldab keelel lehtede massi suu ümber tõhusalt liigutada.

Koalas on suurepärane tasakaalutunnetus, mis tähendab, et nad sobivad hästi eluks puudel. Nende kõhn ja lihaseline keha aitab puust üles ronides kehakaalu toetada. Nende ronimisjõud tuleneb sellest, et reielihased ühendavad sääred palju madalamalt kui teistel loomadel.

Koalase seedesüsteem on eriti kohandatud eukalüpti lehtedes sisalduvate mürgiste kemikaalide detoksifitseerimiseks. Arvatakse, et toksiinid tekivad kummipuude kaitsena lehti söövate loomade, näiteks putukate eest. Puudel, mis kasvavad vähem viljakal mullal, näib olevat rohkem toksiine kui headel muldadel. See võib olla üks põhjus, miks koaalad söövad ainult teatud tüüpi eukalüpte ja miks nad teatud pinnasel kasvades neid mõnikord isegi väldivad. Toksiinid inaktiveeritakse ja pasta seeditakse bakteriaalsel fermenteerimisel tugevalt laienenud umbsooles, mis on 2 meetrit (6 jalga 6 tolli) pikk, mis on pikim imetajatest.

Koala elupaik

Koalad eelistavad eukalüptimetsasid, rannikupiirkondi ja niiskeid metsaalasid. Suurema osa ajast veedavad nad puude otsas istudes okstel, kas lehed näksimas või neid söömas.

Koala dieet

Koalase dieet koosneb peaaegu täielikult eukalüpti lehtedest. Keskmine Koala suudab päevas süüa 500 grammi eukalüpti lehti, närides neid enne neelamist teravate hammaste ja võimsate lõugadega peeneks pastaks. Koalad söövad laias valikus eukalüpti lehti (12 liiki) ja söövad ka teisi leheliike nagu akaatsia, puuvõõrik, kastilehed ja Leptospermum.

Koalas peab jooma ainult siis, kui ta on haige või kui põua ajal on niiskusest puudu, kuna 90% nende niiskusest pärineb söödavatest taimedest. (Nagu eelnevalt mainitud). Ka koaalad võivad mineraalide ja toitainete saamiseks neelata mulda.

Koala käitumine

Koaalad on öised loomad ja arboreaalsed, mis tähendab, et nad elavad puudes. Mõned koaalad on peamiselt üksikud loomad, välja arvatud pesitsusperiood ja kipuvad mitte kogunema suurtesse rühmadesse. Enamik elab ühiskondades ja on kontaktis teiste koaaladega. Seetõttu peavad neil olema sobivad eukalüptimetsad, mis on piisavalt suured, et toetada tervet koaalapopulatsiooni ja võimaldada laienemist noorte koaalade küpsemisel. Puu juurde minnes ronimiseks lähevad koaalad maast välja ja haaravad oma esikäpad koorest, seotuna siis ülespoole. Küünalde jäljed on tavaliselt nähtavad puude tüvedel, mida koaalad regulaarselt kodupuudena kasutavad.

punane nina emased pitbullid

Puu laskumisel tulevad koaalad esimesena alla. Nad laskuvad regulaarselt puid vahetama maapinnale ja just seal on nad kiskjate, näiteks koerte, rebaste ja dingode, suhtes kõige haavatavamad. Maal käivad nad kohmetult neljakäpukil ja saavad ka joosta. Koalasid on mõnikord täheldatud ujumises, kuid see on haruldane.

Koalas kasutavad helivahemikku üksteisega suhtlemiseks suhteliselt suurte vahemaade tagant ja isasel koaalal on pesitsusperioodil väga vali kõne, mida on võimalik kuulda kilomeetri kaugusel. Ema Koalas ja nende beebid teevad üksteisele pehmelt klõpsatavaid, kriuksuvaid helisid ja õrna ümisevat või nurisevat heli ning ka nurinat, et märku anda pahameelest või pahameelest.

Kõigil koaaladel on ühine kõne, mis tekib siis, kui nad kardavad. See kõlab nagu inimese laps nutaks ja oleks tehtud siis, kui koaalad on stressis ja ähvardatud. Sageli kaasneb sellega raputamine. Koalad suhtlevad ka puude märgistamise abil.

Koalas on ainevahetus väga aeglane nagu ka laiskloomadel ja vombatitel, mis paneb neid puhkama kuni 18 tundi päevas. Nad magavad suurema osa sellest ajast. Ülejäänud aja kasutatakse söötmiseks, liikumiseks, peibutamiseks ja sotsiaalseks suhtlemiseks. Häiritud Koala võib muutuda vägivaldseks ning oma teravate hammaste ja küünistega põhjustada inimesele vigastusi.

Koala Paljundamine

Emased koaalad saavad suguküpseks 2–3-aastaselt. Isased jõuavad küpsuseni hiljem 3 - 4 aastaselt. Paaritumine toimub detsembri ja märtsi vahel, mis on lõunapoolkeral suvi. Emased koaalad toodavad igal aastal ühe noore rõõmu ja jätkavad sigimist kuni 12 aastat, kui nad on terved.

Naise Koalase tiinusperiood on 35 päeva. Beebikoalas on sündides väga haavatav ning karvutu, pime ja kõrvadeta. Beebikoalasad on sündides nii pisikesed ja on vaid veerand tolli pikkused. Pärast sündi roomab joey oma emakõhus asuvasse emakotti ja kinnitub ühe oma nisaga. See jääb kotti umbes 6 kuud, toitudes emade nisast tulnud piimaga. Selle aja möödudes hakkab joey oma emade pimesoolest (jämesoole algusest) pärinevat papi tarbima. Pap on pehmete ja vedelate väljaheidete spetsialiseeritud vorm. “Pap” edastab mikroorganismid emade seedesüsteemist, et valmistada joey soolestikku ette tulevase eukalüpti lehtede dieedi seedimiseks.

Joey jääb ema juurde veel 6 kuuks, seljas ratsutades ja toitudes nii piima- kui ka eukalüpti lehtedest, kuni see 12 kuu vanuselt täielikult võõrutatakse. Emased lahkuvad tavaliselt emast, kuid isased jäävad ema juurde 2–3-aastaseks. Koala eluiga on kuni 18 aastat.

Koala kaitse staatus

IUCN loetleb Koala kõige vähem murettekitavana. Austraalia valitsus ei pea liiki ohustatuks. Mõnes Austraalia piirkonnas, näiteks Uus-Lõuna-Walesis, peetakse koaalasid aga „haavatavateks“. Elupaiga kadumine, koerte rünnakud ja liiklusõnnetused on kõik peamised ohud Koala püsimajäämisele. Austraalia Koala Fond on peamine koala ja selle elupaiga kaitsmiseks pühendunud organisatsioon, kaardistades 40 000 kilomeetri ruutu (15 000 ruut miili) maad koala elupaikade jaoks ja väites kindlaid tõendeid selle kohta, et looduslike koaalade populatsioonid on kogu liigi looduslikus levikualas tõsises languses . Austraalia Koala Fondi hinnangul on loodusse jäänud umbes 100 000 koaalat.