Makaki ahvid

REKLAAM Pildi allikas

Perekond: Macaca - barbaarne makaak

kuldne retriiver ja laborikutsikad

Barbari makaak (Macaca sylvanus) leidub Alžeeria ja Maroko Atlase mäestikus ning võimalik, et ka Gibraltaril. Barbari makaagi ahv on üks tuntumaid vana maailma ahviliike. Nad elavad Euroopas vabalt. Kuigi seda nimetatakse Barbari ahviks, on ta tõeline ahv.

Barbary Macaque on kollakaspruunist kuni hallini, heledama alaküljega. Barbari makaak kasvab maksimaalselt 75 sentimeetriks (30 tolli) ja kaalub 13 kilogrammi (29 naela). Nende näod on tumeroosad ja sabad on funktsionaalsed. Barbary Macaques'i esijäsemed on pikemad kui selle tagajäsemed. Emased on mõnevõrra väiksemad kui isased. Nad elavad seedermänni, männi ja tamme metsades.



Barbari makaak on ööpäevane ahv, kes jagab oma aja enam-vähem võrdselt arboreaalse ja maapealse territooriumi vahel. Enamasti taimtoidulised, nad toituvad lehtedest, juurtest ja puuviljadest, kuid söövad ka putukaid. Päeval patrullib Barbary Macaque territooriumil, mis võib katta mitu ruutkilomeetrit, kus see eksisteerib rahulikult teiste primaatide liikidega. Nad jagavad veeauke ilma tülideta. Barbaarne makaak liigub energiliselt neljakäpukil, tõustes aeg-ajalt tagumistel jäsemetel ohtude uurimiseks.

Barbari makaak on ahv, kes moodustab segarühmi mitmest emasest ja isasest rühmast. Vägede koosseisus on 10–30 inimest, kelle hierarhia on määratud naissoost. Erinevalt teistest makaakidest osalevad isased noorte kasvatamisel, palju aega kulutatakse nendega mängimiseks ja peibutamiseks. Sel viisil tekib tugev sotsiaalne side isase ja tema poegi vahel, nii isastel kui ka teistel väeosades. See võib olla tingitud selektiivsusest emastel, kes näivad eelistavat vanemaid mehi.

Perekond: Macaca - kapoti makaak



Kapoti makaak (Macaca radiata) on makaak, mis elab Indias. Bonnet Macaque on ööpäevane ahv, mis tähendab, et see on enamasti päeval aktiivne. Kapoti makaakide pikkus on umbes 35–60 sentimeetrit pluss saba 35–68 sentimeetrit. Isased kapoti makaakid kaaluvad 5,5–9 kilogrammi ja naised 3,5–4,5 kilogrammi.

Bonnet Macaque Monkey eluiga on üle 30 aasta. Bonnet Macaque on kõigesööja ja toitub puuviljadest, pähklitest, seemnetest, lilledest, selgrootutest ja teraviljadest. Bonneti makaakidel on kaks alamliiki: Macaca radiata radiata ja Macaca radiata diluta.

Perekond: Macaca - Booted Macaque

Saapa makaak (Macaca ochreata) on Indoneesias asuva Sulawesi saare makak. Booted Macaque Monkey on ööpäevane (aktiivne päeval) ja veedab suurema osa päevast puude otsas. Nad võivad kasvada 50–59 sentimeetri pikkuseks pluss 35–40 sentimeetri pikkuseks sabaks.

Booted Macaque on kõigesööja ja toitub viigimarjadest, pungadest, selgrootutest ja teraviljadest. Booted Macaque'il on kaks alamliiki, mis on tunnustatud: Macaca ochreata ochreata ja Muna-Buton Macaque, Macaca ochreata brunnescens.

