Lääne-Aafrika manaat

REKLAAM Pildi allikas

The Aafrika manaat (Trichechus senegalensis) on manatee liik ja seda on nelja sireeniliigi seas kõige vähem uuritud. Aafrika manaatide fotosid on väga harva. Kuigi selle liigi kohta on teada väga vähe, arvavad teadlased, et need on liikidega sarnased Lääne-India manaatid .

Aafrika manaane leidub Aafrika läänerannikul piki Aafrika läänerannikut Senegali jõest lõunas kuni Kwanza jõeni Angolas, sealhulgas Gambias, Libeerias, Guinea-Bissaus, Guineas, Sierra Leones, Côte d'Ivoire, Ghana, Mali, Nigeeria, Kamerun, Gabon, Kongo Vabariik ja Kongo Demokraatlik Vabariik.



Ehkki krokodillid ja haid tapavad Aafrikas aeg-ajalt manaatseid, on Aafrika manaatid inimkonnale ainult olulised ohud, näiteks salaküttimine, elupaikade kadumine ja muud keskkonnamõjud.

Lääne-Aafrika manaatide omadused

Lääne-Aafrika manaat võib ulatuda kuni 4,5 meetrini (14 jalga 9 tolli) ja kaalub umbes 360 kilogrammi (790 naela).

Lääne-Aafrika manaatide dieet

Lääne-Aafrika manaat toitub peamiselt taimestikust. See sõltub taimestikust, mis on tekkimas või üleulatuvast, mitte veealusest. Mõnede jõgede populatsioonid sõltuvad suuresti kalda juurdekasvust ja suudmealade elanikud toituvad eranditult mangroovidest. Sierra Leones eemaldavad lamantiinid väidetavalt võrkudest kala ja tarbivad riisi sellises koguses, et neid peetakse kahjuriteks. Senegalis ja Gambias on nende maost leitud ka molluskite kestajääke.

Lääne-Aafrika manaat-elupaik



Lääne-Aafrika manaatid asustavad rannikualasid, suudmealuune, suuri jõgi, mis ulatuvad riimveest kuni mageveeni, mageveejärvi ja katarakti kohal asuvate jõgede äärmisi ülemjookse.

Lääne-Aafrika manatee sõltub pigem tekkivast või üleujutatud taimestikust, mitte veealusest. Mõnede jõgede populatsioonid sõltuvad suuresti kalda juurdekasvust ja suudmealade elanikud toituvad eranditult mangroovidest.

Lääne-Aafrika manaatide käitumine

Lääne-Aafrika manaat toitub peamiselt öösel ja reisib hilisel pärastlõunal ja öösel. Tavaliselt puhkab see päeva jooksul vees, mis on 1–2 meetrit (3–6 jalga) sügav, mõnikord vooluveekogu keskel või peidetud mangroovijuurtesse või loodusliku taimestiku alla. Lääne-Aafrika manaat ei häiri ujumise ajal vees kuigi palju.

Paljudes piirkondades on teatatud Lääne-Aafrika manaatide hooajalistest liikumistest vastuseks veetaseme muutustele, mis mõjutavad toidu kättesaadavust ja / või vee soolasust. Sierra Leones teatati, et see lamantiin on peamistes jõekanalites aastaringselt, kuid võib esineda mingisugune ränne, kusjuures enamikul kõrgustikualadel saabub uute loomade sissevool, kuna üleujutused algavad juunis ja juulis . Üksik lamantett võib läbida laguune ja jõgesid 30–40 kilomeetrit päevas (19–25 miili päevas).

Lääne-Aafrika manaatide paljunemine

Lääne-Aafrika manaatide pesitsusperiood on ebakindel ja võib kesta kogu aasta jooksul, nagu on juhtumil Amazonase ja ameerika manaat. Igal sigimisperioodil toodetakse üks lamantiinvasikas. Sünd toimub madalates laguunides. Lääne-Aafrika manaat on enamasti üksildane, emad ja vasikad on peamine sotsiaalne üksus. Kuid nad puhkavad sageli koos lahtistes väikestes rühmades, kus on kaks kuni kuus inimest.

Lääne-Aafrika manaatide kaitse ja ohud

Varem on Lääne-Aafrika manaatide populatsiooni vähenemine tingitud peamiselt jahipidamisest ja juhuslikust püüdmisest võrkudesse. Viimasel ajal peetakse suurimaks ohuks jätkuvat kontrollimatut ja tõenäoliselt jätkusuutmatut jahti. Vaatamata seaduslikule kaitsele kütitakse manaatit kogu oma levila ulatuses liha, naha ja õli osas harpuuni, mõrra, võrgu ja lõngajoonega.

Lääne-Aafrika manaat suri teadaolevalt haipvõrkudes, traalides, võrkudes ja paisudes. Mõnikord tapetakse seda ka turbiinides või tammide kontrollväravates. Selle lamantiini peamiseks elupaigaks olevad rannikumärgalad on juba tugevalt kahjustatud ja neid on veelgi tõsiselt ohustatud. IUCN peab Lääne-Aafrika manaatit ohustatuks.