Lõuna-lühisaba

REKLAAM Pildi allikas

The Lõuna-lühisaba (Blarina carolinensis) on väike hall hall lühikese sabaga imetaja, kellelt ta on oma nime saanud. Nende üldmulje sarnaneb mõnevõrra närilistega, kuid on siiski Soricomorpha ordu liige ja seda ei tohiks segamini ajada Rodentia ordu liikmena.

Lõuna-lühisabaliste tõugude omadused

Lõuna-lühisabaline on oma välimuselt väga sarnane põhja-lühisabaga, välja arvatud see, et see on väiksem, pikkusega umbes 3–5 tolli ja kaaluga umbes 8 grammi. Southern Short-tailed Shrewsi saba on alati alla poole pea ja keha pikkusest. Nende värvus on hallikasmust, mõnikord hõbedase või pruunika värvusega. Lõuna-lühisabalisel kiilul on väljaulatuv koon ja lühikesed väliskõrvad, mida peaaegu varjab pehme, tihe karv.

Lõuna-lühisabalised on kaevamiseks hästi kohandatud. Neil on tugevad laiad esijalad, mis on veidi suuremad kui nende tagumised jalad. Nad kaevavad esijäsemeid, pead ja nina. Pehmes mullas on nad võimelised kaevama kiirusega 30 sentimeetrit minutis, mis on nende väikest suurust arvestades üsna suur saavutus.



Lõuna-lühisabaline põld-elupaik

Lõuna-lühisabaliste eelistatud elupaigaks on leht- või okasmetsad, põllud, rohulised alad vee lähedal, soolased sood ja märjad avatud alad. Piisav kate ja toit on nende esinemise määramisel olulisemad kui mulla või taimestiku tüüp.

Lõuna-lühisabaliste tõugude urud hõivavad kahte erinevat tsoonitaset. Üks tase on mitu sentimeetrit maa all või mõnikord maapinnal, teine ​​tase on mõnevõrra sügavam, umbes 40–60 sentimeetrit pinna all. Need kaks tasandit on ühendatud ebaregulaarsete intervallidega. Enamik auke tehakse palkide alla ja mõnikord ühendatakse palk, mis seejärel kärgitakse. Eelistatakse mädanenud puitpalke, kuna nendega on lihtsam töötada.

Lõuna-lühisabaline riisumine ja toitumine

Lõuna-lühisabalised on tavaliselt seltskondlikumad kui Virmalised . Burrows võib sisaldada mitut inimest, kes teevad koostööd ja võitlevad harva. Teatud isased ja naised jäävad pesitsemiseelsel perioodil tihedalt kokku.

Lõuna-lühisabaline on aktiivne päeval ja öösel ning aastaringselt. Nende koduulatus on 0,5 - 1,0 aakrit. Rahvaarv on kuni 25 aakri kohta, tavaliselt vähem. Lõuna-lühisabaline ehitab oma tunnelid maasse või lumme ja kasutab ka teiste loomade tunneleid. Rajaid kasutatakse toidu säilitamiseks. Nende pesa on ehitatud kuivadest lehtedest, rohust ja karvadest, läbimõõduga 6–8 tolli palkide, kändude, kivimite või prahi all.

Lõuna-lühisabaliste tõugude dieet koosneb putukatest, annelidest, taimsetest ainetest, sajajalgsetest, ämblikulaadsetest, molluskitest, selgroogsetest ja koorikloomadest. On teada, et talveks hoitakse teod. Sülg on mürgine ja seda süstitakse saagihaavadesse hammaste abil. Southern Short-tailed Shrewsi mürk on hiirte tapmiseks piisavalt tugev, kuid pole inimestele surmav.

Lõuna lühisabaliste tõugude paljunemine

Lõuna-lühisabalase pesitsusperiood kestab veebruarist novembrini ja emastel on 2 või 3 pesakonda aastas. Tiinus kestab 21 kuni 30 päeva. Igas pesakonnas on kaks kuni kuus poega. Poegi kasvatatakse heintaimede ja lehtede pesades, mille kaudu pääseb tunneli kaudu. Noorte pesad on nende puhkepesadest palju suuremad.

Lõuna-lühisabaline mürk

Lõuna-lühisabaliste huvipakkuv omadus on alalõualuu näärmete tekitatud mürk, mis esineb süljes ja võib sattuda hammaste tekitatud haavadesse. Lõualuu alumisest näärmest valmistatud 6 milligrammi ekstrakti süstimine on hiirte tapmiseks piisavalt tugev, kuid on vähe tõenäoline, et mürk avaldaks inimesele tõsist mõju.

Lõuna lühisabalised kiskjad

Lõuna-lühisabaliste paljunemine on potentsiaalselt kõrge, mis muudab ka nende kiskjate nimekirja üsna kõrgeks. Tuntud röövloomade hulka kuuluvad piim madu, must madu, punase sabaga kull, punase õlaga kull, varblane kull, lai tiibadega kull, harilik öökull, lühikese kõrvaga öökull, varjatud öökull, sarveline öökull, pika-kõrva-öökull, kirst-öökull, rebane , nirk ja skunk. Tõenäoliselt on nimekirja võimalik lisada veel palju teisi.