Ninasarvik-mardikas

REKLAAM Pildi allikas

The Ninasarvik-mardikas (või ninasarvik-mardikas) kuulub alamperekonda (Dynastinae) ja kuulub skarabe-mardikate (Scarabaeidae) sugukonda.

Ninasarvik-mardikad kuuluvad maailma mardikate hulka. Ninasarvikmardikas on tabavalt nimetatud, kuna tal on sarved peas, väga sarnaselt ninasarvikule.



Ninasarvik-mardikate pikkus ulatub 60 millimeetrini. Neil on kaks sarve, üks pea peal ja teine ​​eenduv rindkere keskelt. Iga sarv on otsast kergelt kahvliharuline. Kaks sarve peaaegu kohtuvad ja pead liigutades võib mardikas nendega nõrgalt näpistada.



Isased ninasarvikmardikad kasutavad oma sarvi teiste isaste vastu peetavates lahingutes. Teadlased usuvad, et mardikas on muutunud nii tugevaks, et saaks džungli põrandal raskete prügi abil toitu otsida ja ohutusse kaevata. Sarvede abil saab ta kaevuda kleepuvast olukorrast välja, mattes end maa alla, pääsedes ohust.

Parim kaitse kiskjate eest on tavaliselt nende suur suurus koos öise olemisega (tegevus toimub öösel). Päeval peidavad nad end palkide alla või taimestikku ning on nähtamatu vähestest kiskjatest, kes on piisavalt suured, et neid süüa sooviks. Nende mardikate hirmutavat väljanägemist suurendab häirituna kostvad valjud susisevad kriiksud. Sihisev piiksumine on lihtsalt bluff ja tekib kõhu hõõrumisel vastu tiibade katete otsi. Kui krigistavat mardikat lähemalt uurida, võib kõht kriginatega ajaliselt liikumas näha.

Nende vastsete staadium on pikk, mõnel liigil mitu aastat. Nagu kõigi mardikate puhul, kooruvad ninasarvik-mardika vastsed (pojad) munadest ja arenevad nukkudeks ning neist arenevad lõpuks täiskasvanud mardikad. Iga emane muneb umbes 50 valget muna. Täiskasvanud toituvad nektarist, taimemahlast ja puuviljadest. Vaatamata suurusele ei söö nad eriti palju. Vastsed aga söövad palju mädanevat puitu või komposti, milles nad elavad. Ninasarvik-mardikatel on kolm astet, see tähendab, et nad läbivad kolm mütsi enne nukkude staadiumisse üleminekut. Keskmist eluiga pole võimalik öelda, sest ninasarvik-mardika nimi viitab umbes 300-le erinevale skarabeegi-mardikaliigile, mõned elavad troopilistes maades ja mõned Põhja-Ameerikas ning seetõttu on nende elu pikkus väga erinev.

Vaatamata oma ägedale välimusele on nad kõik täiesti kahjutud. Nad ei saa teid sarvedega hammustada ega nõelata ega haiget teha. Isase sarve ei kasutata kaitseks, vaid pigem aeg-ajalt teise isasega võitlemiseks toitumiskoha pärast. Toitumiskohaga võitnud isane võib siis sageli kaaslast meelitada. Emastel ninasarvik-mardikatel pole sarve. Emased on üsna tavalised ja neid nähakse harvemini.

Ninasarvik-mardikad on proportsionaalselt planeedi tugevaimad loomad. Nad suudavad oma kaalu tõsta kuni 850 korda. Selle perspektiivi vaatamiseks suudaks keskmise pikkuse ja kaaluga inimesel ninasarvik-mardika tugevus tõsta 65-tonnise eseme. Samuti arvate, et midagi nii massiivset kui elevant suudaks kanda rohkem kaalu kui väike putukas. Kuid tohutu Aafrika elevant võib selga kanda vaid kuni 25% oma kaalust ja kuna ninasarvik-mardikas suudab kanda 850 korda rohkem nende enda kaalu, pole võistlust. See oleks nagu elevant, kes kannaks seljas 850 elevanti.

Ninasarvik-mardikad võivad tugevalt lennata ja neid tõmbavad öösel tuled. Neid märgatakse üldjuhul maja tulede juurde tulles või siis, kui neid nähakse tänavavalgustite all ja bensiinijaamade betoonist tarkaakidel lebamas. Brisbane'is on neid nähtud ainult suvekuudel, kuid troopilises põhjas võib neid leida igal aastaajal.

Ninasarvikmardikad on Aasias populaarsed laste lemmikloomad. Need on puhtad, hõlpsasti hooldatavad ja ohutult käsitsetavad. Aasia riikides kasutatakse isaseid mardikaid hasartmängude võitlusteks, kuna nad võistlevad loomulikult naissoost mardikate pärast, kui võitja lööb teise palgilt maha.