Perekond: Macaca - krabi sööv makaak

Krabi sööv makaak (Macaca fascicularis) on peamiselt arboreaalne makaak, mis pärineb Kagu-Aasiast. Seda nimetatakse ka Cynomolguse ahviks ja pika sabaga makakiks. Krabi söövat makaaki leidub mitmesugustes elupaikades, sealhulgas primaarsetes madalsoo vihmametsades, häiritud ja sekundaarsetes vihmametsades ning nipa palmide ja mangroovide jõe- ja rannikumetsades.

Krabi sööv makaak-ahv kohaneb samuti hõlpsalt inimasustusega ning mõnes hindu templis ja mõnel väikesaarel peetakse seda pühaks.

Krabi sööva makaki algne leviala hõlmab enamikku Kagu-Aasia mandritest, sealhulgas Malai saarestiku Sumatra, Jaava ja Borneo saari, Filipiinide saari ja Bengali lahes asuvaid Nicobari saari. Kuigi seda ahvi nimetatakse sageli krabi söövaks makakiks, ei piirdu tema dieet sugugi vähkidega. Muud toidukaubad on tegelikult palju tavalisemad. Nad on oportunistlik toitev kõigesööja, see tähendab, et nad saavad ja söövad väga erinevaid loomi, taimi ja muid materjale, samuti söövad nad lehti, lilli, juuri ja koort. Samuti röövib ta linnutibusid ja pesitsevaid emaslinde, sisalikke, konni, kalu ja linnumune.

Krabi sööv makaak on väga sotsiaalne loom, kes elab rühmades 5–60 isendist. Need rühmad on mitme isasega rühmad, mis sisaldavad tavaliselt 2–5 meest ja 2–3 korda rohkem naisi. Nende rühmad on naissoost. Nad jäävad rühma kuni 4 või 5 aastat ja emigreeruvad kogu elu jooksul mitu korda. Krabisöövatel makaakidel on range domineerimise hierarhia. Täiskasvanud mehed on emastest kõrgemal kohal.

Naiste krabisöövate makaakide tiinusperiood on 167 - 193 päeva, emane sünnitab ühe poja. Imikute kaal sündides on umbes 350 grammi. Imikud sünnivad musta karvkattega ja see karusnahk hakkab kollakasroheliseks, hallroheliseks või punakaspruuniks muutuma umbes 3 kuu pärast. Noored alaealised jäävad koos ema ja sugulastega mängima, moodustades võlakirju, mis võivad neid aidata, kui nad emakonnast välja rändavad. Mehed, kes emigreeruvad koos partneriga, näivad olevat edukamad kui need, kes kolivad üksi.

Sõltuvalt alaliikidest on täiskasvanud ahvi keha pikkus 38 - 55 sentimeetrit, suhteliselt lühikeste käte ja jalgadega. Saba on pikem kui keha, tavaliselt 40 - 65 sentimeetrit. Isased on tunduvalt suuremad kui naised, kaaludes 5–9 kilogrammi, võrreldes 3–6 kilogrammi naissoost isikutega.

Perekond: ahv - The Celebes harjasmakaak



The Celebes harjasmakaak (Macaca nigra) on tuntud ka hariliku musta makaki, Sulawesi harjase makaki või musta ‘ahvi’ nime all. Celebes Crested Macaque elab nii Indoneesia Sulawesi (Celebes) saare kirdes kui ka väiksematel naabersaartel.

Celebes Crested Macaquesi nahk ja karvutu nägu on, välja arvatud mõned valged juuksed õlgade vahemikus, üleni mustad. Celebes Crested Macaque Monkey'il on pikk koon, millel on kõrged põsed ja pea ülaosas pikad juuksekimbud ehk harjad. Nende saba on vaid 2 sentimeetrit tõmmet. Keha kogupikkus 45–60 sentimeetrit ja kaal 7–10 kilogrammi on üks väiksemaid makaagi liike. Celebes Crested Macaque on ööpäevane vihmametsaelanik.

