Põhja-lühisaba

REKLAAM Pildi allikas

The Põhja-lühisaba (Blarina brevicauda) on Põhja-Ameerika kesk- ja idaosas suur vits, Saskatchewani lõunaosast Atlandi Kanadani ning lõunas Nebraska ja Gruusiani. Korraga on see liik ja Lõuna-lühisaba (Blarina carolinensis), peeti üheks liigiks, kuid nüüd on nad liigitatud eraldi liikideks.

Põhja lühisabaliste tõugude omadused

Põhja-lühisabaline on väike hiire suurune putukasööja, kellel on väga lühike saba, lühikesed jäsemed, terav koon ja pisikesed karusnaha varjatud silmad ja kõrvad. Põhja-lühisabaliste karusnahkade karvkate on tihe kiltkivihall ja alt veidi heledam. Tema pea ja keha pikkus on 10 sentimeetrit koos 2-sentimeetrise sabaga ja see kaalub umbes 21 grammi, umbes sama raske kui tavaline majahiir.

siberi husky segatud saksa lambakoera kutsikatega

Põhja-lühisabaliste elupaik

Põhja-lühisabaliste eelistatud elupaigaks on leht- või okasmetsad, põllud, rohulised alad vee lähedal, soolased sood ja märjad avatud alad.

Põhjapoolne lühisabaliste käitumine ja toitumine

Rikkalik lühisabaline tõug kaevab läbi metsaprahi või tunnelid niiskes mullas. See näitsik on aktiivne peamiselt varahommikul ja hilisel pärastlõunal. Nende päev on korraldatud umbes 4,5 minutit kestvate väga aktiivsete perioodide ümber, millele järgnevad keskmiselt 24 minutit kestvad puhkeperioodid. Põhja-lühisabaline ei maga talveunne. Nende suremus talvel on koguni 90%.

Põhja-lühisabaliste dieet on peamiselt vihmaussid, teod ja putukad, kuid süüakse ka seeni, erinevaid selgrootuid ja aeg-ajalt ka väikeseid selgroogseid. Põhja-lühisabaline on mürgine ja halvab oma ohvreid oma mürgise süljega. On teada, et see hoiab toidu ülejääke.

rottweiler ja pitbull segatud

Isased põhja-lühisabalised on territoriaalsed ja tähistavad oma urgusid näärmesekretsioonidega, mille lõhn hoiab teisi isaseid eemal. Mürgiseid imetajaid on harva, nii et vaadake ka solenodon , platypus ja veetõmme .

Põhja lühisabaliste tõugude paljunemine

Paaritumine algab varakevadel ja võib toimuda kuni septembri lõpuni. Tiinus on 21 päeva või rohkem ning kaks kuni 4 pesakonda, igaüks 5–7 poega, sünnib aastas tavaliselt tunnelis asuvas pesas või langenud palgi all.

Põhja-lühisabaline mürk

Põhjapoolsete lühisabaliste tõugude suu näärmed sisaldavad neurotoksiini (toksiin, mis toimib konkreetselt närvirakkudele), mis võimaldab tal immobiliseerida suuremaid loomi, nagu maod ja linnud. Kannibalism pole nende karikate vahel haruldane - kui nad ei suuda umbes kahe tunni jooksul toitu leida, ründavad need väikesed imetajad üksteist.