Karedate hammastega delfiinid

REKLAAM Pildi allikas

The Karedate hammastega delfiin (Steno bredanensis) on üsna suur delfiin, mida võib leida sügavas soojas, troopilises ja subtroopilises vees Vaikse ookeani lääneosast Vahemereni. Neid nähakse harva 40 ° laiusest põhja pool või 35 ° laiusest lõunas. Karedate hammastega delfiine on nähtud ka Ameerika Ühendriikide Atlandi ookeani rannikul, Kariibi merel, Mehhiko lahel, Vahemerel, Vaikse ookeani idaosas ja India ookeanis.

Selle liigi geograafiline levik pole teada. Perekonnanimi ‘Steno’, mille ainus liige see liik on, tuleb kreeka keelest „kitsas“, viidates liigi ninale - see on liigi diagnostiline omadus.

Karedahambalise delfiini omadused

Karedahambalise delfiini iseloomulik tunnus on koonusekujuline pea ja õhuke nina. Lestad asetatakse piki keha tagasi kaugemale kui teised sarnased delfiinid (merel võib seda delfiini segi ajada Spinner delfiin , Pantroopne täpiline delfiin ja Pudelnose delfiin , millest kõik 3 on liigid, mida on täheldatud seostatud karedate hammastega delfiinidega). Nende seljauimed on rohkem väljendunud.



Karedate hammastega delfiinide huuled, kõri ja kõht on roosakasvalged. Nende küljed on helehallid ning tagumine ja seljauim on palju tumedam hall. Karedate hammastega delfiinid kasvavad umbes 2,5 meetri pikkuseks ja kaaluvad umbes 150 kilogrammi. Karedahambalistel delfiinidel on teravad, hammastatud hambad.

punane nina pitbullide kutsikad

Karedate hammastega delfiinide käitumine

Jämehambaline delfiin on harilik liik, mida leidub keskmiselt 10–30 rühmas, samuti kuni 160 delfiiniga koolkonnad, mis sisaldavad kuni 8 väiksemat alarühma. Jämehammastega delfiinidel pole täheldatud kummardumist, kuid ta ‘koorib’ - (ujub pea ja lõuaga veepinna kohal).

Karedate hammastega delfiinidieet

Karedahambaline delfiin toitub nii kaladest ja kalmaaridest kui ka molluskitest ja peajalgsetest.

Karedate hammastega delfiinide suhtlus

Nagu teised delfiinid, suhtlevad karedahambalised delfiinid kehakeelega ja kajavad klõpsude ja vilede abil.

Saksa lambakoera värvid punane ja must

Karedate hammastega delfiinide paljunemine

Selle liigi paljunemisharjumustest on vähe teada. Karedahambaline delfiin aretati a Pudelnose delfiin vangistuses, saades hübriidseid järglasi. Teada on see, et emased karedate hammastega delfiinid saavad suguküpseks umbes 10-aastaselt, isased 14-aastaselt.

Karedate hammastega delfiinikiskjad

Mõned haid (sealhulgas tiigerhai, tuhmhaid ja pullhai) ja orkad röövivad delfiine. Samuti jäävad delfiinid kalavõrkudesse lõksu.

Karedate hammastega delfiinikaitse

Karedate hammastega delfiinid klassifitseeritakse IUCNi 2000. aasta punase nimekirja andmetepuudulike hulka.

Karedate hammastega delfiin ja inimesed

Mõnes piirkonnas jahitakse toorelt hammastega delfiine. Nad harpuunitakse Jaapanis ja Lääne-Aafrikas. Püügivahendite takerdumine kujutab endast ohtu ning on teatatud, et Vaikse ookeani idaosas troopilistes seinerites on püütud karedate hammastega delfiine. Teisi on teatatud Sri Lankal ja Brasiilias nakkevõrkude ja triivvõrkude püügist.