Punane Briti orav

REKLAAM Pildi allikas

The Punane orav (Sciurus vulgaris) on puuoravate liik. Punased oravad on puudes elavad kõigesööjad närilised, keda leidub sageli kogu Euraasias. Suurbritannias on arvukus aga drastiliselt vähenenud tänu Põhja-Ameerikast pärit ida halli orava sissetoomisele. Punaste oravate pea ja keha pikkus on 19–23 sentimeetrit ja saba pikkus 15–20 sentimeetrit.

Punased oravad ei ole suguliselt dimorfsed, kuna isased punased oravad ja naissoost punased oravad on sama suurusega. Punane orav on veidi väiksem kui idahall orav, kelle keha ja keha pikkus on 25–30 sentimeetrit ja kaal 400–800 grammi. Arvatakse, et pikk saba aitab oraval puult puule hüpates ja mööda oksi joostes tasakaalus olla ja juhtida ning võib une ajal looma soojana hoida. Punase orava karva värvus varieerub vastavalt aastaajale ja asukohale.



Karvkatte värve on mitu erinevat, alates mustast kuni punaseni. Punaseid mantleid on kõige rohkem Suurbritannias. Orava alumine külg on alati valge-kreemikat värvi. Punased oravad heidavad kasukaid kaks korda aastas, vahetades augustist novembrini õhemast suvekattest paksema, tumedama ja märgatavalt suuremate kõrvakimbudega talvekatte. Heledam, punakam karvkatte üldvärv koos suuremate kõrvakimpudega aitab eristada Euroopa punast oravat idahallist oravast või ameerika punasest oravast.



Punasel oraval, nagu enamikul puuoravatel, on teravad, kumerad küünised, mis võimaldavad puudel ronida, isegi kui oksad on üleulatuses.

Paaritumine võib toimuda talve lõpus veebruari ja märtsi ajal ning suvel juunist juulini. Ühe emase kohta on võimalik kuni kaks pesakonda aastas. Igas pesakonnas on tavaliselt kolm või neli poega, ehkki võib sündida kuni kuus. Tiinus on umbes 38 kuni 39 päeva. Noori hoolitseb ema üksi ja nad on sündinud abitud, pimedad ja kurdid ning kaaluvad 10–15 grammi. Nende keha katavad juuksed 21. päeval, silmad ja kõrvad avanevad 3–4 nädala pärast ning neil arenevad kõik hambad 42 päevaks. Noor punane orav võib süüa tahkeid aineid umbes 40 päeva pärast sündi ja võib sellest hetkest alates pesast ise toidu leidmiseks lahkuda, kuid nad imevad endiselt emalt, kuni võõrutus toimub kaheksa kuni kümne nädala pärast.

punane ninatasku pitbull

Punase orava eluiga on keskmiselt 3 aastat, kuigi isikud võivad saada 7-aastaseks ja vangistuses 10-aastaseks.

Punased oravad söövad enamasti puude seemneid, koorides okaspuude käbisid kenasti, et seestpoolt seemned kätte saada. Süüakse ka seeni, linnumune, marju ja noori võrseid. Sageli eemaldatakse puudest koor, et pääseda mahlale. Suurem osa nende aktiivsest perioodist möödub toitudes ja toitmisel. Liigne toit pannakse vahemäludesse, kas maetud või puude nurkadesse või aukudesse ja süüakse, kui toitu napib.

Ehkki punased oravad mäletavad tõesti, kuhu nad vahemälud lõid, pole nende ruumimälu oluliselt vähem täpne kui hallidel. Sageli peavad nad neid vajadusel otsima ja paljusid vahemälusid ei leita enam kunagi. Territooriume ei hooldata ja isendite toitumisalad kattuvad märkimisväärselt.

Punane orav on enamikus Euroopas kaitstud, kuid mõnes piirkonnas on teda ohtralt ja jahitakse karusnaha pärast. Punase orava arv on Ühendkuningriigis drastiliselt vähenenud. Arvatakse, et alla 140 000 inimese on jäänud, umbes 85% neist on Šotimaal. See populatsiooni vähenemine on tõenäoliselt tingitud Põhja-Ameerikast pärit ida-hall-orava sissetoomisest ning põlise metsamaa elupaiga kadumisest ja killustumisest.

Ülejäänud punaste oravate arvu säilitamiseks kuulutas Ühendkuningriigi valitsus 2006. aasta jaanuaris välja hallide oravate massilise surmamise programmi. Seda tervitasid paljud looduskaitsegrupid. Suurbritannia on loonud kohaliku programmi, mida nimetatakse Kirde-Šotimaa bioloogilise mitmekesisuse partnerluseks, mis on osa riiklikust bioloogilise mitmekesisuse tegevuskavast. Seda programmi haldab Grampian Orava Selts, eesmärgiga kaitsta punast oravat.

Ida-hall-oravapopulatsioon näib olevat võimeline punast oravat konkureerima erinevatel põhjustel: idahall-orav suudab tammetõrud kergesti seedida, punane-orav aga mitte. Ida-hallorav kannab haigust, orava parapoksviirust, mis ei näi nende tervist mõjutavat, kuigi tapab enamuse punaseid oravaid.

Kui punastele oravatele avaldatakse survet, ei paljune nad nii tihti. Väärib märkimist, et ida hallid oravad ei ründa tavaliselt punaseid oravaid ja nende liikide vaheline otsene vägivaldne konflikt ei ole punaste oravate populatsioonide vähenemise tegur.