Manxi nurgelind

REKLAAM Pildi allikas

The Manx Shearwater (Puffinus puffinus) on hämmastav lind, kes kuulub nurgaveeperekonda - linnuperekonda, kuhu kuulub üle kahekümne erineva liigi.

Briti saarte ümbruses on see nihkeveest kõige sagedamini nähtav,

punane ja must husky

Prefiks Manx, mis tähendab Mani saart, tekkis Manxi vasikast (väike saar Mani saarest lõunasse jääval väikesel saarel) leitud kunagise suure Manx Shearwateri koloonia tõttu.



Liik oli seal vähenenud tänu rottide juhuslikule sissetoomisele XVIII sajandi lõpus laevahukust. Rotid on hiljuti inimvasikast eemaldatud, võimaldades Shearwateri arvul kasvada.

Ladina nimi Manx Shearwaters ‘Puffinus puffinus’ on üsna eksitav nimi, kuna need pole seotud Auk-sugukonda kuuluvate puffinitega. Ainus sarnasus on see, et nad mõlemad on urus pesitsevad merelinnud.

Manxi nihkevesi on rannikuäärne merelind ja seda nähakse kõige sagedamini mööda laineid mööda paati kiigutamas või õhtul kaljude all hõljumas, enne kui ta tuleb pimedas maanduma, et oma üksikutele poegadele toitu viia. Manxi järvevesi võib märgata suures osas Britaini rannajoonest, kuid eriti Lääne-Walesis / Põhja-Iirimaal ja Šotimaa läänesaartel, kus neil on kolooniad. Kui soovite näha kolooniaid, on parimad võimalused reis kas Skokholmi Walesis või Põhja-Iirimaa idaranniku Kopellimaale, mitte kaugele Belfastist. Manx Shearwater on tõeline meremeister. Sageli nähakse seda otse merevee kohal kiiresti ja sihipäraselt libisemas, tiibade otsad näivad surfamist lõikavat või nihutavat.

Manx Shearwateri kirjeldus



Manxi nihkevee pikkus on umbes 30 - 35 sentimeetrit ja tiibade siruulatus on 71 - 83 sentimeetrit. Manksi nihkevee sulestik jaguneb järsult tumedateks, läikivateks pruunideks ja hallikasvalgeteks alumisteks osadeks. Nende nokk on üsna pikk ja õhuke, konksu ja halli värvusega.

Manx Shearwatersil on torukujulised ninasõõrmed, mis eritavad mereveega sisse võetud soola. Nii mees kui naine on välimuselt sarnased. Nende tiivad on täies lennus keha suhtes väga täisnurga all ja on peaaegu täisnurga all. Tiibade asend võimaldab neil maksimaalse efektiivsusega tõusta, mis tähendab, et nad suudavad läbida toitumiskohtade vahel suuri vahemaid ja viibida mitu kuud merel. Nihkeveed võivad maismaal kõndides tunduda ebamugavad ja kohmakad.

Manxi veealused elupaigad

Manksi nihkeveed pesitsevad urgudes ja eelistavad seetõttu kaljunõlvi, millel on suured murulõigud.

inglise lambakoera ja puudli segu

Manxi nihkevee dieet

Manx Shearwater toitub väikestest kaladest, eriti heeringast, kilust ja sardiinist. Nad söövad ka liivaangerjaid, kalmaare, koorikloomi, peajalgseid ja rupsi. Nihkeveekogud otsivad toitu üksikult või väikestes karjades ning nad kasutavad söödavaid mereimetajaid ja röövkalade rühmi, mis suruvad saagiliigid pinnale. Aeg-ajalt puhastavad nurgaveed kalapaate.

Manxi nihkevee käitumine

Manxi pügivesi on harilik liik, mida võib arvukalt näha paatidest või neemelt, eriti sügisel liikumisel. Merel on vaikus, aga öösel elavad pesitsuskolooniad räigete kaklemiskutsete saatel.

Kõik Shearwaters on pikad rändurid. Manxi nihkeveed rändavad talvel Lõuna-Ameerikasse üle 10 000 kilomeetri. See pikk teekond tähendab, et see lind on läbinud minimaalselt 1 000 000 kilomeetrit ainuüksi rändel (arvestamata igapäevaseid kalapüügireise). Üks konkreetne nurgavesi „rõngastati” 1957. aastal ja see arenes Walesi lähedal Bardsey saarel. Ornitoloog Chris Mead arvas, et see oli oma elu jooksul lennanud üle 8 miljoni kilomeetri (5 miljonit miili) (see lind oli veel elus 2008. aastal). See nihkevesi on nüüdseks ületanud kõigi teadaolevate Euroopa elavate lindude vanuserekordi, mis ületab Copelandi saare lindu vähemalt aasta võrra, muutes selle vähemalt 56-aastaseks.

Manxi nihkevee paljundamine

Manksi nihkeveed paljunevad Atlandi ookeani põhjaosas, Suurbritannia ja Iirimaa ümbruses asuvatel saartel ja rannakaljudel asuvad suuremad kolooniad. Nad pesitsevad urgudes. Burrow leidub tavaliselt pehmest rohumaast Suurbritannia ranniku ümber asuvatel avamere saartel. Emaslind muneb ühe valge muna, mida külastatakse ainult öösel, et vältida kiskjaid, nagu suured kajakad, täiskasvanud on suurema osa päevast merel. See tehnika töötab, kuna nihkeveed on erakordselt pikaealised. Oma üksiku tibu kasvatamise käigus võivad vanemad linnud toidu otsimiseks reisida avamerest kuni kuussada miili. Mõlemad vanemad toidavad seda regurgitatsiooniga toiduga. Nihkeveed on monogaamsed, mis tähendab, et nad paarivad kogu elu.

chihuahua jack russelli segu

Aretuskolooniad on sageli tohutud ja on eriti aktiivsed siis, kui vanemad linnud naasevad ööseks oma pesade juurde. Just sel ajal ütlevad täiskasvanud neile iseloomulikud õõvastavad kõned. Manxi nihkeveed elavad Briti saarte läänerannikul paljunemiskohtades. Sügavatel talvekuudel rändavad paljud neist lindudest üle Atlandi ookeani veetma aega Lõuna-Ameerika rannikule, naastes veebruaris Suurbritannia vetesse.

Manxi kaldavee kaitse seisund

Manksi nihkeveed ei ole ohustatud liigid ega kuulu IUCN-i nimekirja.