Lääne-madalamaa gorillad

REKLAAM Pildi allikas

Lääne-madalamaa gorillad Lääne-madalmaa Gorilla (Gorilla Gorilla Gorilla) kuulub sugukonda ‘Pongidae’, kuhu kuulub neli inimahvide liiki: gorilla, harilik šimpans, bonobo või pügmee šimpanz ja orangutan. Lääne-madalama Gorilla elab troopilistes vihmametsades, mis on levinud kuues riigis üle Lääne-Ekvatoriaal-Aafrika, sealhulgas: Kagu-Nigeeria, Gabon, Kamerun, Kesk-Aafrika Vabariik, Kongo ja Ekvatoriaal-Guinea.

Lääne-madalamaa gorilla omadused



saksa lambakoera rottweiler pitbull segu

Lääne-madalamaa gorilla on kõigist primaatidest suurim. Lääne-madalamaa gorilladel on laiad õlad, lihaseline kael ning tugevad käed ja jalad. Nende märkimisväärne suurus annab neile hea kaitse kiskjate vastu ja nad elavad maapinnal suhteliselt ohutult, rohkem kui ükski teine ​​primaat. Lääne-madalamaa gorillade keha katavad lühikesed, õhukesed hallikasmustad või pruunmustad juuksed. Gorillade näol pole juukseid, kuid neil on silme kohal paks seljandik.



Küpsel isasel Lääne-madalamaa gorillal on seljas hõbedane karusnahk. Neid täiskasvanud gorillasid nimetatakse ‘hõbeselgadeks’. Lääne-madalamaa gorillad saavad lühikesi vahemaid kõndida kahel jalal, kuid üldiselt saavad nad ringi käia neljakäpukil. Seda tehes kõnnivad nad oma sõrmenukkidel, mida tuntakse kui käpali kõndimist.

Lääne-madalamaa gorillad on kõigesööjad, kuid neid klassifitseeritakse mõnikord taimtoidulisteks, kuna nad söövad enamasti taimi. Nad jäävad ellu peamiselt puuviljade, lehtede ja lehestiku tõttu. Lääne-madalamaa gorillad söövad oma dieedi täiendamiseks mõnikord putukaid nagu termiidid ja sipelgad. Lääne-madalamaa gorillad ei joo vett, kuna saavad tarbitavast fooliumist piisavalt niiskust.

Lääne-madalamaa Gorilla ainsad röövloomad on leopardid ja inimesed.

Lääne-madalamaa gorilla käitumine

Lääne-madalamaa gorillad moodustavad väikesi mitteterritoriaalseid haaremeid, milles domineerib tavaliselt üksik küps isane gorilla. Nad elavad struktureeritud peregruppides. Rühm koosneb ühest täiskasvanud hõbedase gorillast, mitmest mitteseotud emasgorillast ja imiku gorillast. Hõbedane gorilla on perekonnas domineeriv gorilla ja ta reguleerib oma rühma ajakava. Lääne-madalamaa gorillad veedavad mitu tundi hommikust süües, teevad keset päeva pausi ja söövad siis enne õhtut uuesti. Keskpäeva pausi ajal mängivad noored gorillad omavahel, samal ajal kui täiskasvanud magavad.

Kui Lääne-madalamaa gorillad on sotsiaalsed olendid ja vajavad ellujäämiseks teisi gorillasid, on nende ainus väga tugev side isasgorilla ja tema naisgorilla paariliste vaheline side. Lääne-madalamaa gorillad on vaiksed, häbelikud, mitteagressiivsed loomad. Rühmade vahel, kellel on kattuvaid territooriume, on väga vähe konflikte, kuigi ähvarduse korral teeb isane gorilla kiskja või üleastuja peletamiseks kõik endast oleneva.

