Hõbedased marmosetipildid ja faktid

Hõbedane marmosettHõbedane marmosett ( Hõbe Callithrix ) on uus maailmahv ja on seotud teiste marmosettidega, kuid omab siiski mõningaid põhilisi käitumuslikke ja iseloomulikke veidrusi, mis muudavad ta põhimõtteliselt teistest sugulasliikidest. Hõbedane marmosett kasvab suurimate isendite puhul 28 sentimeetrini (11 tolli) ja selle mass on 300–400 grammi (10–14 untsi). Need asuvad enamasti Amazonase vesikonnas ning neil on valge kuni hõbehall värv ja tume saba ning neil on lihakatest kõrvadest kontrastne joon, mille värvus erineb selle tavalisest nahast.

Nende omaduste hulka kuulub ka kolju, millel on lõualuu, mis kitseneb punktini, mitte laiem suu, mis on tõenäoliselt kohanemine nende toitumisharjumustega, sealhulgas munad, puuviljad, putukad ja ka puumahl. Puumahl on juhtumisi peamine osa nende dieedist ja see on tõenäoliselt eelmainitud suu kohanemine. Nad ei erine teistest marmosettidest selle poolest, et hõbedane marmosett on paljude tegurite tõttu piiratud elupaikadega ja väga isoleeritud. Hõbedane marmosett on ka üks väiksemaid uue maailma ahve, kuna nad on umbes orava suurused. Erinevalt teistest uue maailma ahvidest, kellel on küünised / küüned kõigil numbritel (kätel ja varvastel), on Hõbedasel Marmosetil küünised kõigil varvastel, välja arvatud suur varvas. Nad on väga territoriaalsed ja neid võib kohata kolooniates, kus enamasti jäävad nad lähedale. Kui nad on hirmul või sissetungija satub nende piirkonda, on esimene reaktsioon proovida sissetungijat eemale peletada karjumise ja nägude tegemisega, langetades kulme ja huulte. Kui see ebaõnnestub, on nende kiirus puudel enam kui piisav, et pääseda.

Nad veedavad suurema osa oma elust puudel ja valvavad neid armukadedalt. Nende algne elupaik oli tihe vihmamets, kuid metsaraie ja istandike rajamise tõttu on Hõbedane Marmoset pigem kohanenud uue elustiiliga kui selle asemel, et pöörduda kustutamise poole. Nad keerutavad end varjupaikadeks ja magamiseks öösel puu lohkudesse, kasutades ära ka vanade istandike või mahajäetud alade struktuure, mida enam ei harita. Hõbedase marmoseti tiinusperiood on umbes 4–5 kuud ja ema sünnitab tavaliselt kaks, kuid mõnikord kolm last. Kui nad on väikesed, aitab kogu koloonia noorte kasvatamisel; kuue kuu pärast võõrutatakse noored aga ja nad küpsevad kuni kaheaastaseks saamiseni.

Hõbedane marmosett kuulub alamperekonda Mico, mis sisaldab ülejäänud Amazonase marmosette, perekonda Callithrix, millel on veel kolm marmosettide alamperekonda, alamperekonda Callitrichinae, kuhu kuulub veel kolm perekonda (mille osa tamaris on), sugukonda Cebidae ( mille oravahvid ja paljud teised on osa) ning kuuluvad Platyrrhini Parvorderisse - mis on kõik läänepoolkeral elavad uue maailma ahvid. Selle kohal on infraorder Simiiformes, mille osaks oleme ka meie, kuna see sisaldab nii kõiki kõrgemaid ahve kui ka uue maailma ahve.

Siin on mõned huvitavad faktid hõbedaste marmosettide kohta:

  • Hõbedased marmosetid kasutavad oma territooriumide tähistamiseks veider lõhna nääret ja hoiavad teisi eemal.

  • Mõnikord nimetatakse neid lihavärviliste kõrvade tõttu paljaste kõrvade marmosettideks.

  • Mõnikord nimetatakse neid mustade või tumedate sabade tõttu ka mustsaba marmosetiks.

  • Mõni Hõbedane marmosett ei pruugi kunagi puid lahkuda kogu oma elu ja kui mõni seda teeb, siis ainult harva esineva olukorra või teise puu juurde põgenemise tõttu.


Nick Woolley hõbedase marmoseti pilt, litsentsi alusel Omistamine ShareAlike 2.5