Punase seljaga Shrike

REKLAAM Pildi allikas

The Punase seljaga Shrike lind (Lanius collurio) on kõrreliste sugukonda Laniidae. Isaste ülemiste osade üldvärvus on punakas. Sellel on hall pea ja silma kaudu tüüpiline must-must triip. Alamosa on roosat tooni ja saba mustvalge mustriga, mis sarnaneb nisukollase mustriga. Naiste ja noorte punase seljaga varraste puhul on ülemine osa pruun ja vermikulaarne (lainelised jooned või märgised). Alused on puhvrid ja ka vermikulaarsed.

See 16–18 sentimeetri pikkune rändpääsuke sööb suuri putukaid, väikseid linde, mädanikke ja sisalikke. Sarnaselt teistele õiekestele jahib punase seljaga varrukas silmatorkavatelt ahvenatelt ja surnukehi surnuks okastele või okastraadile.

Punaselg-põõsas paljuneb enamikus Euroopas ja Lääne-Aasias ning talveb troopilises Aafrikas.



Punase seljaga sirelite levila väheneb ja see on Suurbritannias tõulinnuna tõenäoliselt välja surnud, ehkki rände ajal on see sagedane.

Punaselg-põõsas on bioloogilise mitmekesisuse tegevuskava kohaselt Suurbritannias nimetatud kaitsealuseks linnuks. Punase seljaga kärbeste vähenemine on tingitud pestitsiidide liigsest kasutamisest ja võsa puhastamisest inimese ülerahvastatuse tõttu.

Punaselg-põõsas aretab avatud kultuurmaal viirpuu ja koerroosiga.