Pekar (Javelina)

Pildi allikas

Peccary (Javelina) Pekarid on keskmise suurusega, ühtlaste sõrmedega sõralised imetajad. Tänapäeval on neli elavat pekariliiki, mis on leitud Ameerika Ühendriikide edelast läbi Kesk-Ameerika ning Lõuna-Ameerikasse ja Trinidadi. Kaelarihmaga pekarid on tuntud kui javelinad. Teine liik on valge huulega pekar (Tayassu pecari), mida leidub Kesk- ja Lõuna-Ameerika vihmametsades.

Kolmas liik, Chacoani pecar (Catagonus wagneri), on väljasurnud Platygonus pearcei suhtes kõige lähemal elav. Seda leidub Paraguay, Boliivia, Argentina ja Lõuna-Brasiilia kuiva põõsa elupaigas ehk Chacos. Neljas liik, hiiglaslik pekar (Pecari maximus) avastati hiljuti Brasiilia Amazonast.

Pekarid sarnanevad kodusigadega, ainult et neid ei saa nende agressiivse olemuse tõttu taltsutada ja need võivad tõenäoliselt vigastada või tappa inimesi. Sõna javelina on hispaaniakeelne sõna, mis tähendab „oda” või „oda”, kuna neil on habemenuga terad. Peccaries ei kuulu näriliste perekonda ega seaperekonda.



Pekari kirjeldus



Pekarite pikkus on 90–130 sentimeetrit (3–4 jalga) ja täiskasvanud täiskasvanud kaaluvad 20–40 kilogrammi (44–88 naela). Pekaritel on silmatorkavalt sarnasus sigadega, kuna neil on seakujuline koon, mis lõpeb kõhrkoega. Neil on väga väikesed silmad ja väikesed kõrvad. Nii nagu sead, kasutavad nad kõndimiseks ainult kabja keskmist kahte numbrit. Nende kõht ei ole mäletseja, kuigi sellel on kolm kambrit ja see on keerulisem kui sigadel.

Pekari kihvad on lühikesed, sirged ja teravad, sigadel aga pikad kõverad kihvad. Nende kihva kasutatakse kaitseks. Nende lõuad on hästi kohandatud seemnete purustamiseks ja taimejuurte viilutamiseks. Pekaritel on iga silma all ja seljal lõhnanäärmed, mida kasutatakse territooriumide tähistamiseks. Neil on halb nägemine, kuid väga hea kuulmine.

husky segu saksa lambalihaga

Peccary elupaik

Pekarid elavad taimestikurikastes kõrbepiirkondades või kanjonite ja kaljudega piirkondades, kus vesi on lähedal. Pekarid veedavad suurema osa ajast puhkamise ja toitmisega. Puhkamine toimub peamiselt traditsioonilises voodipesus, mis asub kogu nende territooriumil madalates paksu harja või koobastes. Magamisasemed pakuvad pehmet pinnast lamamiseks ning kaitset kiskjate ja ilmastiku eest.

Peccary Dieet

Pekarid on kõigesööjad ja toitumine koosneb väikestest loomadest, rohust, seemnetest, juurtest, viigikaktusest ja puuviljadest. Pekarid tulevad tavaliselt välja õhtuti ja varahommikuti toitu otsima. Ehkki neid ei peeta röövloomadeks, ründasid nad teadaolevalt teisi loomi.

Pekarikäitumine

Pekarid on seltskondlikud loomad ja võivad moodustada üle 100 isendiga karjad, kuigi 6–12 looma on normaalne. Pekarid on territoriaalsed loomad ja territooriumid võivad ulatuda 75–700 aakrini. Lisaks oma territooriumide märkimisele oma lõhnanäärmetega tähistavad nad üksteise vastu hõõrudes ka teisi oma karja liikmeid. Selline käitumine ja terav lõhn võimaldavad neil tuvastada oma karja teisi liikmeid, vaatamata lühinägelikule nägemisele (lühinägelikkus). Nende tugev lõhn tähendab, et tõenäoliselt tunnete pecari lõhna enne, kui seda tegelikult näete, aga pekarid on üsna puhtad loomad, kes käivad puhastusliigutusega kõhu vastu.

Kui sissetungija pöördub, klõpsavad pecarid oma kihvadel ja võtavad mõnikord vastase eest tasu. Pekari peamiste kiskjate hulka kuuluvad koiotid, mägilõvid ja inimesed.

Pekarite paljunemine

Pekaritel pole kindlat pesitsusperioodi ja nad paarituvad aastaringselt, eriti aga vihmaperioodil. Domineeriv isane pekar teeb üldiselt kogu paaritumise. Ema tihedused asuvad õõnsates palkides või maa sees. 1–3 poega sünnib üks kord aastas pärast rasedusperioodi 140–150 päeva.

Kui emane hakkab sünnitama, taandub ta ülejäänud karjast, et takistada teiste liikmete vastsündinu söömist. Ta naaseb ühe päeva pärast, kuid usaldab oma vastsündinu vanemaid õdesid. Poegadest võõrutatakse 2–4 kuud. Pekardid saavad suguküpseks 11–14 kuu vanuselt. Pekari keskmine eluiga on looduses 10 aastat ja vangistuses kuni 24 aastat.

Pekarikaitse staatus

Pekarid on ulukid. Arizonas jahitakse neid vibude ja noolte, käsirelvade ja vintpüssidega. Chacoani pekar on IUCNi hulgas loetletud ohustatud rühmana, kus on väga suur väljasuremisoht, peamiselt elupaikade kadumise tõttu, aga ka seetõttu, et seda jahitakse võsaliha (loodusliku liha) järele.