Täiskasvanud Lääne-madalamaa gorillad teevad sissetungiva mehe või muu ohu peletamiseks keerukaid väljapanekuid, sealhulgas rindade peksmist, külgsuunas jooksmist ja taimestiku rebimist. Meessoost Lääne-madalamaa gorillad kasutavad neid väljapanekuid ka grupi domineerimise näitena. Täiskasvanud emased gorillad võivad muutuda agressiivseks, kui kaitsta oma imikuid või aidates teineteisel räpaseid, noori täiskasvanud meesgorillasid eemale tõrjuda. Hõbedane tagakülg on rahuvalvaja ja sekkub naissoost gorillade vahel aeg-ajalt käivate kakluste vahele.

Lääne-madalamaa gorillad ehitavad igal õhtul taimsest materjalist pesa, kus magada, ja päevase pesa keskpäevase puhkeaja jaoks.

saksa lambakoera siberi husky segu

Lääne-madalamaa gorilla reproduktsioon

Lääne-madalamaa gorillad küpsevad looduses seksuaalselt vanuses 7–8 aastat ja vangistuses umbes 5 ja pool aastat vanad. Isased Lääne-madalamaa gorillad küpsevad looduses seksuaalselt 8–9-aastaselt ja vangistuses juba 6-aastaselt. Isaseid ei peeta täisealiseks alles umbes 15-aastaselt. Lääne-madalamaa gorilladel pole selget pesitsusperioodi. Tiinus kestab 250 kuni 270 päeva (8 - 9 kuud). Looduses sünnitavad emased gorillad oma esimesed järglased tavaliselt 10–11-aastaselt ja seejärel 4-aastaste intervallidega. Tavaliselt toodetakse ühte imiku gorillat ja kaksikud on haruldased.

Sünd toimub emase gorillaga lamavas asendis mõne minuti jooksul. Pärast beebigorilla sünnitust katkestab emagorilla nabanööri. Järeltulijad sünnivad abitult ja neid tuleb emade süles kanda.

Sündides kaaluvad imiku gorillad 4–5 naela (1,8–2,3 kilogrammi) ja nende roosakashalli nahka katavad hõredad juuksed. Gorillaema hoiab vastsündinud last kõhu ja kõhu vahel tihedas kontaktis, kuni see arendab umbes 2 kuu pärast jõudu ja koordinatsiooni juuste külge kleepumiseks. Tohutu hõbekaitse on kannatlik isa, kes mängib imikuga, kui laps muutub liikuvaks.

Gorilla lääneosa elutsükkel

Umbes üheksa kuni kümme nädalat hakkavad imiku gorillad iseseisvalt roomama ja peagi kõigil neljal jäsemel. Valge laiguke juustele ilmub umbes samal ajal, kui nad käima hakkavad. Valge laik aitab emal imikul jälgi ajada ja aitab teisi rühma liikmeid tuvastada gorilla imikuna. Rümpade plaaster hakkab kaduma umbes 3. eluaastast, sama vanusega, kui tavaliselt algab võõrutamine. Emased jäävad oma sünnirühma koos umbes 8. või 9. eluaastani, seejärel ühinevad mitteseotud rühma või üksiku isasega. Mehed jäävad oma sünnirühma umbes 12-aastaselt, seejärel hakkavad nad ise minema. Üksildased isased püüavad oma grupi moodustamiseks meelitada naisi teistest rühmadest.

Seksuaalse tegevuse sagedus ja kestus gorillades on teiste ahvidega võrreldes madal. Ainult hõbekaanel ehk domineerival isasel on lubatud paarituda oma rühma täiskasvanud emastega. Isaste reproduktiivne edu sõltub täiskasvanud emaste ainuõiguste säilitamisest, mille tagavad isased, kes moodustavad püsiva sideme iga sotsiaalse rühma naisega. Nende sidemete moodustumine hoiab täiskasvanud emaseid rühmast lahkumast või teiste isastega paaritumast. Tavaliselt vaiksed loomad, gorillad on kopulatsiooni (paaritumise) ajal ebatavaliselt valjud.

kust osta teetassi puudlit

Eluaeg: Lääne-madalamaa gorillad elavad looduses 30–40 aastat, vangistuses 40–60 aastat.

