Hõbedane Gibbon

REKLAAM Pildi allikas

The Hõbedane Gibbon (Hylobates moloch), on primaat perekonnast ‘Hylobatidae’ ehk gibbonide sugukonnast. Hõbedast Gibboni leidub vaid Indoneesias Java saarel. Nende isoleeritud asukoha tõttu elab praegu looduses hinnanguliselt vähem kui 2000 sellist looma. Hõbedane Gibbon on nii päevane kui arboreaalne.



Hõbedased Gibbonid on tuntud kui “väiksemad ahvid”. Väikesed ahvid erinevad inimahvidest (šimpansid, gorillad, orangutanid ja inimesed) väiksemate ja paarisidemetega, pesa tegemata jätmise ja teatud anatoomiliste detailide poolest, milles nad sarnanevad ahvidega pealiskaudselt rohkem kui ahvid.

Hõbedasel Gibbonil on kaks alamliiki:

Lääne-hõbedane Gibbon või Lääne-Javan Gibbon,
(Hylobates moloch moloch)
Ida-hõbedane Gibbon või Kesk-Javan Gibbon,
(Hylobates moloch pongoalsoni)



Hõbedase Gibboni omadused

Hõbedased Gibbonid on kohevad hallikasvalge karvkattega, mille peas on tumehall või must kork. Hõbedastel Gibbonsidel on valge või helehall ääris, mis ümbritseb nende üsna tumedat nägu. Nende karv on ümmarguse pea otsas väga pikk ja tumehall. Nagu kõigil gibbonitel, pole neil saba ja käed on nende kehaga võrreldes pikad, mis ulatuvad vähemalt kaks korda kõrgemale. Hõbe Gibbonsil on kõhnad kehad, mis on spetsiaalselt kohandatud kiikuma nende okste all, mis on nende käsivartest riputatud. Nad haakivad sõrmed oksale, tegelikult ei haara, ja teevad vahel pikki kiike ja lasevad oksad täielikult lahti. Täiskasvanud hõbedase Gibboni keskmine kaal on umbes 13 naela (6 kilogrammi) ning mehed ja naised on välimuse ja suurusega väga sarnased.

Hõbedane Gibboni dieet

Hõbedaste Gibbonsi dieet on peamiselt puuvili. Kuna viljakandvad puud on tavaliselt vihmametsades laiali, peavad nad toidu leidmiseks palju reisima ja igal gibbonide perekonnal on tavaliselt territoorium, mille kaudu nad läbivad, keskmiselt umbes 42 aakrit. Mõnikord kattuvad need territooriumid, võimaldades mitmel perel ühiseid viljapuid jagada. Hõbedane Gibbons sööb teadaolevalt ka lilli ja lehti.

Hõbedane Gibboni elupaik

Hylobates, nende teaduslik nimi, tähendab 'elanik puude all'. Hõbedased gibbonid veedavad suurema osa oma elust puude otsas. Nad eelistavad häirimatu esmase metsa tihedat ja tihedat võrastikku. Hõbedane Gibbon asustab vihmametsade sügavalt varjatud osi, ronib oskuslikult puude otsa ja kiigub läbi metsade. Hõbedased Gibbonid rändavad väikestes peregruppides, mis koosnevad paaritatud paarist ja nende järglastest erinevates arenguetappides.

Hõbedasi giboneid ei leidu mangroovi vihmametsas ega üle 4800 jala (1600 meetri) merepinnast.

kui palju on miniatuurne husky

Hõbedane Gibbon käitumine

Hõbedased Gibbonid liiguvad oksalt harule kiigutades, kasutades oma pikkade sõrmedega oksi konksu külge, kui nad järgmise haru jaoks ettepoole kiiguvad. Mõnikord on nende kiiged nii võimsad, et see võimaldab neil olla täielikult õhus ja jõuda ühe kiigega suurematele vahemaadele. Hõbedased Gibbonsid saavad vajadusel kõndida maapinnal ja nad saavad kõndida kahel jalal, hoides käed pea kohal, et tasakaalu hoida. Igal perekonna territooriumil on puid, mida kasutatakse konkreetsetel eesmärkidel, näiteks magamiseks ja helistamiseks. Hõbedane Gibbons kasutab nende tegevuste jaoks korduvalt samu puid.

Igal hommikul tõuseb emane Hõbedane Gibbon, kes karjumise ja helistamisega metsas viibib. Neid kõnesid saab kuulda vähemalt ühe kilomeetri kaugusel igas suunas.

Hõbedane Gibboni paljundamine

Hõbedased gibbonid, nagu enamik gibbon-liike, on monogaamsed ja paarivad kogu elu. Pesitsusaega ei ole ja emane satub igal aastal aastakese. Emaslind saab järglasi umbes iga 2–3 aasta tagant. Tiinus kestab tavaliselt 7–8 kuud ja korraga sünnib ainult üks gibbon. Imik Hõbedane Gibbon on karvutu, peas on vaid veidi kohevust. Seda hoitakse soojuse eest ema lähedal ja põetatakse umbes aasta. Imik elab peregrupis, kuni see on umbes 8-aastaselt täielikult küps ja kuni ta on valmis ise minema ja paarilise leidma. Gibboni perekonnad on tavaliselt väga tihedalt seotud ja nad jäävad reisides tihedalt kokku. Kui nende territooriumil ähvardatakse, siis gibbon emane laulab ja karjub, samal ajal kui isane jälitab sissetungijat, tavaliselt suure lärmi ja oksade kaudu.

Hõbedase Gibboni kaitse staatus

Hõbedane Gibbon (Hylobates moloch) on praegu IUCNi ohustatud liikide punases nimekirjas kriitiliselt ohustatud. Elupaikade hävitamine tihedalt asustatud Jaaval vähendab jätkuvalt liigi looduslikku leviala. Paljud ebaseadusliku lemmikloomakaubanduse tõttu kaovad paljud gibbonid, kui tapetakse täiskasvanud gibboneid, et nende lapsi saaks turul lemmikloomadena müüa. Hinnanguliselt on liigile endiselt kättesaadav ainult 4% nende algsest kohalikust elupaigast. Loomulikult on neid ohus salakütid, kes müüvad oma liha, karpe ja võtavad imikuid lemmikloomadeks. Mitu loomaaeda haldab hõbedase Gibboni aretusprogramme. Vaatamata nendele pingutustele on selle liigi edasine ellujäämine küsitav.