Oravahvid

Pildi allikas

Oravahvid (uue maailma ahvid) Oravahvid elavad Kesk- ja Lõuna-Ameerika troopilistes metsades. Nende levila ulatub Costa Ricast läbi Brasiilia keskosa ja Boliivia. Oravahvi karusnahk on lühike ja tihe, õlgadel värviline oliiv ning seljal ja jäsemetel kollakasoranž.



Oravahvide kurgud ja kõrvad on valged ja suu must. Nende ülemine osa on karvane. See mustvalge nägu annab neile nende saksakeelse nime ‘koljuahvid’.

Oravahvid kasvavad 25–35 sentimeetriks, millele lisandub 35–42 sentimeetri saba. Oravahvid kaaluvad 750–1100 grammi. Tähelepanuväärne on oravahvide ajumassi ja kehamassi suhe 1:17, mis annab neile kõigist primaatidest proportsionaalselt suurima aju. Inimeste suhe on 1:35. Emastel oravahvidel on pseudopeenis, mida nad kasutavad väiksemate ahvide üle domineerimiseks, umbes nagu see, kuidas isased oravahvid domineerivad.

Nagu enamik nende Uue Maailma ahvide sugulasi, on ka oravad ahvid ööpäevased ja arboreaalsed. Erinevalt teistest Uue Maailma ahvidest ei kasutata nende saba ronimiseks, vaid omamoodi ‘tasakaalustusvardana’ ja ka tööriistana. Nende liikumine okstes on ülikiire. Oravahvid elavad koos mitme isase / mitme naisega rühmades, kus elab kuni 500 isendit. Need suured rühmad võivad siiski aeg-ajalt jaotada väiksemateks vägedeks.

emane punane siberi husky

Oravahvidel on mitmeid häälekõnesid, sealhulgas hoiatushelid, et kaitsta end suurte pähklite eest, mis on neile loomulik oht. Oravahvid, kelle keha on väike, muudab nad vastuvõtlikuks ka röövloomadele, näiteks madudele ja suurtele kassidele. Territooriumi tähistamiseks hõõruvad oravad ahvid oma uriiniga saba ja nahka.

Oravahvid on kõigesööjad, kes söövad peamiselt puuvilju ja putukaid. Vahel söövad nad ka pähkleid, pungi, mune ja väikseid selgroogseid.

Oravahvide paaritumine sõltub hooajalistest mõjudest. Emased sünnitavad poegi vihmaperioodil, pärast tiinusperioodi 150–170 päeva. Emad hoolitsevad ainult noorte eest. Oravahvid võõrutatakse 4. elukuuks, teised liigid aga täielikult võõrutatakse alles 18 kuu vanuselt. Emased oravahvid saavad suguküpseks 3-aastaselt, isased aga umbes 5-aastaselt. Oravahvid elavad looduses umbes 15 aastat, vangistuses umbes 20 aastat.

punane nina pitbull staffordshire terjer

Perekond: Saimiri - paljakõrvaga oravahv

The Paljakõrvaline oravahv (Saimiri ustus) on Brasiiliale endeemiline oravahv. Neil on mustad kroonid ja punakas selg. Mõlemal harilikul ja Kesk-Ameerika liigil on kõrvadel karvad, erinevalt Kesk-Brasiilia paljaste kõrvadega oravahvist (S. ustus). Kaitse staatus - vähim mure.

Perekond: Saimiri - must oravahv

The Must oravahv (Saimiri vanzolinii), on Lõuna-Ameerikast pärit uue maailma ahv. Seda leidub Brasiilias, Argentinas ja Paraguays. Musta orava ahvi suhe teiste Lõuna-Ameerika oravate ahvidega on olnud arutelu objekt. Mõned teadlased on kahtluse alla seadnud, kas must oravahv on täisliik või piirkondlik alamliik. Värsked musta orava ahvi levila piirkonna külastajad on teatanud tavalisest oravahvist (Saimiri sciureus), mis on lähedase sugulasega palju laiema levikuga oravahvide liik. Kaitse staatus - haavatav.

Perekond: Saimiri - musta otsaga oravahv

The Musta otsaga oravahv (Saimiri boliviensis) on Lõuna-Ameerika oravahv, keda leidub Boliivias, Brasiilias ja Peruus. Kaitse staatus - vähim mure.

Perekond: Saimiri - Kesk-Ameerika oravahv

labradori retriiver ja terjerite segu

The Kesk-Ameerika oravahv (Saimiri oerstedii) on oravahviliik Kesk-Ameerikast. Seda leidub Vaikse ookeani rannikul Costa Ricas ja Panamas. Hinnanguliselt on Kesk-Ameerika orava ahvi populatsioon vähenenud umbes 200 000-lt 1970-ndatel vähem kui 5000-le. Arvatavasti on see tingitud suuresti metsade raiumisest, jahipidamisest ja lemmikloomade kaubanduse püüdmisest.

Costa Rica on teinud märkimisväärseid jõupingutusi, et proovida seda ahvi väljasuremise eest kaitsta. Kesk-Ameerika oravahv erineb värvuse poolest Lõuna-Ameerika oravatest. Kui Lõuna-Ameerika oravahvidel on enamasti peamiselt rohekas värv, siis Kesk-Ameerika oravahvil on punakaspruun hallide jalgade ja valgete alakülgedega selg. Pea ülaosas on must kork ja saba otsas must ots. Nägu on valge, silmade ümber on mustad veljed ning nina ja suu ümber must. Kaitse staatus - ohustatud.

Perekond: Saimiri - harilik oravahv



The Harilik oravahv (Saimiri sciureus) on väike uue maailma primaat Cebidae perekonnast ja pärineb kümnest erinevast Lõuna-Ameerika riigist, sealhulgas Brasiiliast, Kolumbiast, Ecuadorist, Prantsuse Guajaanast, Guajaanast, Peruust, Surinamast, Venezuelast ja Puerto Ricost.

yorkie segas chihuahua kutsikaid

Harilik oravahv elab väga suurtes rühmades, kuni 300 isendit, niisketes troopilistes metsades ja tavaliselt sööb keskmisel ja madalamal metsatasandil ning magab võrastiku lähedal.

Naised on rühma domineerivad liikmed. See on väga vilgas ahv, kõrge ainevahetuse kiirusega ja kuigi kõigesööja loom, toitub ta peamiselt putukatest ja muudest selgrootutest. Toitub ka puuviljadest, seemnetest ja muudest taimeosadest. On tavaline näha neid oravahve segarühmades, liikudes koos teiste primaatide liikide ja lindudega.

Saimiri sciureus'el on neli alamliiki:

Saimiri sciureus sciureus
Saimiri sciureus albigena
Humboldti oravahv , (Saimiri sciureus cassiquiarensis)
Ecuadori oravahv , (Saimiri sciureus macrodon)