Vikerkaar-mesilase sööja

REKLAAM Pildi allikas

Vikerkaar-mesilaste sööja (Merops ornatus) on mesilasi söövate perekonna väga värvikas liige: Meropidae ja ainus selle perekonna liige, kes on leitud Austraaliast.



Rainbow Bee Eateri levila hõlmab kogu Austraalia mandrit, samuti Indoneesia idaosa, Uus-Guinea ja harva ka Saalomoni Saari.

Vikerkaar-mesilase sööja pärsib Lõuna-Austraalia ja Tasmaania metsaseid alasid.



Need värvilised linnud rändavad talvekuudel Põhja-Austraaliasse ja Uus-Guineasse, naastes paljunemiseks lõunapoolsetesse piirkondadesse.

Vikerkaar-mesilase sööja omadused



Rainbow Bee Eater on silmatorkav, erksavärviline lind, kelle pikkus on sabaotsast ülevalt 19–24 sentimeetrit (keskmine kaal on 27 grammi). Selle ülaselg ja tiivad on türkiissinised rohelised, alaseljaosa ja sabaümbrise all sinised.

kuldse koker -retriiveri segu

Tiibade alaküljed ja esmased lennusuled on mustade otstega punased ja piklikud sabasuled mustast kuni violetseks. Iseloomulikud keskmised sabasuled on sinise varjundiga ja isastel on need pikemad kui naistel.

Vikerkaar-mesilasööja rinnal ja maos on kollane värv ning kuldne kroon. Kõri on oranžikaskollane, rohelise rinnaga eraldab lai must riba.



Vikerkaar-mesilasööjal on must riba, mis ulatub läbi punaste silmade arve põhjast kõrvadeni ja on õhukese sinise joonega. Sellel on must, pikk, peenike ja kumer arve, mis on kohandatud lendavate putukate püüdmiseks.

Vikerkaar-mesilase sööja elupaik

Vikerkaar-mesilaste sööjaid leidub kõige sagedamini avatud metsades, metsas ja põõsastikes, tavaliselt vee lähedal. Nad kipuvad vältima avatud kõrbealasid. Mesilas sööja kasutab pesitsevate tunnelite ehitamiseks häiritud kohti, näiteks karjääre, raieid ja kaevandusi.

Vikerkaar-mesilase sööja dieet

Vikerkaar-mesilaste sööjad söövad, nagu nimigi ütleb, peamiselt lendavaid putukaid, näiteks mesilasi ja herilasi. Nad näevad võimalikku sööki kuni 150 jala kaugusel. Kui saak on märgatud, libiseb mesilaste söömine oma kõrgest ahvenast alla ja haarab putuka oma pika ja peene arve sisse. Seejärel lendavad nad tagasi oma ahvena juurde ja paugutavad saagi puu vastu, et seda alistada.



Mesilaste sööjad on mesilase ja herilase nõelamise suhtes immuunsed, kuid eemaldavad siiski putukate nõelamise, sulgedes silmad, et vältida näärest pritsimist.

Mesilaste sööjad võivad ühe päevaga tarbida kuni 700 mesilast, mis muudab nad mesilaspidajate seas ebapopulaarseks, kuid seda tasakaalustab üldjuhul nende roll kahjurputukate, nagu jaaniusside, hornettide ja herilaste kontrolli all hoidmisel.

Vikerkaar-mesilase sööja käitumine

Vikerkaar-mesilaste sööjad on väga seltsivad linnud. Väljaspool sigimisperioodi ööbivad nad peamiselt suurtes rühmades tihedas metsaaluses või suurtes puudes. Need väikesed värvilised linnud tekitavad lennu ajal pehme „prrp prrp” kõne.

Müüa rottweileri ja pitbulli segu

Vikerkaar-mesilase sööja paljunemine

Vikerkaaremesilaste söömishooaeg toimub enne või pärast vihmaperioodi. Need suurepäraselt värvilised linnud on monogaamsed, mis tähendab, et nad paarivad kogu elu.

Nii isased kui ka emased valivad liivarannast sobiva pesitsuskoha. Pesad ehitab emane, samal ajal kui isane toob talle toitu, näiteks putukaid. Ta kaevab oma arvega uru, samal ajal tasakaalustades oma jalgu ja tiibu, ning siis tasakaalus oma arve, lükates samal ajal jalgadega tahapoole mulda.

Emane kaevab päevas umbes 3 tolli sügavusel, kitsendades kitsa tunneli, mis viib pesakambrini. Tunneli pikkus võib olla keskmiselt 89,4 sentimeetrit (ligi 3 jalga) ja seda võib jagada teiste mesilassööja lindude või isegi teiste liikide lindudega.

Emasmesilane sööb 3–7 valget ja läikivat muna. Mõlemad vanemad inkubeerivad mune umbes 24 päeva, kuni tibud kooruvad. Poegi toidavad nii vanemad kui ka teised rühma linnud ja nad lendavad 28 - 30 päeva pärast. Haudepojad võivad langeda kiskjate, eriti roo-kärnkonnade, metskoerte ja rebaste ohvriks.


Vikerkaar-mesilase sööja kaitse seisund

Vikerkaar-mesilase sööja klassifitseeritakse järgmiselt IUCNi „vähim mure“ . Kuid sissetoodud röövloomad, näiteks metsikud koerad ja rebased, võivad pesakondade saagiks pesadesse kaevuda.