Celebes Crested Macaque on peamiselt maapealne, veetes rohkem kui 60% päevast toitu otsides ja suheldes, samal ajal magades ja puudest toitu otsides. See elab rühmades, kus on 5–25 inimest. Väiksematel rühmadel on ainult üks mees, suurematel aga kuni 4 meest. Emasloomad ületavad isaseid alati aga umbes 4–1 võrra. Kuna noored isased peavad küpsuse ajal oma sünnigrupist lahkuma, moodustavad nad enne bakalaureuserühmi enne olemasoleva segarühma otsimist. Suhtlemine koosneb erinevatest helidest ja žestidest.

Harilik makaak Celebes on kõigesööja, 70% tema toidusedelist koosneb puuviljadest, kuid tarbib ka lehti, pungi, seemneid, seeni, linde ja linnumune, putukaid (näiteks röövikud) ja aeg-ajalt väikest sisalikku või konna.

Naiste tiinusperiood on 174 päeva ja üksiku poisi sünd toimub kevadel, kui toitu on rohkem. Imiku ahve imetatakse umbes ühe aasta jooksul ja nad saavad täielikult küpseks 3–4 aasta jooksul, emased mõnevõrra varem kui isased.

Celebesi harja-makaakide eluiga on umbes 20 aastat. Sulawesi makaki kogu populatsiooniks hinnatakse 4000–6000, Indoneesias asuval saarel Bacanil on aga õitsev kuni 100 000 ahvi.

Perekond: Macaca - lõvisabamakk

Lõvisabamakk (Macaca silenus) on vana maailma ahv, kes elab ainult Lõuna-India Lääne-Ghates. Lõvisabamaka nahk on tumepruun või must ja selle silmapaistvam omadus on hõbevalge lakk, mis ümbritseb pead põskedest kuni lõugani, mis annab sellele ahvile saksakeelse nime habemeaak.

Lõvisabaga Macaque Monkeys karvutu nägu on musta värvi. Lõvisabaga makaagi ahvi pikkus peast sabani on 45–60 sentimeetrit ja kaal 3–10 kilogrammi ning see on üks väiksemaid makaake. Nende saba on keskmise pikkusega ja umbes 25 sentimeetri suurune ning selle otsas on must lõks, mis sarnaneb lõvisabaga.

Lõvisabaga makaak on ööpäevane vihmametsaelanik. Nad on head ronijad ja veedavad suurema osa oma elust puude otsas. Erinevalt teistest makaakidest väldib see inimesi. Grupikäitumises sarnaneb see sarnaselt teiste makaakidega, kuna see elab hierarhilistes rühmades, kus tavaliselt on 10 kuni 20 isendit, mis koosnevad mõnest isasest ja paljudest emastest. See on territoriaalne loom, kes kaitseb oma piirkonda kõigepealt valju hüüdega pealetungivate vägede suunas.

Lõvisabamakk sööb peamiselt puuvilju, kuid sööb ka lehti, pungi, putukaid ja väikseid selgroogseid.

Naiste tiinus on umbes 6 kuud. Noori põetatakse ühe aasta jooksul. Naistel saavutatakse seksuaalne küpsus 4-aastaselt, meestel 6-aastaselt. Lõvisabamakade eluiga looduses on umbes 20 aastat, vangistuses aga kuni 30 aastat.

Lõvisabaga makaak kuulub haruldasemate ja enim ohustatud primaatide hulka. IUCNi hinnangul elab vaid umbes 2500 neist ahvidest hajutatud mitmes edela-India piirkonnas. Nende elupaikade hävitamine ja asjaolu, et nad väldivad inimeste lähedust, on viinud nende elanikkonna drastilise vähenemiseni. Paljud loomaaiad osalevad aretusprogrammides, mis aitavad tagada selle liigi säilimist.

Perekond: Macaca - Jaapani makaak



Jaapani makaak (Macaca fuscata), on tuntud ka kui lumeahv. See on vana Jaapani maismaalt pärinev ahviliik, mis pärineb Põhja-Jaapanist, ehkki Texases elav vägi on tuvastatud alates 1972. aastast. Jaapani makaakahv on kõige põhjapoolsemalt elav ahviline. Isikutel on pruunikashall karv, punane nägu, käed ja põhi ning lühike saba.

