Prill-karu

REKLAAM Pildi allikas

Prill-karud (Tremarctos ornatus), tuntud ka kui Andide karud, levib Põhja-Andide mägedes, sealhulgas Colombias, Ecuadoris, Peruus, Boliivias ja Tšiilis. Prill-karu on ainus Lõuna-Ameerikas elav elav karuliik. Prill-karu on keskmise pleistotseeni lühikese näoga karude lähim elav sugulane hilis-pleistotseeniajastule.

Prillikaru on üks ohustatumaid karuliike maailmas, kõige ohustatum on hiiglaslik pandakaru, kes on nende tänapäeval kõige lähedasem elav sugulane. Emaseid nimetatakse lehmadeks, isaseid nimetatakse kuldideks ja noori poegadeks.

Prill-karu kirjeldus





Prillikarud on tavaliselt Ursidae perekonna väiksemad karud. Isased on emastest oluliselt suuremad (33% suuremad) ja kasvavad üle 1,5 meetri (5 jalga) ning kaaluvad kuni 340 naela (154 kilogrammi). Naised kaaluvad harva üle 180 naela (82 kilogrammi).

Silmakarud on nii nimetatud nende silmade ümbruse valgete karusnahkade suurte valgete ringide või poolringide tõttu, mis annavad neile prillikandmise välimuse. Prill-karu karvane karv on must, näol ja rindkere ülaosas on beežid kohati punased märgised. Sooja kliima tõttu on nende karusnahk mõistlikult õhem kui enamikul teistel karuliikidel ja nad ei pea talveunne magama. Kõigil teistel karutüüpidel on 14 paari ribisid, aga prill-karul on ainult 13.

Prill-karudel on pikad, kumerad, teravad küünised, mida kasutatakse ronimiseks ja putukamägede, näiteks sipelgamägede ja termiidimägede, kaevamiseks toiduks. Nende esijäsemed on pikemad kui tagumised, mis aitab neil kergemini puude otsa ronida. Prill-karudel on väga tugevad lõuad ja laiad, lamedad molaarid, mis aitavad neil närida tugevat taimestikku, näiteks puukoort.

õunapea chihuahua kutsikas

Prill-karu elupaik

Silmakarude eelistatud elupaigad on troopilised mägimetsad ja mägismaad. Nad elavad peamiselt lopsakates kõrgel asetsevates metsades, riietades Andide mägede nõlvadel, ronides kuni 14 000 jalga (4300 meetrit). Karusid on palju arvukamalt Andide idaosas, kus nad on inimeste kolonisatsiooni suhtes vähem haavatavad. Karud tulevad mägedest alla ainult toitu otsides ja neid on täheldatud rannikukõrbetes ja stepimaadel.

Prill-karu dieet

Silmakarud on peamiselt taimtoidulised, kuid üldiselt klassifitseeritakse neid kõigesööjateks. Peamiselt rändavad nad läbi metsade, kogudes küpseid puuvilju, marju, kaktusi ja mett. Perioodidel, kui küpseid vilju pole saadaval, toituvad nad ka bambussüdamest, maisist ja epifüütidest - taimedest, mis kasvavad teistel bromeliidideks nimetatud taimedel. Mõnikord täiendavad nad oma dieeti putukate, näriliste ja lindudega. Keskmiselt on karusööjast vaid umbes 7% kiskja.

Prill-karu käitumine

Silmakarud on öösel ja on aktiivsed peamiselt öösel, eriti hämarate tundide ajal. Päeval varjuvad nad koobastesse, puujuurte alla või puutüvedele. Nad on arboreaalsed olendid ja asjatundlikud mägironijad ning veedavad palju aega puude otsimisel. Nende ellujäämine sõltub suuresti oskusest ronida ka Andide metsade kõige kõrgematesse puudesse.

Kui karud on puude otsas, ehitavad nad katkistest okstest sageli toitumisplatvorme. Karud kasutavad neid platvorme, et jõuda rohkem toitu.

Silmakarud ei ole territoriaalsed, kuid nad kipuvad konkurentsi vältimiseks teistest isoleerima. Kui nad kohtuvad mõne muu karu või isegi inimesega, reageerivad need häbelikud karud kuulekalt, kuid ettevaatlikult. Kuid nad ründavad, kui tunnevad end ohustatuna või emapojad on ohus, nagu ka teised karud, kaitsevad emakarud oma poegi väga.

Silmakarud on ka üksikud loomad ja neid nähakse koos tavaliselt ainult paaritumisajal. Kuna tegemist on üksikute loomadega, on need karud tavaliselt väga vaikivad olendid. Alles siis, kui nad kohtuvad teise karuga, võivad nad olla väga häälekad.

Prill-karu paljunemine

Kuna tegemist on troopilise karuliigiga, toimub paljunemine aastaringselt, kuid peamiselt aprillist juunini. Silmakarud saavad küpseks ja hakkavad paljunema vanuses 4–7 aastat.

pikakarvaline saksa lambakoera temperament

Emased prillikarud sünnitavad 1–2 poega iga 2–3 aasta tagant. Tiinusperiood on 6 - 7 kuud. Aretuspaarid jäävad paariks paariks nädalaks pärast paaritumist. Emane prill-karu on võimeline planeerima oma rasedust ja sünnitust, veendudes, et sünd toimub umbes 90 päeva enne puuviljahooaega, nii et toiduvaru on piisavalt. Kui toimub hooaeg, kus toiduvarusid napib, võib emakaru implantatsiooni edasi lükata, mille käigus embrüod lihtsalt imenduvad emade kehasse ja ta ei sünnita sel aastal.

Emane prill-karu ehitab enne sünnitust 'pesa'. Pojad kaaluvad sündides 10–18 untsi ja on abitud ning nende silmad jäävad esimest kuud suletuks. Pojad jäävad ema juurde vähemalt kaheks aastaks, ratsutades väiksena selili, enne kui täiskasvanud isased emasega paarituda soovivad mehed neid taga ajavad.

Prill-karu eluiga võib olla 25 aastat looduses ja 36 aastat vangistuses.

Prilliga karu kaitse staatus

Silmakarud on haavatavana loetletud Maailma Looduskaitseliidu ohustatud liikide punases nimekirjas. Prill-karude populatsioon on ohustatud mitmel põhjusel. Neid jahivad kohalikud elanikud, kes usuvad, et nad söövad oma karja, kuigi need karud ei söö suurtes kogustes liha. Ulatuslik põlluharimine ja metsaraie on viinud elupaikade kadumiseni. Silmaklasside sapipõis on idamaade ravimites hinnatud, nii et neid jahitakse ka sel põhjusel. Mõne hinnangu järgi on looduses tänapäeval ellu jäänud vaid umbes 3000 prillikaru.