Sebra mägi

REKLAAM Pildi allikas

The Sebra mägi (Equus zebra) ja (Equus hartmannae) on sebra liik, mis on pärit Edela-Angolast, Namiibiast ja Edela-Aafrikast. Mäksebrad elavad kuivades, kivistes, mägistes ja künklikes elupaikades. Mäesebrad eelistavad nõlvu ja platoole ning neid võib leida kuni 2000 meetrit üle merepinna, kuigi nad rändavad talveperioodil madalamale.

saksa lambakoer sinine ja tan

On kahte liiki Sebra mägi : Cape Mountain Zebra (Equus zebra) ja Hartmanni Mountain Zebra (Equus hartmannae). Neid kahte liiki peeti varem kaheks alamliigiks.

Cape Mountaini sebra võib leida Lõuna-Kapist.



Hartmanni mäesebra võib leida Namiibia rannikust ja Angola lõunaosast. Hartmanni mägede sebrad eelistavad elada väikestes rühmades, kus on 7 - 12 inimest. Nad on väledad ronijad, kes suudavad elada kuivades mägistes riikides kuivades oludes.

Cape Mountain Zebra ja Hartmanni Mountain Zebra on allopatrilised, mis tähendab, et need esinevad eraldi, kattumatud geograafilistes piirkondades. Seetõttu ei ole nad võimelised ristama.

Mäebebra omadused



Mõlema mägisebra liigi kõige selgem tunnus on ruudukujuline naha klapp või dewlap kurgus, mis on kõige paremini arenenud meestel. Mägisebradel on kogu kehas mustvalged triibud, välja arvatud kõht, mis on valge. Neil on 4 ühe varbaga kabja ja õhukesed teravatipulised kõrvad, mille pikkus ulatub 8 tollini.

Mägisebradel on lühikeste juustega maneesid, mis seisavad kaelast püsti. Nende keha triibud jätkuvad kuni nende manekeni. Mägisebradel on ka sabaotsas juuksepahmakas.

Mägiseebra keha pikkus on umbes 7,3 jalga ja nende kõrgus on 4–4,5 jalga. Nende saba keskmine pikkus on 20 tolli ja nende kogukaal varieerub vahemikus 573–815 naela.

valge saksa lambakoera kaal

Cape Mountain Zebra on väikseim sebra ja on umbes 47 tolli kõrge. Selle triibud on laiad, all puhas valge keha. Hartmanni triibud on samuti laiad, kuid nende all on valkjas värv. Cape Mountain Zebra on jämedam kui Hartmanni Sebra, sellel on suuremad kõrvad ja suurem dewlap. Mägede sebra pead on suhteliselt lühikesed ja triibulised tumeda koonuga.

Mägisebra dieet

Mountain Zebra dieet koosneb kobarrohust, koorest, lehtedest, puuviljadest ja juurtest. Mägisebrad kaevavad sageli vett maasse.

Mäe sebra sotsiaalne struktuur

Mägisebra on kõige aktiivsem varahommikul ja hilisel pärastlõunal. Nad veedavad kuni pool päevavalgusest toites. Mäksebra elab karjades, mis koosnevad ühest täiskasvanud isast (täkk), ühest kuni viiest täiskasvanud emasloomast (märad) ja nende poegadest. Täkk on karja domineeriv liige. Mõnikord moodustavad karjad kokku kuni 30 isendist koosnevad ajutised rühmad.

Mägisebra ei moodusta kunagi tasandikule sebrale iseloomulikke suuri karju, kuid neil on siiski haaremi tüüpi sotsiaalne süsteem. Talvel liiguvad nad veeallikast kuni 20 kilomeetri kaugusele. Seal, kus neid ähvardab jaht, on mägisebra vesi öösel, aga kui neid ei ohusta küttimine, kastavad nad igal ajal.

Mägisebra aistingud

Sebral on päeval ja öösel väga hea nägemine. Neil on binokulaarne nägemine ees ja nad näevad tõenäoliselt värvilisi. Neil on ka suurepärane kuulmine, mis suudab tuvastada helisid kaugel. Mägisebra on ka väga terava maitsemeelega ja suudab tuvastada väikeseid muutusi oma toidu kvaliteedis.

saksa lambakoera karukoer

Mäebebra paljundamine

Mäe sebra rasedusaeg on 180 päeva. Mäebebra varsad kaaluvad sündides umbes 55 naela. Märad sünnitavad oma esimese varsa tavaliselt 3-6-aastaselt. Sebra sünnitab korraga vaid ühe järglase. Tavaliselt sünnitavad nad 1–3 aasta tagant ühe varsa kuni 24-aastaseks saamiseni. Emane mäesebra põetab varssa kuni aasta.

Sarnaselt hobustega suudavad sebrad seista, kõndida ja imeda varsti pärast nende sündi. Hartmanni mägisebra emad sunnivad oma isased noored rühmast välja, kui uus õde-vend saab sündida. Cape Mountaini sebra meessoost järeltulijad peavad aga lahkumiseks ja poissmeeste rühmadega liitumiseks võitlema rühmast välja. Mägisebra keskmine eluiga on looduses 20 aastat. Vanim registreeritud Hartmannsi sebra oli 29-aastane.

Mägisebrade kaitse staatus

Mountain Zebra on kantud ohustatud liikide punasesse nimekirja kui „kriitiliselt ohustatud“, mille on koostanud valitsusväline organisatsioon Maailma Kaitseliit (IUCN), mis koondab ohustatud liikide kohta ülemaailmset teavet.

Zebra mägi on 20. sajandil jõudnud hävimisele ohtlikult lähedale. 1930. aastatel langes Cape Mountaini Sebrasse populatsioon alla 100 looma. Mitu aastakümmet kestnud konserveerimistöö, sealhulgas Lõuna-Aafrika Vabariiki Mountain Zebra rahvuspargi rajamine Zebra Mountaini säilitamiseks, on aidanud populatsioonil tõusta umbes 700 loomani. Põhja pool, Namiibias ja Angolas, on sebrasid mäestikus arvukamalt, hinnanguliselt 25 000 looma, ehkki neid populatsioone ohustab ka küttimine ja elupaikade kadumine.

Zebra mäestiku mäe kaart