Sekretär Lind

REKLAAM Pildi allikas

Sekretär Lind The Sekretär Lind (Ambur serpentarius) on suur kullide ja kotkastega seotud raptor. See suur maismaa röövlind on Sahara-taguses Aafrikas avatud rohumaadele endeemiline. Sekretär Bird on kuulus Sudaani ja Lõuna-Aafrika silmapaistva embleemi poolest ning on kantud mõlema riigi vapil.



Sekretärlinde nimetatakse nii, et neil on kuklasarnased hari pea tagaküljel, mis sarnanevad 18. sajandi ametnikega, parukatesse pistetud aedikutega.

Sekretär Lind Kirjeldus



Sekretärilind on välimuselt pigem toonekure või kraana kui röövlind. Need kõrged linnud võivad mõõta 1,3–1,4 meetrit (umbes 4,5 jalga), kaaluda 3,3 kilogrammi ja tiibade siruulatus üle 2 meetri (6,6 jalga). Sekretärilinnul on väike väikeste silmade pea ja konksuga nokk. Selle sulestik on hele sinakas / hall ja punase näoga. Lennusulged on mustad ja neil on reitel ja kuklal mustad suled. Nende jalad on pikad ja võimsad ning neid kasutatakse saagi tabamiseks ja jälitamiseks.

Sekretärilindudel on sabas 2 keskmist piklikku sulge, mis lendamise ajal ulatuvad üle nende jalgade. Nende jalgadel on kõvad kaalud, mis aitavad jalgu madu hammustuste eest kaitsta. Sekretärilindudel ei ole haaravaid varbaid nagu teistel röövlindudel, selle asemel on nende varbad paksud ja nürid, otstes on lühikesed kaardus sääred. Nii mees kui naine on välimuselt sarnased.

Sekretär Lindude elupaik

Sekretärilinnud eelistavad avatud rohumaid, steppe ja täpilisi savanne. Nad elavad piirkondades, kus rohi on üsna lühike, nii et nad näevad mööda saaki kergemini. Nad ehitavad akaatsiapuudesse või okaspuudesse suuri pesasid, mis on valmistatud pikkadest lamedatest okstest ja rohust ning võivad olla 8 jalga laiad ja 1 jala sügavad. Pesad kasvavad aasta-aastalt suuremaks. Pesad tagastatakse vahetult enne pimedat, et öö läbi ööpäev läbi maas jahtida. Sekretärilinnud väldivad metsi ja tihedaid võsa, kuna need võivad nende liikumist piirata.

Sekretär Linnudieet

Sekretärilinnud on ööpäevased lihasööjad röövlid, kes toituvad erinevatest saakloomadest. Nad on kuulsad oma võime poolest tappa madusid Aafrika rohumaadel. Sekretärilind võib madusid, putukaid ja muid loomi otsides läbida päevas üle 30 kilomeetri. Nad toituvad madudest nagu Adders ja isegi Cobras, kuid tarbivad ka sisalikke, kahepaikset, närilisi ja linnumune. Väikesed loomad süüakse tervelt, suurem saak tembeldatakse enne tarvitamist surnuks.

Kõigepealt tembeldatakse ohtlik saak, näiteks maod, et neid uimastada, ja nokitakse seejärel kaela taha, et neid tappa. Sekretärlind tembeldab ka suurte tugeva varbaga jalgadega maapinnale, et saak varjata.

Sekretär Lindude käitumine



Sekretärilinnud on territoriaalsed ja hõivavad umbes 40-50 ruutkilomeetri suuruseid alasid. Ehkki sekretärilind on hea lendaja, veedab ta suurema osa ajast maas. See lendab hästi, kuid vajab enne maapinnalt lahkumist pikka stardijooksu. Sekretärilinnud paarituvad eluks ajaks ja kuigi pesitsusajal võivad nad olla üksikud, pole paari teine ​​pool tavaliselt kaugel. Sekretärilinnud vaikivad peaaegu kogu aeg. Ainus heli, mida nad teevad, on kaaslasele välja pannes krooksuv heli.

Sekretär Lindude paljundamine

Kurameerimine hõlmab vastastikust jälitamist laialivalguvate ja tagurpidi tiibadega sarnaselt sellega, mida nad teevad saaklooma jälitamisel. Paaritumine toimub kas maa peal või nende suurtes pesades Acacia puude kõrgel. Emaslind muneb 2-3 päeva jooksul 2–3 ovaalset, kahvaturohelist muna. Emaslind inkubeerib töötlemata tekstuuriga mune 45-50 päeva.

Noortel sekretärlindudel on kollane nahk näol ja udusulestik. Neid söödetakse vanemate tagasivajunud toiduga. Noored saavad 60-päevaselt tiibu lehvitada ja umbes 80-päevaselt paisata. Ehkki nad püsivad suurema osa ajast endiselt pesas, lähevad nad koos vanematega ekspeditsioonidele, kes õpetavad neile jahioskusi.

Sekretäri linnukaitse staatus

Sekretärilind klassifitseeritakse kategooriasse „Vähim mure”, kuigi noored on pesakondades üksi jäädes teiste röövlindude suhtes haavatavad ning sekretärlindu ennast ähvardab elupaikade kadumine ja metsade hävitamine. Liik sai kaitsealuseks linnuks 1968. aastal Aafrika looduse ja loodusvarade konventsiooni alusel.