Jaapani makaagi ahvil on kaks alamliiki, Macaca fuscata fuscata ja Yakushima Macaque, Macaca fuscata yakui.

Jaapani makaak on ööpäevane ja veedab suurema osa ajast metsades. Ta elab mitmesugustes metsatüüpides, sealhulgas subtroopilises kuni subalpiinses, lehtpuu-, laialehelises ja igihaljas metsas, alla 1500 meetri.

Jaapani makaok toitub seemnetest, juurtest, pungadest, puuviljadest, selgrootutest, marjadest, lehtedest, linnumunadest, seentest, koorest ja teraviljadest.

Jaapani makaki keha pikkus on 79–95 sentimeetrit, saba pikkus on umbes 10 sentimeetrit. Isased kaaluvad 10–14 kilogrammi, naised umbes 5,5 kilogrammi. Jaapani makaak suudab talvistes temperatuurides alla -15 ° C (5 ° F) üle elada ja on võib-olla kõige kuulsam selle poolest, kui palju aega veedab ta looduslikult kuumutatud vulkaanilistes kuumaveeallikates.

Jaapani makaak elab 20–100 isikkoosseisus, mis koosneb paljudest emastest ja mitmest isasest. Keskmiselt ületab emaseid mehi 3–1 võrra.

Naistel on jäik hierarhia, kus imikud pärivad oma ema auastme. Naiste tiinusperiood on 173 päeva, emastel on ainult üks poeg, kes kaalub sündides umbes 500 grammi. Jaapani makaki keskmine eluiga on 30 aastat. Jaapani makaak on väga tark. See on ainus loom peale inimeste ja kährikute, kes teadaolevalt peseb oma toitu enne selle söömist.

Jaapani makaak võib välja töötada erinevaid aktsente, nagu inimesed. Leiti, et vaid paarisaja miiliga eraldatud aladel asuvate makaakide kõned, suhtlusvorm võivad olla väga erinevad. Jaapani makaak klassifitseeritakse IUCNi 2000. aasta punase nimekirja järgi andmepuuduseks.

Perekond: Macaca - nõmm-makaak

Moora makaak (Macaca maura) on pruuni / musta keha karusnahaga makak, millel on kahvatu kintsulapp ja roosal paljas nahk. Selle pikkus on umbes 50 - 58,5 sentimeetrit. Moor Macaque Monkey sööb troopilistes vihmametsades viigimarju, bambuse seemneid, pungi, idusid, selgrootuid ja teravilju.

Mooramakakat nimetatakse mõnikord koerahviks koera moodi koonude tõttu, ehkki nad pole ahvidega tihedamalt seotud kui ükski teine ​​vana maailma ahv. Moorakaka elab ainult Sulawesis (Indoneesia).

Mooramakak on ohustatud peamiselt kasvava inimpopulatsiooni elupaikade kadumise ja metsaraie tõttu, et suurendada põllumajandusmaa pinda. Hinnanguliselt on Sulawesisse jäänud vaid 1000 nõmmmakaaki. Kuna mitmed Sulawesi makaagi liigid on ohustatud, on teave ökoloogia ja käitumise kohta hädavajalik ning kavandamisel on kaitsekorralduskavad.

Perekond: Macaca - reesusmakak



Reesuse makaak (Macaca mulatta), mida sageli nimetatakse reesusahviks, on üks tuntumaid vana maailma ahvide liike. See on tüüpiline makaak, levinud kogu Afganistanis Põhja-India ja Lõuna-Hiinani.

Täiskasvanud isased mõõdavad keskmiselt umbes 53 sentimeetrit ja kaaluvad keskmiselt 7,7 kilogrammi. Emased on väiksemad, nende pikkus on keskmiselt 47 sentimeetrit ja kaal 5,3 kilogrammi. Rhesus Macaque Ahvid on pruunid või hallid ning roosade nägudega, mis on tavaliselt karusnahast puuduvad. Rhesus Macaques'i sabad on keskmise pikkusega ja keskmiselt 20–22 sentimeetrit.

