Vana maailma ahvid

REKLAAM Pildi allikas

Vana maailma ahvid on primaatide rühm, mis kuulub superperekonda Cercopithecoidea.

kõik Ameerika sinise ninaga pitbullid

Vana maailma ahvid on erinevalt ahvidest selle poolest, et enamikul on sabad (perekonnanimi tähendab sabaahvi) ja erinevalt Uue Maailma ahvidest ei ole nende saba kunagi eelpool.

Mõned Vana-maailma ahvide liigid elavad troopilistes vihmametsades, teised aga kuivadel rohumaadel ja isegi mägistel aladel, kus on tugevad talvised lumed.



Kahes alamperekonnas on Cercopithecinae, mis on peamiselt Aafrika liik, vähemalt 78 liiki vana maailma ahve, kuid see alamperekond hõlmab erinevaid Aasia ja Põhja-Aafrika makaakide perekondi. Colobinae, mis on teine ​​alamperekond, hõlmab enamikku Aasia perekondadest ja ka Aafrika kolobusahve. Mõlema rühma ahvid on suhteliselt suured, olles umbes väikeste ja keskmise suurusega koerte suurused.

Paljudel Vana-maailma ahvidel on oma silmatorkavad tunnused, näiteks näo struktuur ja nende anatoomia teatud osade värvid. Näiteks on Colobuse ahvil pöial pöial, pärnakal ahv on väga kummaline nina ja ninaga ahvil pole üldse nina. Mandrillil on punane peenis ja sirelivärviga munandikotti ning kogu meessoost rühma domineerival isasel on erksavärviline nägu. Kõik need väikesed, kuid eristuvad tunnused määravad nende individuaalsuse.

Vana maailma ahvid on tänapäeval koduks Aafrikale ja Aasiasse, kuid teadaolevalt on neid Euroopas olnud ka fossiilsetest andmetest. Nende hulka kuuluvad paljud ahviliste kõige tuttavamad liigid.

Enamik vana maailma ahve on vähemalt osaliselt kõigesööjad, kuid kõik eelistavad taimset ainet, mis moodustab suurema osa nende toidust. Leht ahvid on kõige taimetoitlased, esinevad peamiselt lehtedel ja söövad vaid vähesel hulgal putukaid, samas kui teised liigid on peamiselt puuvilju söövad, kuid nad tarbivad ka peaaegu kõiki saadaolevaid toiduaineid, nagu lilled, lehed, sibulad ja risoomid , putukad, teod ja isegi väikesed selgroogsed.

Emase ahvi tiinusperiood vanas ahvides kestab viis kuni seitse kuud. Sünnid on tavaliselt üksikud, kuigi, nagu inimestel, juhtub aeg-ajalt ka kaksikuid. Noored on sündinud suhteliselt hästi arenenud ja suudavad oma sünnist saati oma emaga karvade külge klammerduda. Võrreldes enamiku teiste imetajatega võtab nende suguküpsuse saavutamine kaua aega, enamikule liikidele on tüüpiline neli kuni kuus aastat.

Enamikus liikides jäävad tütred eluks ajaks emade juurde, nii et vana maailma ahvide seas on põhiliseks sotsiaalseks rühmaks matrilineaalne väeosa (süsteem, kus inimene kuulub emade suguvõsale). Mehed lahkuvad rühmitusest noorukiea saabudes ja leiavad uue väe, millega liituda. Paljudes liikides elab igas rühmas ainult üks täiskasvanud isane, tõrjudes kõik rivaalid, teised on aga sallivamad, luues hierarhilised suhted domineerivate ja alluvate isaste vahel. Rühmade suurused on isegi liikide piires väga erinevad, sõltuvalt toidu ja muude ressursside olemasolust.

Ligikaudne vana maailma ahvide leviala hõlmab Aafrikat, Lõuna-Aasia keskosa, Indiat ja Jaapanit. Heitke pilk allpool olevale vahemikukaardile: