Tamarin Ahvid

REKLAAM Pildi allikas

Perekond: Leontopithecus - must lõvi tamariinahv

The Must lõvi Tamarini ahv (Leontopithecus chrysopygus), tuntud ka kui kuldkõrvale lõvi Tamarin, on lõvitamariin, mida leidub ainult Brasiilia osariikides São Paulos ja Paraná's, peaaegu eranditult Morro do Diabo osariigi pargis.

Must lõvi Tamarini ahv elab oma piiratud levialas sekundaarsetes ja esmastes metsades. Orava suurune must lõvi tamariin on üks maailma ohustatumaid imetajaid.



Tamarin-ahvil Must Lõvi on läikiv must karv, millel on vahelduv kogus punakas-kuldset karvast kintsul, reitel ja sabaalusel.

Nägu raamiv pikk lakk on must. Nagu lähedane sugulane kuldlõvi tamariin, on ka mustal lõvi tamariinil pikki numbreid, mida kasutatakse väikeste putukate jaoks. Kaitsestaatus - kriitiliselt ohustatud.

Perekond: Leontopithecus - kuldlõvi Tamarini ahv

The Kuldlõvi Tamarini ahv (Leontopithecus rosalia), tuntud ka kui Kuldne Marmoset, on perekonda Cebidae kuuluv perekond.

Brasiilia Atlandi ookeani rannikumetsade pärilik kuldlõvi Tamarini ahv on ohustatud liik ja kuulub maailma haruldasemate loomade hulka, looduses elab hinnanguliselt 1000 isendit ja vangistuses umbes 500.

Kuldlõvi Tamarini ahv on punakasoranži kuni kuldpruuni värvusega. Selle juuksed on näo ümbruses pikemad ja tumedamad, moodustades pea kohal ning põskedel ja kurgus karvkatte.

Selle jäsemed on teravate küünistega peenikesed. Ehkki üsna pikk, pole tema saba eelpuhutav.



Kuldlõvi Tamarin Ahvide keha pikkus on kuni 335 millimeetrit (13 tolli) ja saba pikkus kuni 400 millimeetrit (15 tolli). Kuldlõvi Tamarini isasloom saavutab looduses maksimaalse kaalu vaid 700 grammi (1,5 naela), kuigi vangistuses võib leida suuremaid kaalu. Rase naine võib kaaluda kuni 790 grammi (1,8 naela), kuid raseduseta naine kaalub tavaliselt lähemale 550 grammi (1,1 naela). Suurem osa metsikust populatsioonist on piiratud Reserva Biológica de Poço das Antasega, mis on soiste metsade kaitseala Rio de Janeiro osariigis. Kuna selle olemasolev elupaik on raietööde ja põllumajanduse teel lõhutud, on see põhjustanud isoleeritud populatsioone ja sugulusaretust, mis võib tõenäoliselt kaasa tuua väljasuremise.

Need kõigesööjad ahvid toetuvad toitumisel vihmaveele ja putukatele. Süüakse ka puuvilju. Kuldlõvi Tamarin on ööpäevane ja peamiselt arboreaalne, moodustades väikesed rühmad kuni neljateistkümnest isendist eesotsas aretuspaariga; aeg-ajalt võib kaasata kaks sugulast, kuid tüüpiliselt paaritub ainult üks juhtnaisega. Öösel magavad tamariinid mahajäetud pesaavades puudes või suurtes bromeliidides (troopilises ja sooja parasvöötme uues maailmas levinud suur õistaimede perekond). Rühm on noorte kasvatamisel koostööaldis, kuid paljuneb tavaliselt ainult domineeriv emane.

Kuldlõvi Tamarin on võimeline paljunema 18 kuu vanuselt. Pesitsusaeg on septembrist märtsini. Tiinus kestab 126 - 130 päeva, tavaliselt lõpeb see kaksikute sünnitustega. Noored tamariinid võõrutatakse kõigest 90 päeva pärast, vähem kui pooled imikutest elavad oma esimese eluaasta üle. Kui nad seda teevad, võib eeldada 8–15 aasta pikkust eluiga. Kaitsestaatus - ohustatud.

Perekond: Leontopithecus - Lõvi Tamarini ahv

Neli liiki Lõvi Tamarin Ahvid (Leontopithecus makikina), mis moodustavad perekonna Leontopithecus. Nad on väikesed Uue Maailma ahvid, kelle nimi on nende nägu ümbritseva karvkatte järgi. Elades Brasiilia idapoolsetes vihmametsades, on nagu kõik teised kallitritsiinid arboreaalsed.

Lõvi Tamarini ahvid kaaluvad kuni 900 grammi (2 naela) ja on umbes 30 sentimeetrit (12 tolli) pikad, sabad on umbes 45 sentimeetrit (17 tolli) pikad.

Lõvi Tamarini ahvid hüppavad läbi puude, hoides okstel kinni ja küünised koore alla kaevamiseks, et süüa putukaid.

Lõvi Tamarin Ahvid söövad ka mõnda maod , väikesed sisalikud ja väikesed puuviljad.

Lõvi Tamarin Ahvid elavad pigem peregruppides, kusjuures mõlemad vanemad jagavad iga-aastaste kaksikute erinevaid lastekasvatuse ülesandeid.

Ema põetab oma poegi iga 2–3 tunni järel ja isa kannab imikuid selili. Ööpäevaste puude elanikena magavad Lõvi Tamarini ahvid öösel puuõõnsustes ja otsivad peavarju ka päeva kuumimas osas. Kaitsestaatus - vähim mure.

Perekond: Saguinus - keiser Tamarin Ahv

The Keiser Tamarin Ahv (Saguinus imperator) elab Amazonase edelaosas, Peruu idaosas, Põhja-Boliivias ning Brasiilia läänes Acre ja Amazonas. Keiser Tamarini karusnahk on halli värvi, rinnal kollakad täpid. Käed ja jalad on mustad ja saba pruun. Silmapaistvad on selle pikad valged vuntsid, mis ulatuvad mõlemale poole õlgadest kaugemale.

Keiser Tamarini ahv ulatub 24–26 sentimeetrini ja saba on 35 sentimeetrit pikk. See kaalub umbes 300 kuni 400 grammi. Keiser Tamarin Ahv elab troopilistes vihmametsades, elades sügaval metsas ja ka avatud puudega kaetud aladel. Keiser Tamarini ahv on ööpäevane ahv, kes veedab suurema osa päevadest puude otsas.

Keiser Tamarin elab koos rühmades, kus on 2 kuni 8 inimest. Vanim emane naine juhib rühma mitme küpse isase kohal. Vastastikune peibutamine mängib olulist rolli sideme loomisel ja suhtlemisel. Keiser Tamarini dieet on sarnane teiste tamariinidega.

Keiser Tamarini ahv on kõigesööja, kes sööb peamiselt puuvilju, putukaid ja mahla. Samuti sööb ta linnumune ja väikesi selgroogseid (näiteks puukonnad). Väikese kaalu tõttu võib see jõuda oksade kaugemast otsast toiduni, kuhu raskemad loomad ei pääse.

Tiinusperiood on 140–145 päeva ja sünd on tavaliselt kaksikud (ehkki kolmikuid juhtub kohati), nagu tamariinidele omane. Kõik isased aitavad sündimisel, hoolitsevad ja toetavad noori, kannavad neid ja toovad ema juurde põetama. Ligikaudu 3 kuu pärast võõrutatakse nad ja teise aasta lõpus on nad täielikult küpsed. Keiser Tamarin Ahvide eluiga on üle 15 aasta. Kaitsestaatus - vähim mure.

Perekond: Saguinus - Geoffroy Tamarini ahv

Geoffroy Tamarini ahv (Saguinus geoffroyi), tuntud ka kui Panama või Rufous-naped Tamarin, on punaka kuklaga mustvalge tamariin. Seda leitakse Costa Ricast Kolumbiani. Geoffroy Tamarini ahv on arboreaalne, ta kipub elama sekundaarse kasvu või segametsaga aladel. Liigina võib see ohtu minna, peamiselt elupaikade kadumise tõttu, kuid seda on arvukalt vähestes piirkondades, eriti Panamas.

Isastel ja naistel ei ole erinevust suuruses ega välimuses. Vangistuses võib Geoffroy Tamarin Monkey elada kuni 13 aastat. Nagu teiste Tamarini ahvide puhul, panustavad isased vanemlikku hoolt suuresti ja tõenäoliselt on mõned rühmad polüandroossed (moodustades liidu rohkem kui ühe isasega). Kaitsestaatus - vähim mure.

Perekond: Saguinus - puuvillane Tamarini ahv



The Cottontop Tamarini ahv (Saguinus oedipus) on väike uue maailma ahv, kes kaalub vähem kui ühe naela (0,5 kilogrammi). Cottontop Tamarini ahv on troopilistes metsaservades ja sekundaarsetes metsades, kus see on puu- ja ööpäevane. Cottontop Tamarin Monkey on pika harjaga, valged karvad laubast kuklani üle õlgade. Seljaosa on pruun ning alaosa, käed ja jalad on valkjaskollased. Rüps ja reie siseküljed on punakasoranžid.

Puuvillased Tamarini ahvid on kõige aktiivsemad päikesetõusust loojanguni, nad veedavad suure osa oma tegevusest loomade saaklooma otsimisel, lehtede kaudu ja mööda oksi otsides ning piiludes ning okstes ja puutüvedes aukudesse ja pragudesse sirutades. Ärevuses või elevil tõstavad Cottontop Tamarins juuksed peavõrule ja tõusevad püsti, et end suuremaks muuta.

Cottontop Tamarin sööb puuvilju, putukaid, uusi lehti või pungi, väikseid sisalikke ja nektarit. Cottontop Tamarini rühmad hõlmavad tavaliselt 3 - 9 inimest. Grupi liikmed pole tingimata sugulased. Nagu enamik tamariine, sünnitab Cottontop Tamarin tavaliselt kaksikuid, ehkki üksikisikuid ja kolmikuid juhtub aeg-ajalt. Tamariinid paljunevad aastaringselt rasedusega 183 päeva. Mõlemad vanemad hoolivad noortest. Isased ja alaealised kannavad poegi tavaliselt, andes nad emastele põetamiseks. Võõrutamine algab 4–5 nädalal ja noorukid saavad suguküpseks 12–15 kuud. Praegu on kõige suurem oht ​​metsade hävitamine. Kaitsestaatus - ohustatud.

Perekond: Saguinus - kooritud tamariinahv

The Vahustatud Tamarini ahv (Saguinus mystax), tuntud ka kui Spix's Moustached Tamarin, on valge nina, pruunika selja ja valgete vuntsidega must tamariin.

Moustached Tamarin Monkey on levinud Brasiilia ja Peruu troopilistes metsades.

Moustached Tamarin Monkeys dieet koosneb peamiselt puuviljadest, puukummist ja putukatest.

Kaitsestaatus - vähim mure.

Moustached Tamarinil on kaks alamliiki:

Spixi Moustached Tamarin , Saguinus mysyax mystax
Valgetanguline moustached Tamarin , Saguinus mystax pluto

Perekond: Saguinus - punakäeline tamariinahv

The Punakäeline Tamarini ahv (Saguinus midas), tuntud ka kui kuldsete kätega Tamarin või Midas Tamarin, on Uue Maailma ahv, kelle nimi on nende jalgade ja käte punakas juuksed. Punakäeline Tamarini ahv on pärit Brasiilia, Guajaana, Prantsuse Guajaana, Suriname ja Venezuela Amazonase jõe äärsest metsast.

Punakäelised Tamarini ahvid elavad 4–15-liikmelistes gruppides, vähese konkurentsiga rühmas isegi pesitsevate isaste vahel.

Rühma jooksul sigib ainult üks emane pesitsusperioodil, teised emased suruvad instinkti alla. Tiinusperiood on 140 - 170 päeva ja emad sünnitavad tavaliselt 2 järglast.



Noori tamariine hoolitseb peamiselt isa ja need antakse emale üle ainult põetamiseks, kuid kogu rühm aitab noorte hoolt.

Kaitse on rühmas esmatähtis ja kui ühte tamariini ähvardatakse, kiirustavad teised selle kaitsele. Punakäeline Tamarini ahv on territoriaalne ja võib olla agressiivne, kõigil sõrmetel ja kõigil, välja arvatud suurel sõrmel, on küünte asemel teravad kihvad ja küünised.

Punakäeline Tamarin on erakordne ronija ja veedab suurema osa ajast puude viinapuude ja okste vahel. Punakätelised Tamarin-ahvid on kiired ja väledad ning on suurepärased hüppajad, kes teadaolevalt hüppavad puust maapinnale üle 60 jala kaugust vigastusteta.

Punakäteliste Tamariini ahvide dieet koosneb puuviljadest, lilledest, putukatest, konnadest, ämblikest, sisalikest ja nektarist. Punakäteliste tamariinide keha pikkus on 20,5 - 28 sentimeetrit. Sealhulgas on saba mõõdetud 31 - 44 sentimeetrit. Punakätelised tamariinid kaaluvad 400 - 550 grammi. Nende eeldatav eluiga on looduses umbes 10 aastat ja vangistuses 16 aastat. Nende loomulikud kiskjad on väikesed kassid, röövlinnud ja maod. Nende loodusliku elupaiga hävimise tõttu on liigi toimetulek ohus. Kaitsestaatus - vähim mure.

Perekond: Saguinus - valge huulega tamariinahv



The Valge huulega Tamarini ahv (Saguinus labiatus), tuntud ka kui punakõhuline Tamarin, on tamariin, kes elab Amazonase piirkonnas Brasiilias ja Boliivias.

Valge huulega tamariini ahvi punane kõht on selle kõige tähelepanuväärsem välimine omadus. Muidu on see must, näol on õhukesed valged vuntsid ja mustjaspruun tagakülg.

Valge huulega tamariini ahvid elavad sugulaste sotsiaalsetes rühmades. Ema sünnitab tavaliselt ühe või kaks poega korraga. Isa kannab enamiku ajast lapsi, kuid õed-vennad jagavad ka noorte kandmist ja õpivad nii olema head hooldajad. Kaitsestaatus - vähim mure.

Veel Tamarini ahve

The Kuldpeaga Lõvi Tamarin Ahv (Leontopithecus chrysomelas) on lõvi tamariin ja nagu teisedki, on ka Brasiiliale endeemilised. Seda leidub ainult Bahia osariigi madalsoo- ja premontaansetes troopilistes metsakildudes ning seetõttu peetakse seda ohustatud liikiks. Kaitsestaatus - ohustatud.

The Superagui lõvi Tamarini ahv (Leontopithecus caissara) on väike uue maailma primaat Cebidae sugukonnast. Superagui lõvi Tamarini ahv on Brasiiliale endeemiline ja asub Brasiilia ranniku väikesel alal nimega Superagui. Kaitsestaatus - kriitiliselt ohustatud.

The Must tamariinahv (Saguinus niger) ehk mustakäeline tamariin on Brasiiliale endeemiline tamariini liik. Kaitsestaatus - vähim mure.

The Musta mantliga Tamarini ahv (Saguinus nigricollis) on Lõuna-Ameerikast pärit tamariini liik. Musta mantliga tamariini ahv on leitud Brasiilias, Kolumbias, Ecuadoris ja Peruus. Kaitsestaatus - vähim mure.

The Pruuni mantliga Tamarini ahv (Saguinus fuscicollis), on tamariiniliik Lõuna-Ameerikast. Pruuni mantliga tamariinahv on Boliivias, Brasiilias, Kolumbias, Ecuadoris ja Peruus. Kaitsestaatus - vähim mure.

The Kuldkattega Tamarini ahv (Saguinus tripartitus), on tamariiniliik Lõuna-Ameerikast. Kuldse mantliga Tamarini ahv on Ecuadoris ja Peruus. Kaitsestaatus - vähim mure.

The Graellsi Tamarini ahv (Saguinus graellsi), on tamariiniliik Lõuna-Ameerikast. Graellsi tamariinahv on Colombias, Ecuadoris ja Peruus. Kaitsestaatus - vähim mure.

The Martinsi Tamarini ahv (Saguinus martinsi) on Brasiiliale endeemiline tamariin. Kaitsestaatus - vähim mure.

The Laigulise näoga Tamarini ahv (Saguinus inustus), on Lõuna-Ameerikast pärit tamariini liik. Laigulise näoga Tamarini ahv on leitud Brasiilias ja Kolumbias. Kaitsestaatus - vähim mure.

Berni mägikoerte tüübid

The Valgejalgne Tamarini ahv (Saguinus leucopus) on Colombiale endeemiline tamariin. Kaitse staatus - haavatav.