Natterjack kärnkonn

REKLAAM Pildi allikas

The Natterjack kärnkonn (Epidalea calamita) on kärnkonn, kes on pärit Põhja-Euroopa liivastelt ja nõmmealadelt. Natterjacki kärnkonnad asuvad Edela- ja Kesk-Euroopas, kuid Suurbritannias on need haruldased. Natterjacki kärnkonni võib aga leida Edela-Iirimaalt, Norfolki ja Lincolnshire'i taskust ning piki Lancashire'i ja Dumfriesi vahelist rannikut. Neile on tutvustatud ka Hampshire'i ja Surreyt.



Natterjacki kärnkonna keha pikkus on 6 - 8 sentimeetrit (harvadel juhtudel kuni 10 sentimeetrit). Emased Natterjacki kärnkonnad on suuremad kui isased Natterjacki kärnkonnad.

Natterjacki kärnkonnasid eristab harilikust kärnkonnast kollane joon mööda selja keskosa. Natterjacki kärnkonnadel on suhteliselt pikad jalad ja see annab neile iseloomuliku kõnnaku, mis on kontrastiks paljude teiste kärnkonnaliikide hüppeliikumisega. Natterjackidel on väga vali ja eristuv paaritumiskutse, mida võimendab isaslooma lõua alt leitud üksik vokaalkott.



Isastel Natterjacki kärnkonnadel on vali ragisev kõne, mis kõlab nagu rrrrRup, rrrrRup. Natterjacki kärnkonnadel on üsna lamedad ja lühikeste jäsemetega kehad. Nende jalad pole täielikult võrguga kinnitatud. Neil on rohelise / kullavärvi silmad, millel on horisontaalsed mustad pupillid, mille taga on silmapaistvad parotoidsed (toksiini sekreteerivad) näärmed. Kärnkonnade seljapinnad on kahvatupruunid, oliivjad või hallid, punaste, pruunide või roheliste tüükadega. Kõhupind on tumedate laikudega valge ja neil on kollane triip, mis algab nende koonu ülaosast ja kulgeb mööda selga. Natterjacki kärnkonnadel on ka võimalus oma nahka tumedamaks muuta või heledamaks muuta, et end oma keskkonnas maskeerida.

Natterjacki kärnkonna leidub tavaliselt ranniku luidete, madalsoo nõmme, poolkõrbe, kõrgmägede, männimetsade lagede, aedade, parkide, põllumajanduslike põldude, liiva- ja kruusakarjääride ning heinamaade avatud ja varjutamata kergetes liivmuldades. Päeval varjavad need loomad kivihunnikutes, liivases pinnases ja prahi all.

corgi husky mix koerad

Natterjacki kärnkonnad elavad kuni 12 aastat. Täiskasvanud toituvad putukatest, eriti koidest, samuti ämblikest, metsvitsast, teodest ja ussidest. Kullesed toituvad vetikatest ja taimestikust kuni umbes 38 päeva vanuseni, kui nad hakkavad toituma loomkoest.

Natterjackid on enamasti öised. Nad liiguvad igal õhtul märkimisväärsel kaugusel, mis võimaldab liikidel väga kiiresti uusi elupaiku koloniseerida. Natterjacki kärnkonn kudeb aprilli lõpust juulini, munedes madalates basseinides munade nöörid. Nad võivad muneda 3000–4000 muna, mis kooruvad 5–8 päeva jooksul. Natterjacki kärnkonn-kullesed on kõigist Euroopa kullikestest kõige väiksemad. Sõltuvalt keskkonnatemperatuurist võib metamorfoos kesta 5 kuni 16 nädalat.

punane nina sinine nina pitbulli segu

Nende valjuhäälsed paarituskõned on olulised, kuna Natterjacki kärnkonna on sageli vähe, mistõttu on oluline, et isased ja naised leiaksid üksteise.

Natterjackid kipuvad päeval puhkama suurte kivide all või pragudes ja urgudes. Nende lühikesed jäsemed tähendavad, et nad ei suuda hüpata väga kaugele ja teevad seda tavaliselt ainult ehmatusreaktsioonina enne tavapärasele jooksukäigule minemist (natuke nagu sisalik). Nad on ka kehvad ujujad ja teadaolevalt upuvad nad kiiresti sügavasse vette, kui nad ei pääse kaldale. Natterjackid väljuvad talveunest märtsis (tavaliselt pärast tavalisi konni ja kärnkonna) ja suunduvad oma alade aretamisele. Nagu harilikud kärnkonnad, omistavad ka sookurjad ähvardusel kaitseasendi, tõstavad end üles ja paisutavad kopsud suuremaks.

Natterjacki kärnkonnad on kaitstud 1981. aasta eluslooduse ja maapiirkonna seadusega, kuid nende populatsioone on viimase 25 aasta jooksul mõjutanud nende nõmmekeskkonna elupaikade vähenemine. IUCNi punases nimekirjas neid pole.