Uue maailma ahvid

Pildi allikas

The Uue maailma ahvid on jagatud kaheks primaatide perekonnaks ja neljaks alamperekonnaks, mida leidub Kesk- ja Lõuna-Ameerikas: Cebidae, Aotidae, Pitheciidae ja Atelidae.

Uue maailma ahve on umbes 100 liiki, mis on jagatud nelja perekonda.

Neli perekonda liigitatakse koos platyrrhini parvorderiks. Uue maailma ahvid erinevad teistest ahvide ja primaatide rühmadest, näiteks vana maailma ahvid ja ahvid.



punase teetassi puudli kutsikad

Uue maailma ahvide erinevad ninad on kahe rühma eristamiseks kõige sagedamini kasutatav funktsioon. Uue maailma ahvi teaduslik nimetus Platyrrhini tähendab ‘lamedaninalist’, seetõttu on nende ninad lamedamad, külgsuunas ninasõõrmetega, võrreldes vana maailma ahvi kitsaste ninadega.

Enamikul uue maailma ahvidel on pikad, sageli eeltõmbuvad sabad. Paljud on väikesed, arboreaalsed ja öised, nii et meie teadmised neist on vähem põhjalikud kui hõlpsamini vaadeldavad Vana-maailma ahvid.



Erinevalt enamikust vana maailma ahvidest moodustavad paljud uue maailma ahvid monogaamsed paarisidemed ja näitavad poegadele olulist isalikku hoolt.

shih tzu puudli temperament

Uue maailma ahvide kaks näidet on Marmoseti ahvid ja Tamarini ahvid. Nende ahvide kaal on kõigest 1/3 kuni 2 naela (140–900 grammi), kuid nende paks karv ja pikad sabad näivad petlikult suuremad ja raskemad. Marmosetid on kõigist ahviliikidest kõige väiksemad.

Nii marmosette kui ka tamariini peetakse kõige ürgsemateks ahvideks. Nende pöidlad pole vastandlikud ja neil on küünised kõigil numbritel, välja arvatud nende suured varbad, millel on küüned. Neil ei ole eelsoodumust tagavaid sabasid ja puudub ka oskus oma näoilmeid muuta. Kaksikute sünnitused on tavalised. Kõigist teistest primaatide liikidest sünnivad tavaliselt korraga ainult üks poeg.

kuldse retriiveri corgi segu kutsikad

Uue maailma ahvide toitumine sõltub liigist. Tamariinide ja marmosettide lemmiktoit on süsivesikuterikas puumahl, mida nad koputavad tüvedesse auke närides. Mõned tamariiniliigid söövad ka lillenektarit. Väiksemad marmosetid seiklevad metsakatete kõige tippu, et seal rohkelt putukaid jahtida.

Cebidae on toidu hankimisel üldiselt väga ettevõtlikud. Näiteks seikavad kapuutsiinahvid puudelt välja, et jahti mangroovisoodes krabisid, merekarpe ja muid väikeloomi. Nad jahivad lisaks lehtede ja puuviljade söömisele ka suuri putukaid ning koguvad puudele lindude mune. Mõned kaputsiinirühmad koguvad palmipähkleid, kuivatavad need mitme päeva jooksul läbi ja lõhuvad kivimitega, et sattuda sees oleva toidu juurde.

Uue maailma ahvid on piiratud Lõuna-Mehhiko, Kesk- ja Lõuna-Ameerika troopiliste metsakeskkondadega. Heitke pilk allolevale kaardile: