Kollasilmne pingviin

Pildi allikas

The Kollasilmne pingviin või Hobused on pingviin, mis on leitud Uus-Meremaalt, Lõuna saare kagurannikult, Foveaux väinast ja Stewarti saarelt / Rakiura ning Aucklandi ja Campbelli saartelt.

Kollasilmne pingviin on suuruselt kolmas pingviin selle taga Keisripingviin , suurim ja kuningpingviin olles suuruselt teine.

Harva kõigist pingviinidest on Kollasilmne pingviin välimuse ja käitumise poolest ainulaadne. Nende üksikute lindude populatsioon on viimase 50 aasta jooksul vähenenud elupaikade kadumise ja sissetoodud liikide kiskluse tõttu.



saksa lambakoer x kolli

Kollasilmse pingviini omadused



Kollasilmne pingviin on keskmise suurusega kahvatukollaste silmadega pingviin, mille kõrgus on umbes 65 sentimeetrit. Täiskasvanu keskmine kaal on 5–6 kilogrammi. Kollasilmsel pingviinil on kahvatukollane pea ja mustade sulgedega šahtid.

Silmadest jookseb kuklas helekollane riba. Alaealisel on hallim pea, ilma vööta ja silmadel hall iiris.

Kollasilmsete pingviinide dieet

Kollasilmne pingviin pesitseb tavaliselt metsas või võsastikus. Toitub peamiselt sinisest tursast, punasest tursast, opaalkalast, kilust ja kalmaarist.

malta ja puudli segu

Kollasilmne pingviinikäitumine

Kollasilmsed pingviinid veedavad suurema osa päevast merel, toitudes Uus-Meremaa soojades vetes. Hämmastavad veealused ujujad saavad sukelduda 400 jala sügavusele ja on kohandatud hinge kinni hoidma kuni neli minutit. Kollasilmsed pingviinid võivad liikuda kuni 20 miili kaugusel kaldast mandrilava servas asuvatele söögikohtadele.

Kollasilmsed pingviinid on metsa pesitsevad linnud, kes eelistavad pesitseda eraldatud paigas, mis on varustatud panga, puu või palgiga. Rannikualade raadamine on aga sundinud neid pingviine varjupaika otsima kõrgetele kõrreliste kõrrelistele, kus täiskasvanud, munad ja tibud saavad sageli sissetoodud koerte, kasside, loomade, tuhkrute ja rottide saagiks.

Ehkki nad pesitsevad lahtistes kolooniates, otsivad paarunud kollasilmsed pingviinid üksindust, pesitsedes sageli üksteise silmist.

pool malta pool puudel

Kollasilmsete pingviinide paljunemine

Pika paljunemisperioodi jooksul, mis kestab augusti keskpaigast märtsi keskpaigani, tulevad pingviinid õhtul kaldale ja vingerdavad kohmakalt randa oma sisemaa pesapaikadesse. Septembrist oktoobri keskpaigani munevad emased kaks muna pulgadesse ja jäme rohtu, mis pakuvad varjupaika kuuma päikese eest ja kaitsevad tormide eest.

Inkubatsiooniperiood on umbes 45 päeva ja mõlemad vanemad valvavad mune. Uus-Meremaa mandriosa keskmine haudeperiood on novembri algus. Mõlemad munad tavaliselt kooruvad. Sel hetkel jääb üks vanematest tibude juurde, teine ​​aga läheb merele toitu otsima. Pingviinide seas ebaharilikult jäävad tibud vanemate juurde ega moodusta sõimesid (lasteaiarühmi), nagu seda teevad enamik teisi pingviinitibusid. Tibud põgenevad veebruari keskpaigast märtsi keskpaigani ja saavad siis ise üksi merele sööma minna.

Kollasilmsed pingviinikiskjad

Vaatamata kiiretele ujujatele võivad kollasilmsed pingviinid merel hüljeste ja haide ohvriks langeda, ehkki nende ellujäämisele on ülekaalukalt suurimad ohud maal. Viimasel ajal on asustuse vähenemise piiramiseks kasutusele võetud olulised kaitsemeetmed, sealhulgas õigusaktid, mille eesmärk on vähendada võõrliikide imetajate kiskjate arvu ja aeglustada elupaikade kadu.

Kollasilmsete pingviinide kaitse

Kollasilmsete pingviinide praegune staatus on ohus, hinnanguliselt 4000 elanikku. Seda peetakse üheks maailma haruldasemaks pingviiniliigiks. Peamised ohud hõlmavad nii elupaikade seisundi halvenemist, sissetoodud kiskjaid kui ka keskkonnamuutusi. Arvatakse, et see on kõigist elavatest pingviinidest kõige iidsem.