Rhesus-makaakide eluiga on umbes 25 aastat. Kuivates ja avatud piirkondades asustavat Rhesus Macaque'i võib leida rohumaadel, metsamaadel ja mägipiirkondades, mille kõrgus on kuni 2500 meetrit. Rhesus-makaagid on head ujujad ja nad naudivad seda tegevust. Rhesus Macaque on tähelepanuväärne oma kalduvusega liikuda maapiirkondadest linnadesse, tuginedes inimeste jagatavatele materjalidele või keeldumisele.

Päevane loom on reesusmakak nii arboreaalne kui ka maapealne. Rhesus Macaque on kõigesööja ja toitub lehtedest ja männiokkadest, juurtest ning juhuslikest putukatest või väikestest loomadest. Neil on spetsiaalsed kotikeselaadsed põsed, mis võimaldavad neil oma toitu ajutiselt säilitada. Kogutud morssi süüakse millalgi hiljem, turvalises ümbruses. Vägedes võib olla kuni 180 isendit, kuid tavaliselt on keskmine 20. Emased isased võivad olla suuremad kui 4: 1.

Sotsiaalne hierarhia on ka matriarhaalne, auaste oleneb naissoost põlvnemisest. Noorte hooldus ja territooriumi kaitsmise kohustused on vägede vahel jagatud. Toitu avastavad ahvid reklaamivad fakti tavaliselt konkreetsete kõnedega.

Naiste tsükkel on sarnane inimestega, kelle menstruaaltsükkel on umbes 28 päeva. Paaritumine ei piirdu konkreetse aastaajaga. Tiinus võib kesta 135 - 194 päeva. Emased on küpsed 3-aastaseks ja isased 4-aastaseks. Vangistuses olnud reesusahvi eluiga on meestel umbes 15 - 20 aastat ja emastel 20 - 25 aastat. Need ahvid elavad looduses harva üle 15-aastase vanuse.

Perekond: Macaca - Tiibeti makaak

Tiibeti makaak (Macaca thibetana), tuntud ka kui Milne-Edwardsi makaak, leidub Hiinas, Tiibetis ja Vietnamis. Tiibeti makaak elab subtroopilistes metsades kas segatuna lehtpuu või igihaljaga 800–2000 meetri kõrgusel.

Tiibeti makaak-ahvil on pikk tihe pruun karv, millel on vuntsid, kuid karvutu nägu. Imikutel on hõbedane ja must karv, mis muutub täiskasvanute värviks 2-aastaselt.

Tiibeti makaakide dieet koosneb enamasti puuviljadest, kuid tarbib ka seemneid, lehti, marju ja lilli ning selgrootuid. Tiibeti makaak on hoolimatu loom ja elab mitme isase ja mitme naisega rühmades.

Tiibeti makaki eluiga on üle 20 aasta. Sellel makakil on neli tunnustatud alamliiki: Macaca thibetana thibetana, Macaca thibetana esau, Macaca thibetana guiahouensis ja Macaca thibetana huangshanensis.

Perekond: Macaca - Toque Macaque

Toque Macaque (Macaca sinica) on Sri Lankale endeemiline punakaspruuni värvi vana maailma ahv. Toque Macaque Monkey elab vägedes, kus on kuni 20 inimest. See ahviliik on täisliik, kuid sellest on kujunenud kolm alamliiki.

Toque Macaque'i väed on levinud vaatepilt kultuurikolmnurgas, kus asuvad paljud iidsed templid, mis teenivad neile hüüdnime 'Temple Monkey'. Toque Macaque'i ülejäänud kaks alamliiki, mida on kirjeldatud, on Dryzone Toque Macaque (Macaca sinica sinica) ja Wetzone Toque Macaque (Macaca sinica aurifrons).