Vombat

Pildi allikas

Vombatid (Perekond: Vombatidae) on väikesed karulaadsed kikkloomad, mida leidub kogu Austraalia kaguosas ja Tasmaania piirkonnas. Nad on tihedamalt seotud Koala karuga, kuid ei suuda puude otsa ronida.



Erinevalt karudest pole vombatid kiskjad, vaid häbelikud, arglikud loomad, kellest saavad head, mängulised ja hellad lemmikloomad.

Seal on 3 Austraaliale endeemilist vombati liiki, kõige tavalisem liik on harilik vombat. Ülejäänud 2 liiki on lõunapoolne karvase ninaga vombat (Lasiorhinus latrifrons) ja põhja karvase ninaga vombat (Lasiorhinus krefftii).



Wombati kirjeldus

Vombatite pikkus on 0,7–1,2 meetrit (28–48 tolli), kõrgus 35 sentimeetrit ja kaal 15–35 kilogrammi (11–77 naela). Neil on suured pead, lühikesed ja võimsad jalad, millel on võimsad küünised, paks komplekt, lihaseline keha ja näriliste moodi esihambad, mis sobivad nende urbamiseks.

Vombatite karusnaha värv võib varieeruda liivakaspruunist, hallist mustani. Harilikku vombati saab ülejäänud kahest liigist eristada karvutu nina ja ümarate kõrvade järgi. Hakkavad matsakad, vombatid erinevad selle poolest, et nende kotid on suunatud tahapoole, nii et noored on emase kaevamisel kaitstud lendava mustuse eest.

Vombatite seljal on paks nahkjas nahk, mida nad kasutavad röövloomade vastu sissekäikude blokeerimiseks.

kui palju kutsikaid saab teetass chihuahua'l olla

Vombati elupaik

Eelistatud vombati elupaigad on künklik või mägine rannikumaa, ojad ja lohud.

Vombati dieet

Vombatid on taimtoidulised ja toituvad rohust, põõsaste juurtest ning viljadest ja seentest. Nad saavad karjatada öösel kuni 8 tundi ja reisida toitu otsides oma urgudest üsna kaugele.

Vombati käitumine

Vombatid on kaevajad ja kaevavad välja 30 meetri (100 jala) pikkused urgud. Burrowsil on üks sissepääs, kuid nad võivad hargneda erinevatesse kambritesse. Vombat teeb oma pesa ühte neist kambritest ja see on vooderdatud rohu, koore ja lehtedega.

Vombatid on tavaliselt öised, kuid mõnikord peesitavad nad päikese käes spetsiaalselt selleks ette nähtud kohtades, mis asuvad tema uru sissepääsu lähedal. Vombatid elavad suurtes kodumajades ja kuigi nad kipuvad olema üksildased, võivad naaberalad märkimisväärselt kattuda.

Kuigi vangistuses olevad vombatid on teineteise suhtes mõnikord agressiivsed, viitavad mõned tähelepanekud sellele, et nad teevad sageli teineteise külastusi looduses. Kui vombat ehmatab või teda ähvardatakse, võivad nad põgeneda umbes 25 miili tunnis ja hoida seda kiirust kuni 90 sekundit. Vombatite peamised kiskjad on Tasmaania kuradid ja dingod.

pool husky ja pool pomeranian

Vombati paljundamine

Vombatid saavad suguküpseks 2-aastaselt. Sünnid toimuvad hilissügisel, kui 1–2 last sünnib pärast 20–28-päevast tiinusperioodi. Nagu kõik seinakellad, sünnivad vombat-beebid (rõõmud) alaarenenult ja sisenevad kohe emakotti, kus nad jäävad imetava piima külge, kuni see on täielikult välja arenenud. Noored jätavad kotikese tavaliselt 6 - 7 kuu vanuseks ja võõrutatakse 15 kuu pärast.

Vombati kaitse staatus

Vombatid on kaitstud liigid, kuid mõnes piirkonnas kiusatakse neid kahjurite tõttu. Harilikud vombatid on IUCNi punase nimekirja järgi liigitatud kõige vähem murettekitavaks liigiks. Põhja karvase ninaga vombatid (Lasiorhinus krefftii) on kriitiliselt ohustatud liik ja neid peetakse väljasuremisele lähedaseks. Nüüd on nad Queenslandi kesklinnas asuvas rahvuspargis väga haruldased ja ainult väikese elanikkonnaga. Nende tugev langus on tingitud veiste elupaikade kadumisest. Lõuna karvase ninaga vombat on samuti ohustatud liik.