Väike haldjaspingviin

Pildi allikas

The Väike pingviin on väikseim pingviiniliik ja paljuneb kogu Uus-Meremaa ja Chathami saarte rannajoonel, samuti Austraalia lõunaosas ja Tasmaania piirkonnas. Nendel pingviinidel on mitu üldnimetust. Austraalias nimetatakse neid oma väiksuse tõttu sageli haldjaspingviinideks, Uus-Meremaal kutsutakse neid oma sulestiku värvi tõttu väikesteks sinipingviinideks või lihtsalt sinipingviinideks, Uus-Meremaa maoorid aga Kororaks.

Tunnustatud on kaks alamliiki: väike või haldjas pingviin ja valge lehega pingviin.

Väikese pingviini omadused





Väikesed pingviinid on kõigist pingviinidest kõige väiksemad, nende kõrgus on vaid 16–17 tolli (41–44 sentimeetrit) ja kaal on vaid umbes 2 naela (1 kilogramm). Väikseid pingviine nimetatakse nende sulgede indigosinise ja kiltkivihalli värvi tõttu ka väikesteks sinisteks.

Valged lehtedega pingviinid eristuvad selle poolest, et nende lestade servade ümber on valge triip.

pitbull must ja pruun

Väikese pingviini dieet

Enamik nende toidust püütakse madalamatel sukeldumistel sügavamale kui 30 jalga, kuid mõnikord sukelduvad nad saakliikide otsimisel merepõhja. Väikesed pingviinid söövad väikseid kalu, nagu sardell, kalmaar, plankton, krill, väike kaheksajalg ja sardiinid.

Merepõhjast võivad väikesed pingviinid süüa krabivastseid, merihobuseid ja koorikloomi. Nagu enamik pingviine, neelavad nad oma toidu tervelt alla.

Väikese pingviini käitumine

Väikesed pingviinid veedavad päevi merel jahti otsides kalda lähedal madalates vetes toidust. Sageli võib neid näha rühmade kaupa kogunemistena, mida nimetatakse parvedeks.

Õhtuhämaruses naasevad väikesed pingviinid oma urbadesse või kaljupragude kolooniatesse, mis võivad olla üsna mürarikkad, eriti enne nende koidueelset lahkumist tagasi merele toituma. Kuna nad toituvad kalda lähedal, on neid maalt hästi näha.

Väikese pingviini paljundamine

Emased väikesed pingviinid saabuvad juunis pesitsuskolooniatesse ja neid kohtavad raevukad isased, kes teevad keerulisi kurameerimisi. Munade tippmise aeg on tavaliselt juunist augustini. Nad munevad korraga kaks muna, mille koorumine võtab aega umbes viis nädalat, sõltuvalt toiduvarude olemasolust.

Väikestel pingviinidel võib hooajal olla üks, kaks või isegi kolm haudme (sidurit). Pesad asuvad tavaliselt varjatud kaljupragudes, kuid seal, kus neid pole, kaevavad nad hoopis pikad urud. Enamik väikseid pingviine paaritub eluks nii isaste kui emastega, kes inkubeerivad mune ja hoolitsevad poegade eest.

Esimese kolme nädala jooksul käivad tibud pidevalt. Järgmise viie nädala jooksul külastavad täiskasvanud neid ainult selleks, et toita neile regurgitatsiooni. Pärast seda perioodi sunnitakse noored pojad pesast välja. Väikesed pingviinitibud oskavad loomulikult ujuda ning on võimelised ise kala püüdma ja toime tulema.

Väikesed pingviinikiskjad

Väikesed pingviinid seisavad silmitsi merel röövloomadega nagu haid, hülged (lõvi, leopard ja karusnahk), mõrvarvaalad ja kiskjad maismaal, näiteks merikotkad ja suured kajakad. Inimese põhjustatud ohud hõlmavad õlireostust, plasti, teetappe, nakkevõrgupüüki ja pesitsuspaikade kadu.

Väike pingviinide kaitse

Kuigi terveid ohtusid pole, on väikeste pingviinide kolooniad olulise inimtegevusega aladel reostuse ja metsloomade poolt teatud ohus. Austraalias olid nad kunagi levinud lõunarannikul, kuid kodukasside sissetoomine on nende elujõulisi elupaiku dramaatiliselt vähendanud. Nüüd piirduvad need peamiselt kassivabade saartega ranniku lähedal.