Lääne-madalamaa gorilla dieet

Metsikus looduses: Gorillade dieet sarnaneb šimpansi omaga, kuid need gorillad söövad suuremaid vilju ning küpseid lehti ja varsi. Gorillade dieet sisaldab vähemalt 97 taimeliigi osi, aga ka selgrootuid, näiteks termiite ja sipelgaid. Umbes 67% nende toidust on puuviljad, 17% seemned, lehed, varred ja lohud. Loomsed saagid, sealhulgas termiidid, röövikud ja muud putukavastsed moodustavad ülejäänud osa.

Lääne-madalamaa gorillad söövad märjal aastaajal puuvilju ning kuival ajal rohkem ürte ja koort. Tundub, et nad eelistavad suhkrut sisaldavaid puuvilju ja säsi, samuti valgurikkaid lehti ja koort. Nagu teised ahvid, toituvad ka gorillad hooajalistest puuviljadest ja hajutavad seemneid sõnnikusse ühest kohast teise. Isasgorillad ulatuvad märjal aastaajal puuvilju otsides edasi ja veedavad rohkem aega maapinnal ürte süües. Emasgorillad toituvad puudel kõrgemal ja söövad rohkem lehti kui isased.

Loomaaias: Gorillad söövad köögivilju, puuvilju, lehesööja küpsiseid, sirvivad (lõikavad oksi mitmesugustest puudest, rohttaimedest, lutsernist, sõnajalgadest, ristikutest), rasvatut piima ja jogurtit ning vitamiini- ja mineraalainelisandit. Vangistuses olevad gorillad söövad tavaliselt vähem lahtisi toite kui looduses olevad.

Täiskasvanud isased gorillad söövad päevas umbes 60–70 naela toitu. Täiskasvanud emased gorillad söövad sellest kogusest umbes kaks kolmandikku.

Lääne-madalamaa gorilla hääletamine

Gorillad suudavad teha kuni 25 häälitsust, näiteks urisedes, naerdes, mühatades, haugudes ja karjudes, millest igaühel on oma konkreetne tähendus.

Lääne-madalamaa Gorilla kaitse staatus

Lääne-madalamaa gorilladel pole vaenlasi, välja arvatud inimesed. Inimesed on oma elatist ohustanud juba üle sajandi ja põhjustanud troopilise vihmametsa degradeerumise, ebaseadusliku lihajahi, suurulukijahi, elusate noorte gorillade müügi ning loomaaedade ja uurimisasutuste liigse kogumise tõttu ohtu.

Paljud gorillad on enesekaitse nimel maha lastud ja tapetud, sest kui neid piisavalt kaua provotseeritakse, küsivad gorillad ründajalt, et neid eemale peletada. Kuid nad nõuavad hirmutamist, mitte vigastamist ja võtavad nendes tingimustes harva üksteisega tegelikke kontakte. Nende viimane võimalus ellujäämiseks võib olla mõni gorillapaik Aafrikas, loomaaiad ja muud vangistuses olevad keskkonnad mujal maailmas.

Lääne-madalamaa gorillasid leidub kogu maailma loomaaedades. Nad on olnud käitumuslikes uuringutes olulised, kuna nende intelligentsus ja kehaehitus on inimese omale lähedasem kui ükski teine ​​primaat, välja arvatud šimpansi. Lääne-madalamaa gorillad on väga intelligentsed ja neile on õpetatud isegi viipekeelt. Nad on üsna võimelised keerulisi ülesandeid täitma.

sinine nina pitbull võitlus

Uudised: Kolmapäev, 12. september 2007: Lääne-madalmaa Gorilla on nüüd ohustatud kriitiliselt ohustatud. See on tingitud inimese muutumisest ja elupaiga kadumisest. Gorillad, orangutangid ja korallid kuuluvad taimede ja loomade hulka, kes libisemisele lähemale libisevad. 2007. aasta ohustatud liikide punases nimekirjas nimetatakse põhjusteks elupaikade kadu, küttimist ja kliimamuutusi. Maailma Looduskaitseliit (IUCN) on tuvastanud enam kui 16 000 liiki, keda ähvardab väljasuremine.