Pygmy jõehobu

REKLAAM Pildi allikas

Mõlemad Harilik jõehobu (Jõehobu) ja Pygmy jõehobu (Choeropsis liberiensis) kuuluvad perekonda ‘Hippopotamidae’. Pygmy Hippopotamus on suur imetaja, kes on pärit Lääne-Aafrika metsadest ja soodest.

Pygmy jõehobud on üsna haruldased ja tundub, et neid ei olnud kunagi korraga palju.

Pygmy Hippo omadused

Kuigi pügmee jõehobud meenutavad nende suuremaid sugulasi, harilikku jõehobu, võib lähemal vaatlusel määratleda mitmeid erinevusi. Pygmy jõehobud on suhteliselt väiksemad ja kaaluvad 350–550 naela. Nad seisavad 2 ja pool jalga kõrgel ning mõõdavad 5 jalga peast sabani. Pygmy jõehobu on tagasitõmbav ja öine.



punane valge siberi husky

Pygmy jõehobu näitab palju maapealseid kohanemisviise, kuid nagu ka suurem nõbu, on see poolveeline ja tugineb veele, et hoida nahka niisutatud ja kehatemperatuuri jahedas. Vees või maal võib esineda selliseid käitumisviise nagu paaritumine ja sünd. Nende nahk on rohekasmust, alakehal varjutades kreemjashalliks.

Pygmy jõehobud on head ujujad ja neil on tugevad lihaseklapid, mis sulguvad vette uppudes kõrvad ja ninasõõrmed.

Kui harilik jõehobu toodab nende nahast punast vedelikku, siis pügmee jõehobu eritab valget vedelikku, millel on sama efekt kaitsta nende nahka päikese ja nakkuste eest.

Erinevalt harilikust jõehobust pannakse pügmee jõehobu silmad pea külgedele ja ninasõõrmed on madalamal koonul. Neil on mõlemal jalal neli varvast, mis on levinud vähem vööga kui harilikud jõehobud, andes neile maismaal rohkem stabiilsust.

Pygmy jõehobu dieet

Pygmy hipo on taimtoiduline, toitudes kõigist sõnajalgadest, laialehelistest taimedest, rohttaimedest ja puuviljadest, mida ta metsast leiab. Pügmy jõehobud hakkavad tavaliselt toituma pärastlõunal ja jätkuvad kuni südaööni. Pügmy jõehobustel on ka mitme kambriga maod, mis toimivad nagu mäletsejalistel (mäletsejalised - sõralised, mõnikord sarvedega loomad, kellel on rohkem kui üks kõht ja kes närivad regurgiteeritud, osaliselt seeditud toitu). Nagu harilik jõehobu, ei närita nad kaisutamist, nad naudivad mäletsejaliste eeliseid, vaid on klassifitseeritud ‘pseudomäletsejalisteks’ ((‘pseudo’ tähendus - ilmselt sarnane või võlts).

shitzu ja mänguasja puudli segu

Pygmy jõehobu paljunemine

Nagu tavalised jõehobud, võivad ka pügmee jõehobud olla äärmiselt agressiivsed. Ehkki nad pole territoriaalsed, ründavad nad siiski oma keskkonna rikkujaid. Pygmy Hipposel on teravad hambad ja suured kihvad ning nad näitavad neid oma suure „haigutava” kehahoiakuga, et hirmutada võimalikke vaenlasi, kui nad tunnevad end ohustatuna.

Nende salajaste, öiste harjumuste tõttu pole Pygmy Hippo elustiilist vähe teada. Teada on see, et pügmee jõehobud pole harilikud jõehobud. Nad kipuvad elama üksikult või paarikaupa. Samuti ei ole pügmee jõehobud territoriaalsed - pügme jõehobud rändavad probleemideta teise Pygmysi kodupiirkonda. Pygmysi kodupiirkond on hästi määratletud sõnnikuradadega, mida nad roojamise ajal sabaga levitavad (poo omamine).

Aeg-ajalt võivad isased tülitseda emasloomade pärast, kus nad kasutavad hambaid ja lõualuu kasutades samu võtteid nagu harilik jõehobu. Kui isased ja emased pügmee jõehobud leitakse koos, on nad tõenäoliselt enne paaritumist vandenõus (hoides üksteist seltskonnas). Seda kurameerimist tavalistest jõehobudest ei leia.

Paaritumine toimub veest või veest välja. Paaritumisiga algab Pygmys umbes 3-aastaselt. Pygmy jõehobu emane kannab oma last umbes 6–7 kuud ja sünnitab seejärel ühe vasika. Vasikas kaalub umbes 10 - 14 naela. Pygmy jõehobude eluiga on 30–50 aastat.

husky ja saksa lambakoer

Pygmy jõehobu kaitse seisund

Pygmy jõehobusid on looduses äärmiselt harva - neid on ümberringi ilmselt vaid paar tuhat. Nende suurimad ohud on metsaelupaikade kadumine puidutööstuse tõttu ning inimese jaht liha ja merilutsude pärast.

Pygmy hipo teatud alamliik on kriitiliselt ohustatud. Ehkki looduses on see ohustatud, pesitsevad pügmee jõehobud loomaaedades arvukalt. 2003. aasta novembris on üle maailma 74 kollektsioonis 178 pügmee jõehobu. Enamik, kui mitte kõik, neist loomadest sündisid loomaaedades loomaaias sündinud vanematel.